Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 02

Kokius drabužius rinktis karštą dieną ir kokių klaidų nedaryti?

Per karščius paprastai mums norisi išsirengti ir ant kūno turėti kuo mažiau drabužių. Tačiau specialistai teigia, kad tai ne pats geriausias pasirinkimas.
Vasariška kaitra Vilniuje
Vasariška kaitra Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Drabužiai – iš natūralaus pluošto

Per karščius patartina rinkitės drabužius iš natūralių audinių – medvilnės, lino, šilko, viskozės. Tokie audiniai leidžia odai kvėpuoti ir sukuria gaivumo ir vėsumo pojūtį. Tiesa, kai kurie šiuolaikiniai nenatūralūs audiniai taip pat leidžia odai šiek tiek kvėpuoti, bet prieš juos vilkėdami, turėtumėte būti tikri dėl jų savybių, nes priešingu atveju galite labai greitai perkaisti.

Užuot išsirengę, uždenkite kūną

Kai karšta, labai norisi išsirengti, nes vyrauja nuostata, kad tuomet bus vėčiau. Tačiau tai mitas. Pasirodo, kuo labiau apnuoginta oda, tuo didesnį poveikį jai daro saulės spinduliai. Ir tuo labiau oda, o kartu ir visas mūsų kūnas, įkaista. Todėl per karščius patariama rinktis būtent uždarus drabužius.

Tiesa, drabužiai turėtų būti kuo laisvesni, kad tarp jų ir odos susidarytų tarpas, per kurį oda galėtų kvėpuoti ir vėsintis. Taigi, laisvos suknelės ir sijonai, lengvos palaidinės, laisvai krintantys marškiniai, leidžiantys tarp kūno ir audinio cirkuliuoti orui, yra geriausias pasirinkimas karštą vasaros dieną.

Būtinas galvos apdangalas

Šiltuosiuose kraštuose mes dažniausiai dėvime galvos apdangalą, tačiau būdami savo platumoje dažnai manome, kad tai nebūtina, nes saulė nėra tokia kaitri kaip Pietuose. Tačiau kepinant saulei gauti saulės smūgį rizika tikrai labai didelė, todėl lengva trikotažinė ar šilkinė kepurė ar skarelė, skrybėlaitė yra būtinas aksesuaras vasarą.

Drabužių spalva

Tamsūs audiniai traukia saulės spindulius, todėl vilkint juodus drabužius galimas perkaitimas, pernelyg intensyvus prakaitavimas. Karštą vasaros dienos geriau rinktis šviesios spalvos drabužius. Kodėl taip yra?

Šviesa sąveikauja su spalva – proceso metu dalis šviesos energijos yra atspindima, dalis sugeriama arba kitaip praleidžiama į paviršių. Nuo paviršiaus spalvos priklauso, kokia dalis šviesos bus sugerta, o kokia – atspindėta. Balta spalva savyje turi visą įmanomą šviesos spektrą, todėl ji atspindi visą šviesą, vadinasi, mažiau šilumos gauna mūsų kūnas.

Vida Press nuotr./Kopenhagos mados savaitė: gatvės stilius
Vida Press nuotr./Kopenhagos mados savaitė: gatvės stilius

Rinkitės patogią avalynę

Kojos vasarą prakaituoja ne mažiau negu visas kūnas. Todėl karštai dienai avalynė turi būti itin patogi. Mat nuo karščio dažnai pradeda tinti kojos. Basutės ar bateliai geriau tegu būna šiek tiek laisvi nei labai aptempti. Per karščius geriau tinka odinė avalynė.

Langus uždenkite aliuminio folija

Per karščius namų langus rekomenduojama uždengti užuolaidomis, ritininėmis žaliuzėmis (roletais) ar medžiaga su aliuminio paviršiumi, kuri atspindėtų saulės spindulius. Dienos metu langus namuose laikykite uždarytus ir atverkite juos tik vakare, kai oro temperatūra šiek tiek nukris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius