-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 06

Kinės komiksas apie gimtąjį Uhaną: „Privalau išsklaidyti bjaurų įvaizdį apie savo miestą“

Kai dėl kilusios pandemijos kaltinančios strėlės skrenda Uhano miestui ir jo gyventojams, iš čia kilusi ir vaikystę praleidusi Laura Gao pripažįsta, kad girdėti visa tai jai labai skaudu. Amerikoje gyvenanti 23-ejų mergina tikina, kad žmonės net neįsivaizduoja, kokią žalą daro sklindanti neapykanta. Todėl ji nusprendė pasauliui parodyti kitokią Uhano pusę, neminint koronaviruso – nupiešė komiksą apie tai, kuo šis miestas yra ypatingas.
Uhane gimusios Lauros Gao komiksas
Uhane gimusios Lauros Gao komiksas / Lauros Gao nuotr.

Vaikystėje su tėvais į Ameriką gyventi persikėlusi Laura Gao, Uhane iki šiol yra dažnas svečias – čia vis atvyksta aplankyti likusios giminės.

Sausio mėnesį mergina planavo vėl vykti atostogų pas artimuosius, atšvęsti močiutės 80-ąjį gimtadienį. Tačiau likus kelioms dienoms iki kelionės, Uhane gyvenanti šeima paragino likti Amerikoje. Visai netrukus miestas buvo uždarytas dėl koronaviruso.

„Tuo metu nesitikėjau, kad koronavirusas taip išplis, ir situacija pasaulyje pasidarys tokia rimta. Dažnai keliauju po šalis, į kurias norint patekti reikia pasidaryti skiepus, kuriose siaučia ligos, todėl ir virusas Uhane nekėlė didelės baimės. Tačiau mano tėvai nenorėjo rizikuoti, ir nusprendėme kelionę atšaukti. Dabar šiuo sprendimu džiaugiuosi, nes būtumėme užstrigę Kinijoje“, – 15min pasakojo Laura Gao.

Kadangi koronavirusas pradėjo plisti Uhane, Laura pasakoja, kad šis miestas ir net apskritai kinai sulaukia negailestingų žodžių, kad dėl jų kaltės visame pasaulyje kilo pandemija.

„Aš žinau, kad Uhanas yra be galo gražus miestas, turintis žadą atimančią gamtą, įdomią istoriją, maistą, dėl kurio tįsta seilės… Būčiau mėgavusis visais šiais dalykais ir močiutės gimtadienio švente, jei ne koronavirusas. O kiek dabar matau, žmonės kaltina Uhaną dėl pandemijos, vietinius žmones vadina laukiniais ir visą šį pykti nukreipia į tuos, kurie turi azijietiškų bruožų“, – kalbėjo ji.

Man svarbu, kad šis sukurtas komiksas padėtų išsklaidyti susidariusį bjaurų įvaizdį apie mano miestą.

Matydama, ką išgyvena jos giminės, izoliuoti Uhane, ir ką apie jos mylimą miestą kalba visas pasaulis, Laura Gao nusprendė imti keisti žmonių nuomonę. Mergina nupiešė komiksą, kuriame aprašė savo gimtinę iš visai kitos pusės.

„Noriu, kad žmonės apie Uhaną sužinotų daugiau nei pastaruoju metu skelbia antraštės. Iš pradžių vengiau apie tai kalbėti, bet dabar esu pasiryžusi pasidalinti savo miestu su visu pasauliu.

Lauros Gao nuotr./Uhane gimusios Lauros Gao komiksas
Lauros Gao nuotr./Uhane gimusios Lauros Gao komiksas

Istoriją rašo tie, kas turi garsiausią balsą. Deja, kai kurie turintys garsiausius balsus turi išankstinius nusistatymus ir yra neteisingai informuoti. Man beprotiškai svarbu, kad mano sukurtas komiksas padėtų išsklaidyti bjaurų įvaizdį apie mano gimtąjį miestą ir primintų apie Uhano grožį ir žmogiškumą“, – sakė ji.

Laura sako, kad ją apskritai skaudina žmonių susipriešinimas ir vienas kito kaltinimas, kai pasaulį apėmė tokia tragedija. Pasak jos, juk tokiu metu kaip tik visi turėtų vienytis ir drauge spręsti problemas.

Nuo koronaviruso pradžios ir aš pati sulaukiau nemandagių pastabų, girdėjau, kad Azijos žmonės yra žiauriai dėl jo puolami.

„Manau, kad dauguma žmonių, kurie neigiamai atsiliepia apie Uhaną, nesupranta, kaip tokie žodžiai gali pakenkti. Toks sudėtingo klausimo susiejimas su viena žmonių grupe tik įamžina neapykantą ir smurtą tų žmonių atžvilgiu.

Nuo koronaviruso pradžios ir aš pati sulaukiau nemandagių pastabų, girdėjau, kad Azijos žmonės yra žiauriai dėl jo puolami. Ši problema turi tiek daug pilkų atspalvių, kad nėra vienų „piktadarių“, kitų – „didvyrių“, nėra „teisingųjų“ ar „neteisingųjų“. Visi daro, ką gali, niekas nėra tobulas. Badymas pirštu niekam nepadeda, anaiptol, atitraukia dėmesį nuo realių problemų“, – dėstė mergina.

Lauros Gao nuotr./Uhane gimusios Lauros Gao komiksas
Lauros Gao nuotr./Uhane gimusios Lauros Gao komiksas

Nors šiuo metu Laura dirba produktų vadybininke, visuomet šalia užsiėmė ir piešimu. Ji yra sukūrusi ne vieną komiksą, tačiau būtent šis apie Uhaną yra pirmasis, sulaukęs tiek daug dėmesio internete.

„Visada mėgau komiksus kaip pasakojimo būdą. Tai puikus būdas suderinti tekstą ir meną, perteikiant emocijas ir tapant vaizdus. Pavyzdžiui, aš negalėčiau tik žodžiais perteikti, koks gražus yra Geltonasis gervės bokštas ar kaip skaniai kvepia ten maistas“, – šypsojosi ji.

Laura džiaugiasi, kad įgyvendinti tikslą jai pavyko – žmonės į Uhaną ima po truputį žiūrėti kitaip. Mergina ne iš vieno žmogaus jau sulaukė komentarų, kaip jiems patiems būtų smalsu apsilankyti šiame mieste.

Lauros Gao nuotr./Uhane gimusios Lauros Gao komiksas
Lauros Gao nuotr./Uhane gimusios Lauros Gao komiksas

„Žmonės tiek daug nežino! Uhanas nėra mažas miestelis Kinijoje – žmonių populiacija čia didesnė už Niujorko, Londono, Tokijo. Taip pat miestas yra didžiulis transporto ir prekybos mazgas, turėjęs didžiulę įtaką kuriant šiuolaikinę Kiniją. Galiausiai, maistas ten yra neįtikėtinas, tai yra mano mėgstamiausia komikso ir miesto dalis.

Todėl džiugu, kad sulaukiau neįtikėtinai pozityvių atsiliepimų. Dauguma žmonių taip pat buvo susiję su Uhanu, todėl dėkojo man, kad pasakoju apie žaviąją miesto pusę. Kiti – niekada nebuvo girdėję apie miestą, tačiau perskaitę mano komiksą, dabar jau nori ten apsilankyti“, – pasakojo Laura Gao.

Žiūrėkite visą komiksą:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius