Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 13

Kodėl danai – laimingiausia pasaulio tauta? Atsakymas – „hygge“. Pasimokykim!

Laimingiausia pasaulio tauta nekart pripažinti danai turi savo paslaptį, kuri prieinama visiems. Tai „hygge“ – daniška sąvoka, paprastai aiškinant, apimanti jaukų, patogų gyvenimo būdą. Šiuo metu knygos apie tai, ir kaip „hygge“ suteikia laimės, išgyvena tikrą pakilimą.
Moteris kavinėje
Moteris kavinėje / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Laimė Danija

Šis žodis yra glaudžiai susijęs su anglišku žodžiu „hug“ – apkabinti. Viena iš tokių knygų autorių, Charlotte Abrahams, savo knygoje „Hygge: A Celebration of Simple Pleasures, Living the Danish Way“, paaiškina, kad „hygge“ geriausiai galima suprasti kaip savęs puoselėjimą, atidumą sau, nors tai kartu ir interjero dizaino koncepcija – kaip padaryti namus jaukius ir laimingus.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

„Hygge“ užima labai svarbią vietą danų gyvenime ir yra lyg atsvara knygų apie sveiką mitybą pasauliui. Ši sąvoka apima mėgavimąsi paprastais dalykais, tokiais kaip karštos arbatos puodelis ir šiltas pledas, ramus savaitgalio rytas lovoje, laikas, praleistas su artimaisiais, šiltos minkštos kojinės žiemą ar šeštadieninis laikraštis.

Centrinė „hygge“ ašis yra žmonės, laikas, leidžiamas su jais, šiluma ir bendravimas, meilė ir atsidavimas.

Tai maži dalykai, kurie daro mūsų gyvenimą įdomesnį ir vertingesnį. Mes juos darome, bet ne visuomet pagalvojame, kiek džiaugsmo jie suteikia. Tai tiesiog vertinimas dalykų, kurie yra šalia mūsų. Net jei atrodo, kad nieko neveikiate, tarkime, vartote žurnalą ir geriate sultis, iš tiesų jūs darote „hygge“.

Centrinė „hygge“ ašis vis tik yra žmonės, laikas, leidžiamas su jais, šiluma ir bendravimas, meilė ir atsidavimas.

Fotolia nuotr./Draugystė
Fotolia nuotr./Draugystė

Rašytoja Helen Russell, išleidusi knygą „The Year of Living Danishly: Uncovering The Secrets of the World Happiest Country“, kalba apie raminantį „hygge“ efektą, kurį ji Danijoje pastebi visur, kur tik bepasisuksi: kiekvienuose namuose dega aromatinės žvakės, kepami tortai, garuoja šviežia kava... Žinoma, svarbus ir geras elgesys su aplinkiniais, pozityvus požiūris į save ir meilė sau.

Beje, H.Russell paaiškina, kad „hygge“ nieko nereikalauja daryti, kaip ir smarkiai stengtis. Galbūt dėl to toks gyvenimo būdas taip ir traukia žmones.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Kaip gyventi kaip danams, pataria Helen Russell:

1. Džiaukitės mažais dalykais

Pasiruoškite šviežiai maltos kavos ir mėgaukitės kiek-vie-nu gurkšniu. Suvalgykite tą pyragaitį. Eidami pro gėlių parduotuvę sustokite ir įkvėpkite rožių. O ar pastebite tą debesį, kurio forma primena Pokemoną?

Kitaip tariant, labiau pastebėkite aplink jus esančius gražius ir įdomius dalykus.

2. Kitaip pažvelkite į lietingas dienas

Kur kur, o jau Lietuvoje orai nedžiugina kas antrą dieną. Žiūrėkite į tai kaip danai. Lyja? Vadinasi, puiki proga perskaityti naują knygą. Vakarai šaltėja? Dar viena priežastis pasikviesti draugų į svečius. „Hygge“ šalininkai randa išeičių net kai orų prognozės pačios baisiausios.

3. Valgykite gerą maistą

Ir kalbama ne apie perdėtai sveiką maistą. Danai valgo normalų maistą ir atrodo gerai, yra sveiki. Tad, pagal „hygge“, reikėtų valgyti tai, ko norisi – kad ir bulvių su mėsa.

4. Susikurkite jaukius ir laimingus namus

Tokius, kokius kuria danai: oda, mediena ir mielos paliesti faktūros, tokios kaip avies kailio kilimėliai po kėdėmis ar minkštutės spalvingos pagalvėlės. Moksliškai įrodyta, kad, žiūrėdami į gražius dalykus, žmonės tampa laimingesni. Taip smegenyse stimuliuojamas hormonas dopaminas.

5. Vertinkite aplinkinius

Istoriškai Danijoje nuo vikingų laikų susiformavusi artumo ir bendrumo kultūra. Danams labai svarbi šeima ir draugai. Tai teikia laimės, saugumo ir ramybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius