Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 04

Kintų žuvys – nuo žvejo iki stalo per vieną parą

Ypač šviežia ir ypač skanu – tokiu šūkiu vadovaujasi lietuviškos žuvies augintojai UAB „Kintai“. Žuvies gaminiai vartotojų stalą pasiekia greičiau kaip per 24 valandas. Žuvis auginama ne tik tvenkiniuose, bet ir perkama iš Kuršių marių žvejų bei importuoja iš kitų šalių.
Nukaulintas karpis
Nukaulintas karpis / VMG nuotr.
Temos: 2 Kintai Žuvis

Lietuvišką žuvį augina ir parduoda

Šilutės rajone Kintuose, Nemuno deltos regioniniame parke, vaizdingoje vietoje įsikūrusi įmonė „Kintai“ 600 ha plotą užimančiuose tvenkiniuose augina žuvis nuo lervutės iki prekybinio svorio, perdirba ir parduoda. „Auginame daugelio mėgstamas lietuviškas žuvis – karpius, marguosius plačiakakčius, vaivorykštinius upėtakius, sibirinius eršketus, lydekas“, – sako UAB „Kintai“ generalinis direktorius Rimgaudas Višinskas.

Organizatorių nuotr./„Kintų“ žuvis
Organizatorių nuotr./„Kintų“ žuvis

2015 m. įmonė pastatė nedidelį žuvies perdirbimo cechą, kuriame perdirba didžiąją dalį užaugintos produkcijos. Ceche atliekamas pirminis žuvies apdorojimas, ruošiami šalto ir karšto rūkymo gaminiai. Rūkymui naudojama moderni rūkykla ir aukštos kokybės vokiškos buko pjuvenos, kurios gaminiui suteikia ypatingą skonį ir natūralų aromatą.

„Kintai“ ne tik augina, apdoroja ir ruošia žuvies gaminius, bet ir prekiauja, atidarė keletą parduotuvių. Šiuo metu veikia viena parduotuvė Šilutės halėje ir dvi Vilniuje – Ogmios mieste ir Benedikto turguje. „Parduotuvėse galima įsigyti kokybiškos žuvies, kuri greičiau nei per 24 valandas buvo pagauta, apdorota ir pristatyta į parduotuves“, – teigia R. Višinskas.

Organizatorių nuotr./Kintai
Organizatorių nuotr./Kintai

Vis daugiau pirkėjų atranda delikatesinę žuvį

Vilniečiai jau atrado ir pamėgo „Kintų“ žuvies produkciją. Viena iš mėgstamiausių ir vis labiau populiarėjančių žuvų yra sibiriniai eršketai. Tai ypatinga žuvis, iš kurios išgaunami delikatesiniai juodieji ikrai. Pasak R. Višinsko, ikrais įmonė neprekiauja, bet siūlo paragauti iš sibirinių eršketų pagamintos produkcijos. Pirkėjams siūloma filė ir kepsneliai, kaip žaliava kulinariniams eksperimentams namų virtuvėje. Pabandyti tikrai verta, nes negali nepasisekti – skonio niekada nepamiršite ir nesupainiosite su jokia kita žuvimi.

Sibirinis eršketas išskirtinis dar ir todėl, kad neturi kaulų, jokių ašakų – vien tik kremzlinį stuburą. Galima pirkti visą eršketą arba dalimis – porcijomis. Siūloma paragauti karštai rūkytų sibirinių eršketų – tikras delikatesas, aplaižysite pirštelius! Norėdami paragauti, galite pirkti filė gabaliuką, o kitą kartą tikriausiai norėsite visos žuvies. „Žmonėms tai tikrai atradimas, kas paragauja, perka ir kitą kartą. Nors ši žuvis nėra pigi, bet verta savo kainos“, – tikina R. Višinskas.

Organizatorių nuotr./„Kintų“ žuvis
Organizatorių nuotr./„Kintų“ žuvis

Dietiniam patiekalui tinka margieji plačiakakčiai

Pasak įmonės direktoriaus, į kelias parduotuves tiekiama skirtinga produkcija, eksperimentuojama, siūlomi nišiniai gaminiai – margųjų plačiakakčių karšto ir šalto rūkymo filė, kepsneliai, šalto rūkymo išpjovos. Margieji plačiakakčiai – karpinės šeimos žuvys, minta zooplanktonu. Žuvis dumblo poskonio neturi, nes maitinasi filtruodama vandenį kaip banginiai.

Organizatorių nuotr./„Kintų“ žuvis
Organizatorių nuotr./„Kintų“ žuvis

„Kai kuriems pirkėjams margieji plačiakakčiai yra mažiau žinomos žuvys. Jas rekomenduojame tiems, kurie ieško dietinės, mažiau riebalų turinčios žuvies – jos turi iki vieno procento (palyginus, karpis turi 6 proc. riebalų, eršketas 5,5 proc., upėtakis 12–14 proc., lašiša – apie 19 proc.). Tokios produkcijos niekur kitur nerasi, nes didieji prekybos centrai ja nesidomi, kita vertus, mes negalime užtikrinti didelių šios produkcijos kiekių“, – pasakoja R. Višinskas.

Neretai vengiama pirkti žuvį, kuri turi daug kaulų. Šią problemą išsprendė mechaniškai nukaulintos žuvies gaminys – karpio ir margojo plačiakakčio filė, kuri specialiais peiliais įpjaunama kas 2 mm. Pasak direktoriaus, tėvai perka šią produkciją vaikams, nes nėra rizikos, kad valgant burnoje įstrigs ašaka.

Organizatorių nuotr./„Kintų“ žuvis
Organizatorių nuotr./„Kintų“ žuvis

Asortimentą papildo žvejų laimikis iš Kuršių marių

UAB „Kintai“ įsikūrę Nemuno deltos regioniniame parke, šalia Minijos upės ichtiologijos draustinio ir netoli Kuršių marių, todėl artimai bendradarbiauja su vietiniais žvejais. „Siūlome kokybiškos produkcijos tiesiai iš Kuršių marių: starkių, lydekų, karšių – tai populiariausios šios krašto žuvys. Nustebome, kad žmonėms patiko Kuršių mariose pagaunama perpelė – lietuviškai vadinama silke. Tai migruojančios žuvys, gyvenančios Europos pakraščiuose nuo Pirėnų pusiasalio iki Norvegijos, neršti atplaukiančios į Baltijos jūrą. Suaugusios perpelės į Kuršių marias atplaukia gegužės mėnesį. Tai sezoninė žuvis, gaudoma rudenį, ir tikrai nedažnai jos galima nusipirkti. Niekur nesu matęs, kad kiti žuvies produktų gamintojai pirkėjams siūlytų sūdytos perpelės“, – sako R. Višinskas.

Įmonės asortimentą papildo importuota žuvis iš viso pasaulio, daugiausia iš šiaurės ir Atlanto vandenyno. „Pas mus mėgstamos ne tik lietuviškos žuvys, taip pat labai vertinamos Atlanto žuvys. Galime pasiūlyti nuo austrių, midijų iki lašišos, atlantinės jūrinės menkės“, – sako įmonės vadovas.

Organizatorių nuotr./„Kintų“ žuvis
Organizatorių nuotr./„Kintų“ žuvis

Naujiena – kepimui paruošti žuvies kotletukai

Firminėse „Kintų“ parduotuvėse kiekvieną mėnesį rasite naujų gaminių. Vasarą pirkėjams buvo siūloma sezoninė linija – grilio gaminiai, skirti gamtoje kepti ant laužo: marinuoti karpio šašlykai, upėtakiai, plačiakakčiai su natūraliomis žolelėmis. Žuvis patogiai supakuota vakuume, belieka atidaryti pakuotę ir kepti ant laužo. „Paruoštus marinuotus gaminius ar pusgaminius pirkėjai labai vertina, nereikia ilgai gaišti virtuvėje, be to, ne visi mėgsta darinėti žuvį“, – mano R. Višinskas.

Šiuo metu testuojami nauji gaminiai ir rudenį planuojama pradėti prekiauti žuvies kotletukais, kuriuos galima kepti iš karto. „Tai labai patogu šeimoms“, – teigia įmonės vadovas.

Viena populiariausių kasdienių gaminių – smulkinta žuvis. Tai 50 proc. karpio filė ir 50 proc. plačiakakčio filė, patogiose pusės kilogramo pakuotėse, supakuota su apsauginėmis dujomis.

Užsukę į firmines „Kintų“ parduotuves, būtinai padegustuokite trijų rūšių užtepėlių ir užkandžių su natūraliais priedais, be konservantų, pagamintų iš rūkytos žuvies produkcijos. Tai nišiniai gaminiai, gurmaniška linija, gaminama jau dvejus metus. Populiariausias TOP 1– karpio užtepėlė su džiovintais baravykais. TOP 2 eršketo užtepėlė su figomis. Pasak direktoriaus, kai kurie klientai kiekvieną savaitę perka šiuos gaminius: „Galima įsigyti tik mūsų firminėse parduotuvėse, nes gaminama nedideliais kiekiais. Tai puikus užkandis, skirtas tepti ant duonos riekelių ar krekerių.“

Organizatorių nuotr./„Kintų“ žuvis
Organizatorių nuotr./„Kintų“ žuvis

Prieš pirkdami – degustuokite

Direktorius pabrėžia, kad firminėse parduotuvėse pristatoma įmonės produkcija, kad pirkėjai pasidomėtų apie gaminius, gautų visą informaciją – kaip auginama žuvis, kur buvo pagauta. „Klientams siūlome ne tik tradicinę lašišą, bet ir škotišką lašišą, kuri gaudoma laisvėje, kiekviena žuvis paženklinta specialiais kodais. Vis daugiau pirkėjų renkasi šią natūraliai užaugusią, laukinę žuvį“, – teigia įmonės vadovas.

Parduotuvėse žuvies gaminius galima ir padegustuoti. Prieš perkant verta paragauti sūdytos žuvies, nes kiekvieno skonis individualus – vieniems druskos per daug, kitiems per mažai. Kitą kartą apsilankę pirkėjai jau žino, ko nori ir iš karto renkasi žuvies gaminius.

„Prekiaujame jau trejus metus, užsiauginome nuolatinius klientus, kurie žinią perduoda kitiems ir taip mūsų valgytojų ratas plečiasi. Džiaugiamės, kad klientai patenkinti mūsų produkcija ir dalijasi gerais atsiliepimais“, – sako UAB „Kintai“ generalinis direktorius Rimgaudas Višinskas.

VIDEO: Kintų žuvys – nuo žvejo iki stalo per vieną parą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius