-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 22

Kaip atpažinti melagį? Buvęs CŽV agentas įvardijo 7 požymius

Meluoja visi, tačiau ne visi sugeba atpažinti melą.
Melas
Melas / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Psichologija Melas

Buvęs CŽV agentas Jasonas Hansonas, knygos Spy Secrets That Can Save Your Life: A Former CIA Officer Reveals Safety and Survival Techniques to Keep You and Your Family Protected autorius atskleidžia, kokios šnipų gudrybės gali būti pritaikomos gyvenime, rašoma lifehacker.ru.

Šie būdai jums padės išsiaiškinti tiesą ir išvesti melagius į dienos šviesą. Tiesa, labai svarbu žinoti, kaip žmogus reaguoja įprastose, ramiose situacijose, kadangi tam tikrus bruožus galite priskirti melagiui, pavyzdžiui, didelį nervingumą, susijaudinimą. O juk gali būti, kad toks žmogaus temperamentas. Tad kokie būdai jums padės atpažinti melagį?

Netiesioginis atsakymas

Pirmasis melagio požymis – tai išsisukinėjimas nuo tiesaus atsakymo. Pavyzdžiui, jūs klausiate: „Ar tai jūs pavogėte kompiuterį iš darbo?“ O jums atsako: „Kaip tu galėjai taip pagalvoti? Aš ką tik išėjau iš ligoninės ir vos galiu pakelti savo piniginę, jau nekalbant apie tai, kaip galėčiau išnešti iš darbo kompiuterį!“ Netiesioginio atsakymo pavyzdžių gali būti labai daug, tad tuo melagis labiausiai ir skirsis nuo teisingo žmogaus, kuris tiesiog ims ir iškart atsakys į klausimą.

Religija

Jeigu pagautas už rankos melagis pradės kalbėti apie religiją, gali būti, kad jam būdingi dvigubi standartai. Kaip pastebi knygos autorius, melagiai gali bandyti išsiginti primindami visiems, kad jie tikintys ir jokiu būdu negali nusikalsti, tačiau būtent pasirinktame pasiteisinimo būde slypi didžiausia grėsmė.

Kojos

Daugelis galvoja, kad melagį yra paprasčiausia atpažinti iš veido, tačiau nebūtinai. Pasirodo, kad kur kas daugiau informacijos išduoda kojos. Atkreipkite dėmesį į žmogaus kojas, kai jam užduodate provokuojantį klausimą – jeigu jo kojos nesustodamos juda, gali būti, kad jis meluoja.

Tačiau nepamirškite apie jau pasakytą taisyklę – galbūt žmogus visada judina kojas pokalbio metu? Verta pastebėti ir kur nukreiptos žmogaus kojos pokalbio metu – jeigu jos nukreiptos į duris, gali būti, kad jis nori kuo greičiau išeiti, pabėgti iš esamos situacijos ir kažką slepia.

Sąstingis

Knygos autorius pasakoja, kad buvo pakliuvęs į pikantišką situaciją – vieno skrydžio metu kažkas pagadino orą. Jasonas Hansonas labai greitai atpažino, kuris taip pasielgė – visi keleiviai ėmė dairytis, išskyrus vieną, kuris sėdėjo it suakmenėjęs. Pasak J.Hansono, labai dažnai melagiai elgiasi kaip išsigandę vėžliai – įtraukia galvą ir visiškai nustoja judėti.

Pernelyg atviras žvilgsnis

Daugelis mano, kad melagis iškart nuleidžia akis ir ima tyrinėti grindis. Tiesa ta, kad taip vyksta ne visada. Nuleistos akys nebūtinai išreiškia melą – kartais tai gali būti sutrikimo, drovumo, atsargumo ženklas.

Dažnai melą išduoda atvirkštinė reakcija – itin atviras, besistebeilijantis žvilgsnis, tad jeigu žmogus žiūri į jus labai įdėmiai, net pabrėžtinai, gali būti, kad jis meluoja.

Perdėta reakcija

Daugelis melagių į kaltinimą melu reaguoja labai emocingai. Tokios elgsenos tikslas – priversti kaltinantįjį pajausti kaltę ir gėdą dėl savo įtarimų.

Jeigu žmogus žiūri į jus labai įdėmiai, net pabrėžtinai, gali būti, kad jis meluoja.

Pavyzdžiui, moteris įtarė, kad jos vyras gali būti neištikimas. Apkaltintas neištikimybe vyras reagavo itin perdėtai, griebėsi už širdies ir negalėjo sustoti kalbėjęs apie tai, kaip žmona išvis galinti apie tai mąstyti. Visgi po kiek laiko moters įtarimai pasitvirtino.

Nusikaltimas ir bausmė

Autorius pasakoja tokią istoriją. Restorane įvyko vagystė, kurios metu buvo pavogta didelė pinigų suma. Visiems restorano darbuotojams, siekiant išsiaiškinti kaltininką, buvo liepta užpildyti anketą ir atsakyti į klausimą, kokia turėtų būti skirta bausmė nusikaltusiam žmogui.

Daugelis jų rašė, kad kaltąjį reikėtų atleisti, išskyrus vieną, kuris teigė, jog „žmonės kartais klysta, todėl užtektų kaltą labai griežtai nubausti, jog daugiau nebesikartotų tokie dalykai“.

Dažniausiai tie, kurie yra kalti, mano, jog bausmė turėtų būti lengvesnė. Tačiau nepamirškite vieno svarbaus dalyko – visgi nė vienas iš šių būdų negarantuoja, jog šimtu procentų atspėsite, kuris yra melagis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius