Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 11

Negalite išsiugdyti norimų įpročių? Padės 1 minutės principas

„Nuo pirmadienio pradėsiu naują gyvenimą, gyvensiu kitaip: lankysiu sporto klubą, užsiimsiu joga, atliksiu pilvo preso pratimus...“. Bene kiekvienas iš mūsų vis užsibėžia sau kažkokių tikslų, bet taip ir nepasiekia jų, o perkelia kitam mėnesiui ar net keleriems metams į priekį.
Treniruotė.
Treniruotė. / Scanpix/Panthermedia nuotr.
Temos: 1 Japonija

Kartais mes entuziastingai pradedame vykdyti tai, ką sumanome, bet pasportavę sporto salėje, pavyzdžiui, 3 kartus per savaitę po keletą valandų, užmetame šį užsiėmimą ilgam laikui. Kodėl taip nutinka? Todėl, kad krūvis per didelis, naujas užsiėmimas greitai atsibosta, o įprotis dar nėra išugdytas.

„Kaizen“ metodika, arba 1 minutės principas

Principo esmė – žmogus turi užsiimti užsibėžtu tikslu 1 minutę, bet kiekvieną dieną ir tuo pačiu metu. 1 minutė – labai nedaug, o tai reiškia, kad užduotį galės įgyvendinti kiekvienas, net pats tingiausias žmogus. Tuos pačius veiksmus, kurių negalėjote (nes tingėjote) daryti pusvalandį, ieškodami pasiteisinimų ir atsikalbinėjimų, galėsite lengvai daryti 1 minutę.

Taip pat skaitykite: 50 japonų išminties perlų

Pašokinėti per virvutę, atlikti pilvo preso pratimus, pamankštinti akis, užsiimti joga, paskaityti knygą užsienio kalba – kai laikas apribotas viena minute, užsiėmimas neatrodys toks sudėtingas, atvirkščiai – suteiks džiaugsmo ir pasitenkinimo. Kasdien žengdami po mažą žingsnelį, jūs tobulėsite ir pasieksite didelių rezultatų.

Ne mažiau svarbu ir tai, jog jūs sustiprinsite pasitikėjimą savo jėgomis, atsikratysite kaltės ir bejėgiškumo jausmo, patirsite pergalės ir sėkmės skonį. Įkvėpti sėkmės jausmo, jūs palaipsniui ilginsite savo užsiėmimo laiką: viena minutė virs penkiomis ir taip toliau. Nepastebimai prieisite ir prie pusvalandį trunkančių užsiėmimų. Pažanga bus akivaizdi.

Pravers tiek asmeniniame gyvenime, tiek versle

Kai laikas apribotas viena minute, užsiėmimas neatrodys toks sudėtingas, atvirkščiai – suteiks džiaugsmo ir pasitenkinimo.

„Kaizen“ atsirado Japonijoje. Pats žodis susideda iš dviejų dėmenų ir reiškia – „kai“ – „permainos, keistis“, „zen“ – „gerai“ (pokyčiai į gera, geros permainos).

Metodikos autorius – japonas Masaaki Imai. Jis mano, kad „kaizen“ yra tam tikra filosofija, kuri gali būti sėkmingai taikoma tiek asmeniniame gyvenime, tiek versle.

Taip pat skaitykite: Japonų gyvensenos įpročiai, padėsiantys pailginti gyvenimo trukmę

Vakarų kultūros žmonėms ši metodika gali pasirodyti neefektyvi, nes Vakaruose paplitusi nuomonė, kad be didelių pastangų neįmanoma pasiekti gerų rezultatų. Bet, deja, didelės, grandiozinės užduotys, kurios atima daug jėgų ir pastangų, gali palaužti žmogų bei taip ir likti neįgyvendintos.

„Kaizen“ principas tinka visiems ir gali būti pritaikytas daugelyje gyvenimo sričių. Japonai, pavyzdžiui, šį metodą naudoja nuolatiniam vadybininkų darbo gerinimui.

Jums telieka nuspręsti, ko ketinate siekti, ir pradėti taikyti 1 minutės principą savo gyvenime. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius