Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 24

Mokomės taupyti: 8 patarimai kiekvienam iš mūsų

Sakoma, kad pinigai uždirbami tam, kad būtų išleisti. Tačiau jeigu vadovausimės šia taisykle, tikėtina, kad gyvensime „nuo algos iki algos“. Kaip taupyti, kad taupymas būtų ne sunki našta, ne vienkartinis eksperimentas, o visą gyvenimą trunkantis visai malonus įprotis?
Kaip sutaupyti?
Kaip sutaupyti?

1 patarimas: atsisakykite emocinių pirkinių

Pirkite tik tai, ką buvote iš anksto susiplanavę ir ko iš tiesų reikia. Pagundų aplink labai daug: naujas plaukų šampūnas, graži žvakidė (nors namie jų turite jau 5), naujausio modelio telefonas ar superinis rankinukas.

Sutikite, pasiduodami emociniam pirkimui, galite išleisti krūvą pinigų. Be to, saugodami save nuo nereikalingų išlaidų, apsaugote savo namus nuo nereikalingo ir menkaverčio šlamšto. Eidami į parduotuvę kartokite sau: „Šopoholizmas“ (potraukis pirkti nereikalingus, neapgalvotus daiktus) yra psichinė liga. Aš ne „šopoholikas!“

2 patarimas: nepasiduokite reklamai

Kuo dažniau per radiją ar televiziją girdite šampūno reklamą – tuo didesnė jo kaina. Daikto kaina priklauso ne tik nuo faktinės jo kokybės, bet ir nuo pridėtinių išlaidų, pavyzdžiui, reklamos.

Tikslesnę informaciją apie vieną ar kitą daiktą galite sužinoti iš draugų ar pažįstamų. Jeigu jie, pavyzdžiui, jau naudojo vieną ar kitą daiktą/produktą, jie jums pasakys, ar liko juo patenkinti/nepatenkinti. Tiesa, aklai nepasikliaukite forumuose paliekamais atsiliepimais. Dauguma jų – paslėpta reklama arba konkurentų antireklama.

3 patarimas: taupykite

Atėjo išsvajotų atostogų diena, o išvažiuoti pailsėti nėra už ką... Arba vis planuojate pasidaryti remontą, o pinigų tam kaip nėra, taip nėra... Pažįstama situacija?

Išeitis paprasta: nuo šiandien pradėkite taupyti. Nuo kiekvienų pajamų, ar tai būtų alga, premija, dovana, laimėjimas loterijoje, sąžiningai atidėkite (geriau akiai mažiau matomoje vietoje), tarkime, 20 proc. nuo bendros pajamų sumos. Pagalvokite, kokia suma susidarys metų gale. Turbūt užteks ir kelionei, ir remontui.

Jeigu bijote, kad kurią nors dieną neišlaikysite ir vienu mostu išleisite visą sukauptą sumą, laikykite santaupas pas žmogų, kuriuo pasitikite, pavyzdžiui, pas mamą. Svarbiausia – visada atidėti tam tikrą pinigų sumą.

TAI PAT SKAITYKITE: Taisyklė „50–20–30“ neleis jums mėnesio gale sėdėti be pinigų

4 patarimas: atsisakykite pirkimo išsimokėtinai

Paimkite skaičiuotuvą ir suskaičiuokite: kiek jūs permokėsite už naują televizorių, virtuvinį kombainą ar automobilį, jeigu pirksite juos išsimokėtinai? Kiek pinigų dar „suryja“ palūkanos ir banko perlaidos? Ar ne paprasčiau būtų palaukti, kol sutaupysite reikalingą sumą?

Dar vienas dalykas: nusipirkę išsimokėtinai kokią nors buitinę techniką, jūs mažiausiai porą metų mokate už ją pinigus, kai per tą laiką rinkoje pasirodo naujesni, efektyvesni ir taupesni modeliai.

5 patarimas: „stop“ dideliems pirkiniams algos dieną

Kategoriškai laikykitės šio draudimo. Algos dieną, atsitraukdami nuo bankomato ir laikydami rankose pinigų sumą, jūs tikriausiai esate geros nuotaikos ir jaučiatės pakylėti: „Šiandien aš turiu daug pinigų ir galiu sau daug ką leisti!“ Deja, ne.

Išsiugdykite įprotį pirmą algos dieną visus pinigus atnešti namo. Pinigus leisti pradėkite kitą dieną, kai euforija kiek atslūgs ir į pirmą vietą ateis būtinosios išlaidos: komunalinės paslaugos, maistas, vaistai, tie patys 20 proc. taupymui ir pan.

TAIP PAT SKAITYKITE: 13 įpročių, kurie trukdo praturtėti

6 patarimas: atsiskaitykite tik grynaisiais

Atsiskaityti kortele yra patogu, greita ir paprasta. Bet turėkite omenyje, kad taip paprastai ir greitai iš jos dingsta ir pinigai. Kodėl? Todėl, kad jūs nematote, kiek išleidžiate, nelaikote rankose aiškiai matomos pinigų sumos. Dėl šios priežasties jūs ir perkate nereikalingus daiktus.

Atsiskaityti grynaisiais yra daug sunkiau. Kitais žodžiais tariant, su jais sunkiau išsiskirti. Todėl eidami apsipirkti, imkite grynuosius pinigus – tam tikrą pinigų sumą, kurią be didelio širdies skausmo galite palikti parduotuvėje.

7 patarimas: būkite budrūs

Jeigu mėgstate apsipirkti turguje, nesigėdykite stebėti svarstyklių. Jeigu nupirktų produktų svoris jums kelia abejonių – patikrinkite ant kontrolinių svarstyklių. Taip pat kruopščiai tikrinkite grąžą (tiek turguje, tiek parduotuvėje).

8 patarimas: neskolinkite

Būna tokių žmonių, kurie mėgsta nuolat skolintis pinigų. Neskolinkite ir išmokite pasakyti „Ne“. Ypač, jeigu gerai pažįstate žmogų ir esate įsitikinę, kad skolos teks laukti labai ilgai arba ji iš viso nebus grąžinta. Vadovaukitės taisykle: tai mano pinigai, ir aš turiu teisę išleisti juos sau bei savo šeimai, o ne kitiems žmonėms.

Ar tai reiškia, kad visai nereikia niekam padėti? Reikia. Tik tiems, kurie, esate įsitikinę, jums grąžins pinigus. Tiems, kurie jums yra brangūs ir laiko patikrinti: tėvai, vaikai, nuo vaikystės pažįstami draugai. Tiems, kurie jums irgi kažkada padėjo. Ir nebūtinai pinigais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius