Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 09

Kalėdų dovana: kvapnus rankų darbo muilas, kurį greit pagaminsite namuose

Nė karto su tuo nesusidūrus, atrodo, kad pagaminti bet kurią kosmetikos priemonę nėra lengvas uždavinys. Tačiau iš tiesų tereikia vos keleto priemonių, šiek tiek kruopštumo ir truputį laiko. Tikrai kur kas mažiau, nei sugaištumėte dovanų ieškodami prekybos centruose. Taip, būtent apie jas ir kalbame – rankų darbo muilas gali būti dar viena puiki kalėdinė dovana šeimai, draugams ir kolegoms.
Muilo gamyba namuose
Muilo gamyba namuose / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pasisvečiavome pas Ellmuilas.lt įkūrėją Liudmilą Urbonaitę ir paprašėme jos pasidalyti muilo gamybos paslaptimis. Pasirodo, viskas kur kas paprasčiau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Laiko iki švenčių dar yra, tad jei sukate galvą dėl kalėdinių dovanų, tai gali būti viena išeičių.

Taigi norint pasigaminti muilą reikės keleto sudedamųjų dalių:

  • muilo bazės (skaidrios arba baltos; galite užsisakyti internetu);
  • specialių dažų;
  • kvapiųjų arba eterinių aliejų;
  • žiedlapių;
  • įvairių formelių (gali būti specialios, gali būti silikoninės);
  • buteliuko su spiritu (rinkitės tokį, kuris turi purkštuvą).
Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose

Kaip paruošti muilo bazę?

  • supjaustykite ją kubeliais;
  • sudėkite kubelius į karščiui atsparų indą;
  • norėdami ištirpdyti muilo bazę, naudokite mikrobangų krosnelę arba vandens vonelę.
  1. Jei naudosite mikrobangų krosnelę, nustatykite 600 W ir 1 min. Šildykite taip kas kartą nustatydami po vieną minutę, kol masė ištirps. Kodėl po vieną minutę, o ne iškart penkias? Kad galėtumėte stebėti situaciją – svarbu, kad muilo bazė neužvirtų.
  2. Jei tirpdysite ant ugnies, naudokite metodą „indas inde“. Paimkite puodą, įpilkite į jį vandens, indą su muilo bazės kubeliais įstatykite į puodą su vandeniu, ir kai masė pradės tirpti, maišykite. Tiesa, ugnis turi būti silpna.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose

Sudedamųjų dalių santykis (100 g muilo bazės):

  • reikės keleto lašų dažų (jūs patys nuspręsite, kokio intensyvumo spalvos norite);
  • 10 lašų specialaus muilui, žvakėms gaminti skirto kvapiojo aliejaus arba vietoj jo – 6–8 lašų pasirinkto eterinio aliejaus.

Blizgi snaigė

Norint pasigaminti bet kokį muilą, savaime suprantama, reikės formelių. Ir čia galėsite skleisti savo fantaziją. Liudmila parodė, kaip pasigaminti labai šventišką, žiemišką muilą-snaigę. Jam reikia tik muilo bazės ir blizgučių. Jei norite kvapo, galima įpilti kvapiųjų arba eterinių aliejų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose

Taigi blizgučiais pabarstote formelės apačią, į ištirpusią muilo bazę įlašinate kvapiojo ar eterinio aliejaus, gerai išmaišote, šiek tiek papurškiate spiritu, kad dingtų susidarę burbuliukai, ir pilate į formelę. Tada jau formelėje esančią masę dar šiek tiek papurkškite spiritu, kad dingtų visi burbuliukai ir paviršius būtų lygus.

Rožytė

Principas tas pats, tik šis muilas daromas spalvotas. Liudmila naudojo specialių kosmetinį žėrutį, kuris suteikia gražaus blizgesio. Į ištirpusią muilo bazę įdėkite žiupsnelį spalvoto žėručio, įlašinkite kvapiojo ar eterinio aliejaus ir gerai išmaišykite. Papurkškite masę spiritu, kad dingtų burbuliukai, ir supilkite ją į formeles. Tada dar kartą spiritu papurkškite formelėje supiltą masę, kad paviršius taptų lygus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose

Taigi, kai supilstysite skystą muilo bazę į formeles, palikite jas ant stalo, kad muilas sustingtų. Mažose, 100 g formelėse muilas sustingsta per 20–30 minučių. Tada galite jį išimti, palikti dar šiek tiek, kad atvėstų, o paskui pakuoti į maišelį, popierių ir dovanoti.

Kaip pagaminti šiuos muilus, galite pažiūrėti trumpame vaizdo įraše.

VIDEO: Pasidaryk pats: forminio muilo gamyba namuose

Muilas su žiedlapiais

Reikės tų pačių pagrindinių sudedamųjų dalių: muilo bazės, tik šį kartą baltos, o ne skaidrios, muilo dažų, kvapiojo arba eterinio aliejaus, įvairių žiedlapių.

Ištirpdote muilo bazę (kaip tai daryti, žr. aukščiau), tada įlašinate keletą lašų specialių muilo dažų – kiek lašinti, priklauso nuo jūsų, maišydami pamatysite, kokia spalva išeina. Norėsite intensyvesnės, įlašinkite dar. Liudmila pasirinko geltoną spalvą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose

Šiam muilui ji naudojo apelsinų eterinį aliejų. Taigi į masę reikia įlašinti keletą lašų eterinio aliejaus (100 g bazės – 6–8 lašai eterinio aliejaus). Tada viską gerai išmaišyti, papurkšti spiritu, kad neliktų burbuliukų, ir supilstyti į formeles.

Dar kartą papurkšti spiritu, kad paviršius taptų lygus ir pabarstyti norimais žiedlapiais. Palikti juos stingti. Tam reikės 20–30 minučių.

Kaip pagaminti šį muilą, galite pažiūrėti trumpame vaizdo įraše.

VIDEO: Pasidaryk pats: muilo su žiedlapiais gamyba namuose

Forminis pjaustomas muilas

Visų muilų gaminimo principas tas pats, taigi norint pasigaminti ir šį forminį pjaustomą muilą pirmiausia reikia ištirpdyti muilo bazę.

Liudmila pasirinko raudonos spalvos specialius muilo dažus, keletą jų įlašino į ištirpusią muilo bazę. Kokį kvapųjį ar eterinį aliejų lašinti – jūsų pasirinkimas. Svarbiausia nepamirškite, kad 100 g muilo bazės reikia apie 10 lašų kvapiojo aliejaus arba 6–8 lašų eterinio aliejaus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Muilo gamyba namuose

Šiam muilui galite pasiruošti dideles silikonines formas, tokias, kuriose telpa 500–1000 g muilo bazės. Kai į ištirpusią muilo bazės masę įlašinsite dažų ir kvapiųjų aliejų, viską gerai išmaišykite, nepamirškite papurkšti spiritu, kad neliktų burbuliukų, ir supilkite į formą. Tada dar kartą papurkškite spiritu, kad muilo paviršius taptų lygus.

Štai čia prasideda jūsų norų ir fantazijos raiška. Forminis muilas gali būti tiesiog vienspalvis. Galite padaryti jį dviejų dalių: naudoti 2/3 skaidrios muilo bazės ir 1/3 baltos. Skaidrią muilo bazę, kaip darė ir Liudmila, dažysite, pilsite į ją kvapų. O baltą muilo bazę tiesiog ištirpdysite ir užpilsite ant formelėje esančios skaidrios muilo bazės.

Svarbu: formelėje esanti muilo bazė turėtų pasidengti lengva plėvele, o balta muilo bazė atvėsti, kad ją užpylus viskas nesusimaišytų. Kai balta masė atvės, pilkite ją iš vienos pusės į kitą, darykite tai iš aukštai, kad susidarytų srovelė. Ir būtinai papurkškite spiritu, kad paviršius taptų lygus.

Kai tai padarysite, muilą palikite sukietėti. Tam prireiks kelių valandų. Galite vis patikrinti, ar jis jau sustingo. Kai tai nutiks, išimkite jį iš formelės ir dar palikite kuriam laikui, kad sutvirtėtų. Paskui supjaustykite norimo dydžio / storio gabaliukais, supakuokite ir dovanokite. Arba naudokite patys.

Kaip pasigaminti forminį pjaustomą muilą, galite pažiūrėti trumpame vaizdo įraše.

VIDEO: Pasidaryk pats: forminio pjaustomo muilo gamyba namuose

Yra ir kitas variantas: galite ištirpdyti skaidrią muilo bazę, įlašinti kvapiųjų arba eterinių aliejų, viską gerai išmaišyti, papurkšti spiritu, įdėti įvairiausių žiedlapių (iš akies), dar kartą viską išmaišyti, papurkšti spiritu ir supilti į didelę silikoninę formą (pavyzdžiui, tokią, kurioje telpa kilogramas muilo bazės). Supylus masę dar kartą papurkšti spiritu, kad dingtų visi burbuliukai, nes jų tikrai susidaro, ir paviršius taptų lygus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kalėdų dovana: rankų darbo lūpų balzamas – vos per kelias minutes

Palikite muilą stingti, kai pakankamai sukietės, išimkite iš formelės. Galite dar kuriam laikui palikti, kad tikrai taptų tvirtas. Paskui supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, pakuokite ir dovanokite. Arba – naudokite patys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius