Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 23

Kaip suvaldyti finansinį chaosą ir sutaupyti

Turbūt jau įsitikinote, kad didesnės pajamos dar nereiškia, jog mėnesio pabaigoje nepritrūksite pinigų kasdienėms išlaidoms. Vieni žmonės sugeba net gaudami minimalų atlyginimą kartą per metus susiorganizuoti puikias atostogas, o kiti, uždirbdami dvigubai daugiau, niekaip neatsikrato skolų.
Moteris su pinigine rankose
Moteris su pinigine rankose / Vida Press nuotr.

Taupymas turi tapti įpročiu. Tai nereiškia, kad turite prarasti gyvenimo džiaugsmą, atsisakyti visų malonumų ir visus atliekamus pinigus kišti į virtualią kojinę. Tačiau mokėjimas protingai leisti pinigus kasdienybei gali netgi suteikti papildomų džiugų spalvų, jau nekalbant apie atostogas ar gyvenimą be amžinų įsiskolinimų draugams ir artimiesiems. Beje, sąvokos „taupymas“ ir „greitasis kreditas“ – nesuderinamos. 

Taigi, jei norite į savo finansinį chaosą įnešti šiek tiek tvarkos, pabandykite laikytis šių patarimų:

1. Žinokite tikslą, kuriam taupote. Kai kas netgi pataria jį užsirašyti, kad nuolat matytumėte prieš akis, ar, tarkim, darbo vietoje pasikabinti jį primenantį paveikslėlį. Tačiau nenutolkite nuo realybės – jeigu uždirbate nedaug, pagalvokite, ar „Porsche Cayenne“ tikrai jums įkandamas? Kai siekiamas tikslas sunkiai pasiekiamas, noras jam sutaupyti gali greitai išgaruoti.

2. Turėkite atskirą sąskaitą. O geriausia, jeigu atsidarysite kelias atskiras skirtingiems tikslams. Tuomet taupomai sumai didėjant kils mažiau pagundų šiek tiek pinigų iš sąskaitos nuimti, atseit, ten vis tiek dar daug liks. Neapsigaukite!

3. Apsibrėžkite sumą, kurią nuolat atidėsite. Tarkim – 10 proc. nuo visų gaunamų pajamų. Nesvarbu, kokio dydžio – ar tai mėnesio atlyginimas, ar iš papildomo uždarbio gauti 10 eurų. Visada laikykitės tų numatytų 10 procentų.

4. Skaičiuokite kasdienines išlaidas. Ar visada kavos pertraukėlė turi būti kavinėje, dienos pietūs – artimiausiame restorane, o geriamas vanduo – pirktas parduotuvėje? Žinoma, nereikia visiškai atsisakyti tokių malonumų ir smagaus bendravimo su kolegomis prie pietų stalo, tačiau du ar tris kartus iš namų atsinešti pietūs ar iš čiaupo į buteliuką įsipiltas vanduo padės nemažai sutaupyti. 

Dažnai parduotuvėse 
impulsyviai prisiperkame nebūtinų dalykų. Jei turėsite 
reikiamų produktų sąrašą, didesnė tikimybė, jog išvengsite papildomų išlaidų.

5. Sudarykite pirkinių sąrašą. Labai dažnai parduotuvėse mes impulsyviai prisiperkame nebūtinų dalykų. Jeigu turėsite su savimi reikiamų produktų sąrašą, didesnė tikimybė, jog išvengsite papildomų išlaidų. Be to, nepamiršite to, ko tikrai reikia, ir sutaupysite kuro nevažinėdamos po kelis kartus į tą pačią parduotuvę.

6. Pirkite dideles pakuotes. Ypač – ilgai negendančių produktų ar buities priemonių tada, kai joms taikomos visai neblogos nuolaidos. Be to, garsių gamintojų produktai nuo negirdėtų vardų dažnai skiriasi tik kaina. Jei nerandate kokybės skirtumo, nepermokėkite už reklamą. 

7. Laiku apmokėkite sąskaitas. Taip išvengsite jums tikrai nereikalingų delspinigių ir nemenko smūgio piniginei, kai už elektrą ar telefoną reikia sumokėti iškart už kelis mėnesius. 

8. Lyginkite kainas. Ar tikrai norite pirkti batus, paltą, interjero detales firminėse parduotuvėse? Dažnai internete be tarpininkų tų pačių daiktų galima rasti žymiai pigiau. 

9. Naudokitės biblioteka. Jeigu daug skaitote, ar tikrai būtina kaskart pirkti naują knygą? Paklausinėkite draugų, gal jie ją turi ir mielai paskolins. Arba užsirašykite į artimiausią biblioteką. Beje, ankstyvesniu laiku rodomi filmai kino teatruose taip pat kainuos mažiau nei vakariniai seansai.

10. Prisiminkite, kiek nemokamų pramogų susigalvodavote vaikystėje. Surenkite su draugais pikniką prie ežero vietoj prabangios vakarienės restorane, išvažiuokite į dviračių žygį, prisiminkite stalo žaidimus ar išskirtines vietas savo mieste, kurias dažniau lanko turistai, o ne jo gyventojai.  Atraskite Lietuvą iš naujo!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius