Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 23

Lietuviai iš miškų jau parsineša pilnus krepšius grybų: šiųmetis Ramunės rekordas – 46 kg

Nors lietuviška vasara džiugina ne visus atostogautojus, vėsūs ir lietingi orai šypseną kelia grybautojų veiduose. Jau kelias savaites žmonės iš miškų namo parsineša po kelis kibirus, pilnus grybų. Tiesa, kol kas daugiausia lietuviai renka voveraites.
Lietuviai iš miškų parsineša pilnus kibirus grybų
Lietuviai iš miškų parsineša pilnus kibirus grybų / Andriaus Norkaus, Ramunės Verbickienės nuotr.

Namo grįžta su pilnais kibirais voveraičių

Andrius Norkus grybauja kone visą gyvenimą – kaip pats sako, nuo pat mažens. Todėl ir ši vasara netapo išimtimi – jau nuo birželio vidurio vyras renka pilnus kibirus grybų.

„Praeitą savaitgalį grybų buvo labai daug: penktadienį parsinešiau keturis kibirus, šeštadienį – tris, sekmadienį – du. Bet kol kas dygsta tik voveraitės – baravykų dar reikia palaukti. Nors kai kuriuose miškuose jau ir voveraičių tuoj pradės mažėti“, – pasakoja A.Norkus.

Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Norkaus rasti grybai
Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Norkaus rasti grybai

Andrius turi dvi laiko patikrintas vietas, kuriose visada randa grybų, todėl ten ir grybauja. Vienas miškelis, anot jo, yra tarp Telšių ir Sedos.

„Ten beržynas – nėra atoku, bet kažkaip niekas neužsuka. Paeinu 2–3 metrus nuo krašto ir jau galiu rinkti. Tame miške grybai jau pasiekė piką, greitai pradės mažėti, – aiškina A.Norkus. – Kitas pušynas yra nuo Telšių važiuojant link Plungės – ten grybai vėluoja apie savaitę. Pušynėlis yra žmonių pamėgta vieta, dažniausiai randu daug grybautojų.

Bet, pavyzdžiui, praėjusį savaitgalį ėjau iš paskos jų ir vis tiek prisirinkau grybų. Žmonės pasivaikšto miško keliukais, o aš paeinu į vieną, į kitą pusę.“

Nors Andrius dievina grybauti, pririnktų gėrybių pats valgyti nėra linkęs, todėl neretai grybus parduoda.

„Voveraitės dar dar, bet kitų grybų, galima sakyti, iš viso nevalgau, – šypsosi A.Norkus. – Savaitgalį grybus rinkau pardavimui. Tai yra ir pomėgis, ir dar papildomai kelis eurus užsidirbu.“

Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Norkaus rasti grybai
Asmeninio albumo nuotr./Andriaus Norkaus rasti grybai

Dalis lietuvių liūdi dėl, palyginti, vėsios vasaros, tačiau Andrių lietingi orai džiugina, nes, kaip pats sako, tai grybams yra pasaka.

„Dabar yra drėgmės perteklius. Matau, kad orai šyla, todėl šį savaitgalį turbūt vėl iš miško neišeisiu“, – planuoja A.Norkus.

Šiemet nemažai grybautojų liūdi, kad baravykų gali taip ir nesulaukti. Vis dėlto Andrius laikosi kitokios nuomonės – anot jo, jau netrukus žmonės juos galės rinkti.

„Birželio pradžioje ar viduryje einu pasivaikščioti į mišką, pasižiūriu, ar jau pasirodė grybų. Tuomet matau, už kiek laiko turėtų prasidėti. Pavyzdžiui, praeitą savaitę ten, kur dygsta baravykai, matėsi baltos musmirės, todėl už dviejų savaičių turėsime baravykų“, – prognozuoja A.Norkus.

Šių metų rekordas – 46 kg grybų

Nuo vaikystės grybaujanti Ramunė Verbickienė šiemet į miškus taip pat išėjo birželį, o nuo tada grybus Varėnos rajone renka kiekvieną dieną.

„Daugiausia yra voveraičių. Neseniai radau baravyką, raudonikių, šilbaravykių“, – pasakoja R.Verbickienė.

Šių metų Ramunės rekordas – 46 kg grybų. O štai prieš kelias dienas ji viena pririnko 28 kg.

„Viską parduodu. Tik dabar pasilikau šiek tiek voveraičių, nes grįžta duktė, reikės padažui gaminti. Vėliau dar pasiliksiu, kai jau bus kazlėkų – vakuosiu kartu ir parduosiu“, – sako R.Verbickienė.

Asmeninio albumo nuotr./Ramunės Verbickienės rasti grybai
Asmeninio albumo nuotr./Ramunės Verbickienės rasti grybai

Ramunė žino kelias slaptas vietas, kuriose lankosi viena, o grybų randa visada.

„Būna, kad kartu pasiimu žmonių, tuomet mažiau prisirenku grybų, nes pusę atiduodu jiems. Pasakau, kad eitų prie beržo, pušelės ieškoti“, – teigia R.Verbickienė.

Ramunė tikina, kad oras šią vasarą grybams yra pats tas. Tiesa, anot jos, voveraitės skirtingose vietose auga nevienodai.

„Marcinkonyse dėl didesnio kiekio lietaus voveraitės yra šlapios, o Merkinėje sausos, nes mažiau lijo“, – sako R.Verbickienė.

Moters įsitikinimu, šiemet baravykų bus mažai, o tam ji turi paaiškinimą, kurį diktuoja gamta.

„Šiais metais nebuvo bobausių. Jau ilgą laiką pastebiu – jei jų nėra, nėra ir baravykų, – atskleidžia R.Verbickienė. – Baravykai paprastai masiškai auga kas 10 metų.“

Šiais metais nebuvo bobausių. Jau ilgą laiką pastebiu – jei jų nėra, nėra ir baravykų.

Grybavimo sezoną Ramunė pabaigia gana vėlai – nors praėjusiais metais, kaip ji sako, grybų nebeliko gan anksti, spalį, prieš dvejus metus ji pilnus krepšius rinko ir lapkritį.

„Būna, kad ir gruodį renki voveraites“, – tikina R.Verbickienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius