-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 04

Kas išduoda, kad esate nemėgstami kolegų?

Darbe kiekvienas turime savo vaidmenį, kuris kitiems gali ir nepatikti. Gali nepatikti ir mūsų elgesys arba pasiekimai, skundai, pastabos, komentarai, sukeliantys įvairias emocijas. Tad ką daryti, kad aplinka būtų komfortiška dirbti?
Pavydas
Pavydas / 123RF.com nuotr.

Ką daryti, jeigu jaučiate, kad kolegos jūsų nemėgsta? Verta pagalvoti ne tik apie kolegų elgesį, bet ir save. Kokie žmonės dažniausiai sulaukia nepritarimo darbinėje veikloje?

Noras būti šlovės viršūnėje

Mes visi norime būti pripažinti ir sulaukti palaikymo bei garbės. Tai vertina kiekvienas, tad jeigu žmonės susirūpinę tik savo vardu, karjera, elgiasi pranašiau už kitus ir kartais netgi pervertina save, pamėgti juos sunku – sako Joshas Dziabiakas, Teksase įsikūrusios automobilių draudimo bendrovės generalinis direktorius, rašoma „Career Builder“.

Kaip tai ištaisyti: Būkite dėkingi už savo sėkmę ir nepamirškite, kad prie to prisidėjote ne tik jūs. Lyderiai ir geri darbuotojai visada dalinasi dėmesiu su savo kolegomis, kai pasiekia tai, dėl ko ilgai dirbo. Ir kai gauna tai, ko taip troško, lyderiai pabrėžia, kad tai ne tik jų nuopelnas.

Savo klaidų ignoravimas ir slėpimas

Kiekvienas galime padaryti klaidų darbe ir klaidos nėra tai, dėl ko jūsų žmonės gali nemėgti. Labiausiai į akis krenta tai, kaip žmogus įvertina savo klaidas, kaip susidoroja su jomis: emocingai ar profesionaliai, isteriškai ar ramiai. Būtent tai nusako ir žmonių požiūrį į jus. O jeigu klaidas ignoruojate, nepripažįstate, jas permetate kitiems, jus mėgti darosi sunku.

„Kiekvienas, kuris daro klaidą ir bando ją nuslėpti arba perkelti kaltę kitam, bus nemėgstamas“, – pastebi klinikinė psichologė Sarah Schewitz.

Kaip tai ištaisyti: Leiskite sau būti labiau empatiškesniais darbo vietoje. Atsiprašykite už padarytas klaidas ir, jeigu reikia, paprašykite pagalbos. Tai padės jums labiau integruotis darbo vietoje.

Visą laiką skundžiatės

Kartkartėmis mes visi skundžiamės ir niurzgame dėl darbų, tačiau nuolatinis skundimasis tikrai nepagelbės nei kolegoms, nei jums. „Mes visi galime jaustis nelaimingi dėl tam tikrų aplinkybių, tačiau kai tai tampa kasdienybe, toks negatyvumo modelis gadina mikroklimatą darbe, taip pat – atstumia aplinkinius“, – sako specialistė Donna Lubrano.

123RF.com nuotr./Kolegos darbe
123RF.com nuotr./Kolegos darbe

Kaip tai ištaisyti: Jeigu esate nepatenkintas savo darbu, galbūt atėjo metas ieškoti naujo? Identifikuokite tai, kas jums labiausiai nepatinka darbe, dėl ko labiausiai skundžiatės ir pradėkite ieškoti darbo, kuriame jums nereikėtų susidurti su tokiomis problemomis. Taip pat galite susifokusuoti į tai, ką įmanoma pakeisti būtent šiuo momentu ir pirmiausia pabandykite paieškoti sprendimų, kaip įveikti nesklandumus.

Esate antisocialus

Nors daug kas priklauso nuo darbo pobūdžio, tačiau visiškas atsiskyrimas kolektyve gali būti interpretuojamas įvairiai. Kartais su bendradarbiais visiškai nesinori bendrauti, tačiau ir nebūtina leistis į draugystes – kontaktą galima palaikyti minimaliai, laikantis etiketo ir mandagumo taisyklių.

Kaip kad sako D.Lubrano, nebūtina visada dalyvauti ir prisijungti prie bendradarbių būrelio, tačiau tie, kurie atsisako socialinės veiklos darbo vietoje, kartais būna traktuojami kaip atsiskyrėliai, nelankstūs ir netgi nemandagūs.

Kaip tai ištaisyti: pasistenkite pažinti savo kolegas artimiau, sudalyvaukite bent viename socialiniame renginyje, kartu papietaukite. Tai jums padės sukurti ryšį, be to, tyrimai rodo, kad taip galima pasijausti labiau įsitraukusiais į darbo veiklą ir laimingesniais.

Kūno kalba

Kartais malonių žodžių gali neužtekti norint padaryti teigiamą įspūdį. Kaip sako etiketo specialistė Carrie Glenn, nustebsite, kaip kūno kalba gali priversti jūsų nemėgti. Turint omenyje, kad didžioji dalis komunikacijos yra neverbalinė, kūno kalba vaidina didelį vaidmenį ir toks elgesys, kaip kad atsisakymas užmegzti akių kontaktą, rankų sukryžiavimas ant krūtinės, nerangi eisena, sukuria šalto, neprieinamo ir nedraugiško žmogaus įspūdį, kuris atstumia kitus.

Kaip tai ištaisyti: C.Glenn siūlo tobulinti savo laikyseną, užsiimti joga, taip pat pravarčios ir kalbėjimo pamokos, padedančios save pristatyti aplinkiniams.

Nepagarba kolegų erdvei ir laikui

Nepagarba kolegų erdvei ir laikui gali būti priimta kaip asmeninis įžeidimas. Įsiveržimas į kolegos kabinetą, darbo erdvę, garsus kalbėjimas biure ir kitoks triukšmas gali trukdyti žmonėms dirbti.

Kaip tai ištaisyti: negalvokite, kad kolegos mes visus darbus iškart, kai tik pasirodysite jums patogiu metu. Kiekvienas jų turi savo prioritetus ir yra atsakingi už savo atliekamas užduotis, todėl pirmiausia išsiaiškinkite, kada jiems patogu pabendrauti parašydami el. laišką ar paskambindami. Ir, žinoma, stebėkite savo toną – stenkitės netriukšmauti prie kolegų ir susitikimus rengti už uždarų durų, o ne bendroje erdvėje.

Paskalos

Žmonėms patinka tie, kuriais galima pasitikėti, todėl apkalbos yra pats greičiausias būdas parodyti savo nepatikimumą. Negana to, 2015 m. „CareerBuilder“ atlikta apklausa atskleidė, kad paskalos yra viena didžiausių kliūčių, užkertanti kelią paaukštinimui.

123RF.com nuotr./Sėdimas darbas
123RF.com nuotr./Sėdimas darbas

Kaip tai ištaisyti: stenkitės neapkalbinėti ir nedalyvauti tokiuose pokalbiuose. Keiskite temą, atsiprašykite, neturintys laiko tokiems pokalbiams. Taip pat reikėtų suprasti, kad niekada nebūsite mėgiamas visų kolegų – visi mes tokie patys – kažkam patinkame, kažkam – ne. Tačiau sukurti kolegiškus santykius, nesileidžiant į asmenines detales, tikrai galima ir kartais tam reikia visai nedaug pastangų. O būtent tai ir nulemia jūsų savijautą darbe ir pasitenkinimą savo veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius