Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 27

Kodėl netesime Naujųjų metų pažadų?

Žengiant į Naujuosius visi tikimės, kad jie bus ne prastesni arba net geresni nei praėję: sėkmingesni, džiaugsmingesni, sveikesni, jaukesni, o gal ir lėtesni. Todėl kiekvieną gruodžio 31-ąją pradedame su pažadų sąrašu – užrašų knygelėse, rašteliuose ant šaldytuvo ar tiesiog galvoje. Bene daugiausiai naujamečių pasižadėjimų susiję su sportu ir sveika – ar bent jau sveikesne – gyvensena. Todėl nieko keisto, kad sausį sporto salės būna sausakimšos, tačiau įsibėgėjant metams situacija ima keistis. Kodėl taip nutinka ir ką daryti, kad šiais metais ištesėtume sau duotus pažadus, pataria psichologė Eglė Šekštelienė.
Elastinė juosta
Elastinė juosta / Partnerio nuotr.

Nežadėkite per daug

Anot E. Šekštelienės, per dideli, sunkiai įgyvendinami tikslai ar itin ilgas jų sąrašas – viena pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės naujametinių priesaikų neįvykdo. Dažnai taip nutinka dėl to, kad mes neadekvačiai vertiname savo gebėjimą pasikeisti bei to pasekmes mums įprastam gyvenimo ritmui. Todėl, jei pažadėsite sau sportuoti nuo Naujųjų, bet nekeisite įprasto darbo ir laisvalaikio ritmo, jį greičiausiai sulaužysite jau pirmąją savaitę.

„Norėdami pakeisti savo elgesį ar įpročius, pirmiausia turime keisti savo mąstymą. Labai svarbu suvokti, kokio rezultato norite ir kaip galite jį pasiekti. Tikslo siekti bus lengviau, jei jį formuluosime „per metus numesti 10 kg viršsvorio“ o ne „pradėti sportuoti“. Kai priešaky – konkretus ir labai aiškus uždavinys, motyvacija jo siekti kur kas didesnė. Tokiu atveju bus lengva susidėlioti priemones ir mažus žingsnelius, kurie padės šį tikslą pasiekti: pasikonsultuoti su sporto treneriu, mitybos specialistu, įsigyti sporto reikmenų“, – tikina psichologė.

Kai priešaky – konkretus ir labai aiškus uždavinys, motyvacija jo siekti kur kas didesnė

Po žingsnelį

Taip pat specialistė pataria vienu metu siekti tik vieno svarbaus tikslo, mat, jei griebsitės visko iš karto – didelė tikimybė, kad nepadarysite nieko. Ji pataria susidaryti sąrašą ir pasižadėjimus iš jo įgyvendinti po vieną: pasiekus pirmojo – imtis antrojo, tuomet trečiojo. Taip motyvacija tik didės, o metų pabaigoje pasiekimų sąraše puikuosis ne vienas punktas. Labai rekomenduojama savo tikslu pasidalinti su aplinkiniais, o galbūt net kartu jo siekti – artimųjų palaikymas padės nesustoti ir judėti į priekį.

„Būtina džiaugtis visais, net pačiais mažiausiais pasiekimais – pasitenkinimo jausmas yra vienas labiausiai motyvuojančių faktorių. Jei į priekį judėsite mažais, iš anksto suplanuotais ir užtikrintais žingsneliais – to jausmo ilgai laukti neteks“, – šypsosi E. Šekštelienė.

Būkite sau atlaidūs

Klysti žmogiška, o pokyčiams reikia laiko: daugelis yra girdėję, kad naujas įprotis susiformuoja tik pakartojus jį 21 kartą. Psichologė skuba raminti net jei siekiant šio skaičiaus ir suklupsime, anot jos – tai visiškai natūralu. „Išklydus“ iš kelio svarbiausia duoti sau naują šansą ir kitą dieną vėl į jį sugrįžti.

„Neplakite savęs už klaidas – verčiau pagalvokite, ką galėtumėte daryti kitaip. Jei vieną rytą pramiegojote rytinę mankštą, greičiausiai miegoti nuėjote per vėlai ar itin pavargę. Ką galėtumėte pakeisti, kad tai nepasikartotų šiandien? Atsakykite sau į šį klausimą ir bandykite darkart – kiekviena diena yra naujas šansas“, – sako psichologė.

Pasak psichologės, tinkamai paruošta aplinka taip pat gali paskatinti sportuoti: „Sporto drabužius ir priemones namuose laikykite matomoje vietoje – jie nuolat primins apie jūsų pažadą ir leis jį tesėti vos atsiradus laisvam pusvalandžiui. Pradėkite nuo mažų žingsnelių – kai pamatysite, kad nedidelis pokytis atneša puikių rezultatų, norėsite dar daugiau!“

Partnerio nuotr./Pilvo treniruoklis
Partnerio nuotr./Pilvo treniruoklis

Rytojus prasideda šiandien

Tuo tarpu prekybos tinklas „Lidl“ besibaigiant metams skelbia šūkį #tomorrowstartstoday ir primena, kad kiekviena diena yra nauja pradžia, o norint pradėti sveikiau gyventi visai nebūtina laukti Naujųjų.

Pasižadėjusiems 2019 metais gyventi aktyviau, „Lidl“ skuba į pagalbą: jau gruodžio 31 dieną parduotuves pasieks platus prekės ženklo „Crivit“ sporto prekių ir drabužių asortimentas. Šios prekės skirtos populiarioms sporto šakoms, tokioms kaip joga, klasikinės jėgos lavinimo bei ištvermės treniruotės. Be to, norint pradėti sportuoti visai nebūtina pirkti metinio sporto klubo abonemento – greta sportinės aprangos ir avalynės, pirkėjai turės progą įsigyti namuose naudoti skirtų treniruoklių, kurie, be visa ko, neužims daug vietos.

„Kokie bebūtų Jūsų tikslai 2019-iems, nebūtina laukti sausio 1-osios, pirmadienio ar rytojaus. Susidarykite aiškų planą, sudėliokite mažus žingsnelius ir pradėkite jo siekti jau šiandien – tegu Naujieji metai prasideda nuo tos akimirkos, kai duodate pažadą sau. Priežasčių išsisukinėti pirkėjai šiemet taip pat pritrūks. Štai senas pasiteisinimas, kad sportas reikalauja didelių investicijų nebegalioja: prekių iš asortimento, sudaryto pagal dažniausius mūsų Naujųjų metų pasižadėjimus, įsigyti bus galima už įprastas „Lidl“ kainas. Sportas, sveika mityba – siūlome kiekvienam tikslui puikiai suderintą prekių asortimentą, kurį lydi priminimas, kad rytojus prasideda šiandien“, – sako „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo departamento vadovė Ilona Čiužienė.

„Lidl“ sporto prekių katalogą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius