Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 06

Mykolas Markauskas: sunku patikėti, kad vaikai svajoja apie žieminius batus

284 poros batų ir lygiai tiek pat išpildytų vaikų svajonių. Pilietinės televizijos internete „Laisvės TV“ direktoriaus Mykolo Markausko ambicijų nepalaužė net pirmoji nesėkmė.
Mykolas Markauskas
Mykolas Markauskas / Asmeninio archyvo nuotr.

Šiemet šis aktyvistas subūrė kelias dešimtis geraširdžių, kurių dėka beveik 300 socialiai remtinų vaikų visoje Lietuvoje jau džiaugiasi naujais žieminiais batais. Drauge su „Coca-Cola“ kviečiame prisiminti gerų darbų svarbą ne tik prieš Kalėdas ir apie tai kalbamės su M.Markausku.

Asmeninio archyvo nuotr. /Mykolas Markauskas
Asmeninio archyvo nuotr. /Mykolas Markauskas

– Mykolai, kaip gimė ši idėja? Kas paskatino padėti vaikams?

– Pirmą kartą apie tai susimąsčiau prieš penkerius metus, kai buvau pradedantis muzikos grupių vadybininkas. Tuomet naršydamas internete pastebėjau projektą vaikusvajones.lt, kuris tais metais vyko tik trečiąjį kartą ir dar nebuvo toks populiarus. Skaičiau, apie ką svajoja vaikai, ir nė nepajutau, kaip ėmė spausti gerklę. Vaikai nori batų? Aš negalėjau tuo patikėti. Vaikai turi svajoti apie „Lego“, mašinėles, lėles, o ne apie batus.

Tuo metu galėjau sau leisti nupirkti kelias poras batų, tačiau tikrai ne šimtą. Todėl gerų žmonių pagalba suorganizavau koncertą „Muzika pildo svajones“. Deja, koncertas nesulaukė didelio populiarumo ir tąkart galėjau nupirkti vos vienuolika MP3 grotuvų, batams pinigų neužteko.

– Praėjo penkmetis, kas paskatino vėl sugrįžti prie šio projekto? Ar neišgąsdino ankstesnė patirtis?

– Šiemet pažvelgiau į tas pačias vaikų svajones ir supratau, kad praėjus penkeriems metams vaikai vis dar nori batų. Nusprendžiau, kad šiais metais savo tikslą įgyvendinsiu kitaip ir tam koncerto nereikės. Pažadėjau sau, kad vaikai šiemet gaus 100 porų batų. Visgi, kai gavau visą sąrašą vaikų, kurie nori batų, supratau, kad jų yra beveik 300. Nusprendžiau, kad reikia visiems jiems nupirkti žieminius batus. Juk jiems visiems vienodai šąla kojos.

– Akivaizdu, kad šįkart tikslą pasiekti pavyko. Kiek žmonių prisidėjo prie šios akcijos ir parėmė jūsų idėją?

– Negaliu tiksliai pasakyti, kiek žmonių prisidėjo, tačiau surinkome 9000 eurų vos per penkias dienas. Pavieniai žmonės ir įmonės padėjo tiek, kiek galėjo – aukodami nuo dešimties iki kelių tūkstančių eurų. Žinoma, prie šios akcijos labai prisidėjo ir batais prekiaujantys tinklai, tokie kaip „Danija“, „FamClub“, „Adidas“.

Jie ne tik sutiko batus parduoti pigiau, tačiau taip pat atrinko juos pagal vaikų norus ir dydžius. Mūsų partneriai „Švenčių miestas“ pasirūpino dovanų pakavimu. Nežinau, kiek laiko būčiau praleidęs vienas, pakuodamas tiek porų batų. Esu visiems tikrai labai dėkingas.

– Žvelgiant į tavo socialinius tinklus akivaizdu, kad geri darbai tave lydi ne tik prieš Kalėdas, bet ištisus metus. Iš kur tiek noro ir motyvacijos padėti kitiems?

– Jeigu esu namuose ir per televiziją pamatau maltiečių (aut. past. Maltos ordino pagalbos tarnybos) reklamą, aš negaliu susilaikyti. Skambinu ir aukoju, nes man labai gaila senelių ir didžiosios dalies žmonių, kuriems sunkiai sekasi. Man negaila tik tų, kurie patys renkasi tokį kelią. Vaikai yra nekalti, kad gimė socialinės rizikos šeimose – jiems reikia padėti. Taip pat ir su seneliais – didelė dalis jų neturi artimųjų, likę vieniši, dažnas neturi už ką nusipirkti maisto.

– Ar prisidedi prie dar kokių nors socialinių projektų?

– Mano visa veikla sukasi apie gerus darbus. Dirbdami internetinėje televizijoje „Laisvės TV“ su kolektyvu mes viską darome dėl socialinių pokyčių. Naujausias mūsų pilietinis projektas mokykloms „Padrąsinti. Įkvėpti. Palaikyti“. Jo tikslas – moksleiviams visoje Lietuvoje pristatyti asmenybes, kurios jau spėjo ko nors pasiekti gyvenime ir gali juos įkvėpti.

Asmeninio archyvo nuotr. /Mykolas Markauskas
Asmeninio archyvo nuotr. /Mykolas Markauskas

Į mokyklas vyksta politikai, menininkai, kitų sričių aktyvistai ir profesionalai, kurie dalijasi savo istorijomis. Jie bando vaikams parodyti, kad reikia tiesiog dirbti, dėti pastangas ir pavyks pasiekti savo tikslų. Nebūtina kilti iš geros šeimos, didmiesčio, kad galėtum kažko pasiekti. Žmonės iš provincijos ir pačių atokiausių kaimelių geba įgyvendinti didžiausias savo svajones ir pasiekia aukštumas profesinėje ar kitose srityse. Mes visi klystam, mums visiems kartais nepasiseka. Juk man irgi pirmą kartą nepavyko nupirkti batų vaikams.

– Ką pastebite bendraudami su moksleiviais?

– Mes važiuojame su jais kalbėtis, nes, patikėkite, jiems trūksta tiesiog elementaraus bendravimo. Lietuvoje yra mokyklų, kurios per dvidešimt savo gyvavimo metų sulaukė vos dviejų svečių. Tai ką tie vaikai mato? Mokyklose paklausus, kiek moksleivių žada emigruoti, du trečdaliai pakelia rankas. Jie nemato jokios ateities, dažnai ir jokio gero pavyzdžio – čia ambicijos ir baigiasi. Vienintelis jų tikslas yra pabaigti mokyklą ir išvažiuoti iš Lietuvos. Aplankėme jau apie 150 mokyklų, iki vasario planuojame pasiekti 400, tačiau tai tikrai nebus pabaiga ir rudenį startuosime vėl.

– Mykolai, o kokia tau nauda iš viso to? Kur slypi tavo motyvacija?

– Aš tiesiog jaučiuosi gerai. Taip, mes gyvenam vartotojiškoje visuomenėje ir aš visiems sakau, kad visi žmonės, kurie daro gerus darbus, juos daro savanaudiškai, nes dėl to jaučiasi gerai. Ir tame nėra nieko blogo. Net jeigu žmonės daro dalykus dėl pinigų ar šlovės – viskas su tuo yra gerai. Pavyzdžiui, moksleivius kartais stengiuosi išmušti iš vėžių ir sakau, kad mane motyvuoja pinigai.

Jie labai nustemba – juk negražu! O aš manau, kad nesvarbu, kas tave motyvuoja, jeigu sugebi pasiekti savo tikslų. Ne paslaptis, drauge su savo kolegomis aš užsiimu verslu ir mūsų ambicija – užsidirbti pinigų. Svarbiausia neprarasti žmogiškumo.

Visą gruodžio mėnesį „Coca-Cola“ kviečia daryti gerus darbus ir skleisti džiaugsmą. Savo šventinės užduoties ieškok ant kalėdinės „Coca-Cola“ pakuotės. Nes mums reikia daugiau Kalėdų Senelių!


15min iniciatyva „Šiemet buvau geras“ kviečia dalintis gerais darbais, paviešinti geradarius!

Jeigu žinote, kad šalia jūsų gyvena geroji fėja ar gerasis naminukas, bet jis yra per daug kuklus, kad pats pasigirtų, parašykite mums apie jį – mes susisieksime ir pakalbinsime. Rašykite el.paštu buvaugeras@15min.lt (turi būti nurodytas vardas, pavardė, telefonas, trumpas gero darbo aprašymas ir nuotrauka arba video).

Istorijas bei jų herojus galite siūlyti iki š. m. gruodžio 16 d. Atrinktas istorijas su jų geradariais skelbsime 15min portale. Pagausinkime gerumo, kad ta šiluma paliestų kuo daugiau širdžių!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius