Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 20

M.Makuškaitė – apie verslą, tapusį gyvenimo būdu: „O ką norėtum daryti, jei nebijotum?“

Kaip pradėti gyvenimo būdo verslą? Apie to paieškas ir įgyvendinimą jau šeštąjį kartą Firsty.lt organizuotoje konferencijoje „Wait. What?“, vykusioje nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, kalbėjo elektroninės parduotuvės „Urban Earth Lovers“, kuri vadovaujasi „zero waste“ filosofija, bendraįkūrėja Miglė Makuškaitė.
Miglė Makuškaitė
Miglė Makuškaitė / Vygaudo Juozaičio nuotr.
Temos: 2 Verslas Motyvacija

Veikloje trūko prasmės

Renginyje Miglė save pristatė kaip aplinkai draugišką gyvenimo būdą propaguojančią minimalistę, plėtojančią socialinį verslą, tačiau patikino, kad taip buvo ne visada, – nors slapta apie tai jau seniai svajojo.

„Prieš kelerius metus atsidūriau tokioje kryžkelėje, – savo pranešimą pradėjo jauna moteris. – Nors mano karjera prasidėjo ganėtinai sėkmingai – greitai kilau karjeros laiptais, tapau verslo vystymo vadove, dirbau su įdomiais projektais, turėjau nuostabią komandą ir mokymosi galimybes, tačiau toje veikloje ir mano gyvenime kažko trūko.“

Miglė teigė supratusi, kad jai trūksta prasmės; jautėsi įstrigusi ir nežinanti, ką turėtų daryti ir kaip iš tos situacijos išeiti.

Nutarė imtis pokyčių

„Pradėjau kelti sau klausimus, ką daryčiau, jei nebijočiau? Ką daryčiau, jei tiesiog pradėčiau viską iš naujo? Kokia veikla užsiimčiau, jeigu apskritai nereikėtų galvoti apie pinigus, apie pragyvenimo šaltinį?“ – tuometiniais svarstymais dalijosi pranešėja.

Ir nors tuo metu taip ir nesurado atsakymų, ką reikėtų daryti, Miglė suprato, kad turi kažką keisti. Tad susitarusi su darboviete kurį laiką dirbti nuotoliniu būdu, moteris nusprendė tų atsakymų ieškoti keliaudama.

„Susikroviau lagaminą, atsisakiau beveik visų daiktų, kuriuos tuo metu turėjau, ir išsikrausčiau iš buto, kuriame gyvenau. Likau su vienu lagaminu, į kurį susidėjau visus savo daiktus; kelias dėžes su brangiais daiktais bei žieminiais rūbais palikau Lietuvoje ir iškeliavau į Gran Kanariją“, – pasakojo ji.

Idėja apie savo verslą atrodė tolima

Buvimas Gran Kanarijoje, Miglės teigimu, buvo tam tikras sustojimas, kada ji leido sau neskubėti ir nežinoti atsakymų; laikas apgalvojimams, ko ji iš tikrųjų trokšta bei kur eiti toliau.

„Žinoma, tai nebuvo lengvas procesas ir nevyko viskas taip greitai, – apie pirmųjų metų laikotarpį svečioje šalyje kalbėjo Miglė. – Po kurio laiko darsyk leidau sau pagalvoti apie idėjas ir galbūt tai, jog prasmę, kurios aš ieškau, galėčiau rasti kurdama savo verslą. Bet tuo metu tai vis dar atrodė labai tolima ir labai nepasiekiama – nepažįstama erdvė.“

Vida Press nuotr./Sprendimas
Vida Press nuotr./Sprendimas

Surado bendramintę

Vedama šių minčių, Miglė tuomet iškeliavo į Ispaniją dirbti su verslo mentoriumi, kad geriau pažintų šią sritį.

„Tos kelionės metu atradau tai, ko visai nesitikėjau. Ten sutikau Laurą (Laurą Prievelytę-Juknęred.), su kuria buvome pažįstamos, kadangi esame iš to paties miesto, dirbome toje pačioje nevyriausybinėje organizacijoje, organizavome projektus, renginius. Ir taip netikėtomis aplinkybėmis atsidūrusios kažkur Europos pakrašty, atradome daug bendrų dalykų“, – kalbėjo Miglė.

Ir patikslino, jog Laura tuo metu buvo panašioje situacijoje – ieškojimuose. Ir taip kalbėdamos judvi atrado bendras, vienijančias temas: minimalizmą, aplinkosaugą.

Skirtumai į naudą

„Kaip mane mokė mentorius – su verslo partneriu yra lygiai taip pat, kaip ir su gyvenimo partneriu. Tai yra, kad tu turi žiūrėti ne vienas į kitą, bet eiti bendra kryptimi. Taip ir su Laura, būdamos toje kelionėje, supratome, kad turime daug panašumų, ir, nors reikėjo laiko, kad geriau pažintume viena kitą, įgytume pasitikėjimą, – žingsnis po žingsnio tapome komanda“, – teigė pranešėja.

Jos požiūriu, labai svarbu yra tai, kad jos su Laura puikiai papildo viena kitą: „Laura yra labai talentinga ir kūrybinga, ji visiškai paprastai sugalvoja naujas idėjas, jas įgyvendina. O aš esu labiau „skaičių žmogus“: man patinka pagalvoti, paskaičiuoti, įvertinti, įgyvendinti. Manau, mūsų komanda išėjo gera vien dėl to, kad mums pavyksta ne tik sugalvoti, bet ir padaryti dalykus.“

Išmoktos nelengvos pamokos

Kuomet moterys atrado vienijančius interesus, jos suprato, kad bendras projektas turi būti prasmingas ir teikti vidinį pasitenkinimą.

Tiesa, „Urban Earth Lovers“ nebuvo pirmoji šios komandos idėja. Dar prieš tai moterys bandė įgyvendinti grafinio dizaino srities bei lino dirbinių prekės ženklo verslus, tačiau nesėkmingai.

„Kaip vienas aplinkosaugos srities verslininkas, mentorius, konsultantas mus mokė, nesvarbu, koks yra verslas, visų pirma jis turi veikti. Turėjome išmokti šią pamoką, ir ji buvo nelengva. Juk kuomet savo projektui ar verslui skiri daug laiko ir energijos, bet supranti, kad jis neveikia, tampa labai sunku su tuo susitaikyti ir savo idėją paleisti. Bet kad ir ką darytum, turi veikti“, – dalijosi Miglė.

Anot jos, būtina suprasti, jog veikla, jos forma, verslo modelis yra tik priemonės, o tikslas turi būti vedliu ir pagrindu ilgalaikėje perspektyvoje.

Nesvarbu, koks yra verslas, visų pirma jis turi veikti. Turėjome išmokti šią pamoką.

Svajonės neįsigyvendina pačios

Miglė pabrėžė drąsos veikti svarbą, mat, jos teigimu, nė viena jų kartu su Laura svajonė neįsigyvendino pati – tam reikėjo įdėti daug pastangų, darbo, laiko ir meilės.

„Taip pat ne mažiau svarbu veikti tikslingai. Ar esate girdėję posakį, kad kiekvienas mūsų pirkimas yra balsavimas? Tai yra – pirkdami daiktą ar paslaugą, mes kuriame paklausą, o pasiūla visą laiką ją atliepia.

Manau, kad su darbu lygiai taip pat: investuodami savo laiką, energiją, taip pat rodome, į kokias vertybes orientuojamės“, – teigė ji.

Svarbiausia – nebijoti

Miglė džiaugiasi, jog dabartinis verslas jai tapo ne tik darbu, bet misija ir gyvenimo būdu – ji nuolatos ieško idėjų, kaip savo buityje sumažinti plastiko, kokiais būdais galima sumažinti savo „pėdsaką“ žemėje ir kaip apie globalios aplinkosaugos problemos sprendimo būdus galima papasakoti kuo daugiau žmonių.

„Apskritai, manau, kad gyvenimo būdo verslas nėra tik pragyvenimo šaltinis. Jaučiu, kad turiu labai stiprų vertybinį pamatą, ant kurio stoviu, ir tai man suteikia prasmę, kurios aš prieš keletą metų ieškojau, – dalijosi moteris. – Jei esate panašioje situacijoje, tai yra nežinote, ką norite veikti, kokiu keliu eiti, tiesiog užduokite sau klausimą – ką darytumėte, jei nebijotumėte?

Ir, manau, jog labai svarbu yra nebijoti nežinoti, nebijoti sau duoti laiko, nebijoti ieškoti to, kas iš tikrųjų uždega vidinę ugnelę ir ką norisi daryti kiekvieną dieną. Negali žinoti, kada gyvenimo būdas taps verslu, ar verslas – gyvenimo būdu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius