Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 31

Kaip neprarasti motyvacijos sportuoti po pirmojo mėnesio?

Beveik kiekvienas sportuojantis žmogus gali pripažinti – pirmasis mėnuo sporto salėje sunkiausias. Neturint žinių, o neretai ir nedrįstant pasiklausti ar paprašyti pagalbos labiau patyrusio žmogaus, treniruojamasi „eksperimentiniu“ būdu. Jei pirmieji rezultatai nuvilia, dingsta motyvacija, išblėsta pirminis užsidegimas ir galiausiai grįžtama į įprastą (neaktyvią) rutiną. Kaip nepakliūti į tokią situaciją ir pasiekti ilgalaikių tikslų?
Sportiška mergina
Sportiška mergina / Shutterstock nuotr.

Pakalbėkime apie keletą bazinių problemų ir jų sprendimo būdų.

Ką rengtis?

Dažna naujoko dilema – kokią specializuotą aprangą įsigyti prieš einant į sporto salę? Kas, jeigu atrodysiu netinkamai, išsiskirsiu iš kitų? „Lemon Gym“ sporto programų vadovė Neringa Jermalaitė pranešime žiniasklaidai pastebi, jog šie klausimai atrodo opesni, nei yra iš tikrųjų.

Mityba sudaro apie 70 proc. rezultato, svarbu nepamiršti laikytis mitybos režimo ir laiku pavalgyti, ypač po treniruotės.

„Pasportavus ilgesnį laiką supranti, jog sporto salėje niekam neįdomu, kaip tu atrodai. Svarbiausia, kad apranga būtų patogi, maloni tau, ir su ja gerai jaustumeisi. Aš, tarkime, į sportinį krepšį įsimetu tai, ką turiu. Man nereikia kažkokio ypatingo komplekto“, – pasakoja pašnekovė.

Tiems, kas vis dar neturi sportinės avalynės, Neringa pateikia kelias rekomendacijas: „Patariu nesirinkti bėgimo ar visiškai plokščiapadžių batelių, nes jie nėra pilnai tinkami treniruotėms salėje, dirbant su svoriais, darant pritūpimus ir t. t. Geriausia įsigyti treniruočių batelius.“

Anot jos, tikrai nėra būtina rinktis brangių prekinių ženklų aprangą, ypač, jei to šiuo metu negalite sau leisti. „Siūlau panaršyti internetinėse sportinių prekių parduotuvėse, kuriose galėsite išsirinkti visą aprangos komplektą pagal savo norus ir turimą biudžetą“, – pataria pašnekovė.

Kaip treniruotis?

Natūralu, kad pirmą kartą atėjus į treniruoklių salę, nėra aišku, nuo ko pradėti ir kaip treniruotis. Kol nėra įpročio, nusistovėjusio grafiko ir gilesnių žinių – neaiškumas gali lydėti ir kelias savaites. Būtent iš nežinojimo dalis žmonių daugiausiai laiko praleidžia darydami kardio (mindami dviratį, bėgdami ant takelio), rečiau dirba su svoriais ar atlieka funkcinius pratimus.

„Naujokai būna nedrąsus, bijo kalbėtis su personalu, daro vien tik kardio pratimus ir tada po mėnesio „pasiduoda“. Jeigu yra baisu klausti, arba nenorima, o gal neišgalima kreiptis į trenerį, prie kiekvieno treniruoklio yra instrukcija, kaip juo naudotis. Be to, internete galima rasti informacijos, kaip taisyklingai atlikti pratimus, kokios yra jų variacijas“, – pastebi Neringa.

Tuo tarpu dirbant su svoriais, didėja raumenų masė, organizmas sudegina daugiau kalorijų, kas ypač aktualu tiems, kurie nori padailinti kūno formas, atsisakyti perteklinio riebalinio sluoksnio. „Kuo įvairesnės treniruotės, tuo efektyvesnės, nes organizmas taip greitai neprisitaiko prie naujo krūvio“, – įsitikinusi N.Jermalaitė.

„Scanpix“ nuotr./Mitybos planas
„Scanpix“ nuotr./Mitybos planas

Kaip dažnai treniruotis?

Sporto programų vadovė pastebi, kad pradedantieji, kurie treniruojasi savarankiškai, dažnai klysta, pasirinkdami netinkamą, neadekvatų treniruočių krūvį bei režimą.

Dirbant su svoriais, didėja raumenų masė, organizmas sudegina daugiau kalorijų, kas ypač aktualu tiems, kurie nori padailinti kūno formas.

„Treniruojantis per daug ir per ilgai, išsenka organizmas, dėl ko vėliau atsiranda apatija, krenta motyvacija. Sėkmingai siekti rezultatų galite ir treniruodamiesi 2–3 kartus per savaitę ir leisdami aktyvų laisvalaikį – po darbų išeidami pasivaikščioti, pasivažinėti dviračiu ar užsiimdami jums patinkančia sporto šaka“, – teigia profesionalė.

Kartu ji priduria, jog pirmasis mėnuo salėje turėtų būti lėtas, ramus ir sutelktas į savo kūno stebėjimą. „Visiems rekomenduoju dėl treniruočių grafiko pasitarti su profesionalu. Net jeigu ir neturite galimybės lankyti individualių treniruočių, visada galite pasiklausti vietoje dirbančio trenerio, ir jis jums suteiks svarbiausią informaciją“, – komentuoja sporto programų vadovė.

Kartu ji rekomenduoja pasikonsultuoti ir su treneriu, turinčiu dietologo išsilavinimą: „Mityba sudaro apie 70 proc. rezultato, svarbu nepamiršti laikytis mitybos režimo ir laiku pavalgyti, ypač po treniruotės. Sportuojantis žmogus turi sveikai maitintis, valgyti 4–5 kartus per dieną. Taigi, per pirmąjį mėnesį ypač svarbu suformuoti naujus, taisyklingos mitybos įpročius.“

Ko siekti?

Pasak Neringos tai, kas mus motyvuoja veikti ne tik sporte, bet ir kitose gyvenimo veiklose, yra pamatuojami rezultatai. Ir priešingai, jeigu akivaizdžių rezultatų nėra, dingsta noras tęsti pradėtą veiklą. Čia ir slypi motyvacijos paslaptis: tikslas, kurio siekiama, turi būti realus, įgyvendinamas su turimais laiko ir galimybių resursais.

Pavyzdžiui, jeigu niekuomet anksčiau nesportavote, o atėję į salę per pirmą mėnesį norite tapti fitneso modeliu, akivaizdu, jog tikslo galite ne tik nepasiekti, bet patirti traumų ir t. t. Todėl visuomet patariama pradėti nuo mažų žingsnelių, pavyzdžiui, išsikelti tikslą, kad treniruotės 2–3 kartus per savaitę jums taptų įprasta rutina.

Taip pat svarbu stebėti savo rezultatą: „Prieš eidami į sporto salę pasidarykite nuotraukas, kad po kelių savaičių, mėnesio galėtumėte įsivertinti savo pasiekimus“, – pataria sporto programų vadovė. Pasiekimus galite fiksuoti ir įvertinti asmeniniame dienoraštyje – kasdien rašytis, kiek per parą miegate, ko ir kiek suvalgote, kokie yra jūsų tos dienos (ar savaitės) kūno išmatavimai ir svoris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius