Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 07

Nustokite į sveiką gyvenseną žiūrėti rimtai. 3 paprasti žingsniai pradėti

Turbūt dažnas paklaustas, kas yra sveika gyvensena, pradėtų vardyti – tai subalansuota mityba, fizinis aktyvumas, poilsis ir t. t. Atrodo, visi puikiai supranta, kokie yra pagrindiniai sveikos gyvensenos principai, juo labiau, kai informacijos apie tai pilnas ne tik internetas, bet ir knygynų lentynos. Ne vienas yra ir sau pasižadėjęs „nuo rytojaus gyvensiu sveikiau“, tačiau klausimas, ar dažnas ištesėjo šį pažadą?
„MyHero“ entuziastai
„MyHero“ entuziastai / Organizatorių nuotr.

Įvairūs statistiniai rodikliai rodo, kad sveikos gyvensenos atžvilgiu lietuviai turi kur tobulėti. Kyla tik vienas klausimas – jeigu informacijos apie sveiką gyvenseną tiek daug, ji kiekvienam laisvai prieinama, kodėl taip sunku ja pasinaudoti? Atsakymų į šį klausimą yra nemažai, bet vienas jų labai paprastas – į sveiką gyvenseną žiūrima per daug rimtai.

„Sveikas gyvenimo būdas – iššūkis, nes turime keisti savo gyvenimo įpročius. Tačiau tai tik laikinas „nepatogumas“: iš pradžių su juo gyventi sunku – maždaug 14 dienų, kol tai tampa įprasta; ilgainiui viskas dar paprasčiau – pajautęs teigiamus rezultatus žmogus pradeda vis labiau mėgautis ir džiaugtis savo priimtais sveikatai naudingais sprendimais. Svarbiausia, išsiugdyti tinkamus įgūdžius, o tai gali kiekvienas“, – tvirtina vienas iš sveikos gyvensenos judėjimo „MyHero” įkūrėjas ir treneris Alanas Dzeranovas.

„MyHero“ komanda kartu su prekybos centru „VCUP“ tiesia pagalbos ranką visiems, niekaip nesiryžtantiems susidraugauti su sveika gyvensena.

„Prekybos centre, kaip niekur kitur susitinka daugybė skirtingų žmonių, tačiau paskutinių metų tendencija – didžiulis noras sveikai gyventi – juos tarsi apjungia. Be galo džiaugiamės pas save priėmę „MyHero“ komandą – taip jos sveiko gyvenimo būdo iniciatyvos taps dar labiau prieinamos kiekvienam“, – sako VCUP direktorė Ona Nevinskienė. Projekto idėja – paprastumas, kitoks požiūris į sveika gyvenseną. Kiekvieną savaitę skelbiami vaizdo įrašai padės palengva pakeisti savo kasdienius įpročius. Siekiantiems pokyčių tereikia laikytis trijų pagrindinių žingsnių: sporto, mitybos ir sąmoningumo.

Plačiau apie kiekvieną jų:

1. Sportas – visoms gyvenimo situacijoms

Nors sportas – fizinė veikla, tačiau viskas taip pat prasideda mūsų galvose. Pirmiausia atsakykite sau į klausimą: kokiu tikslu aš sportuoju? Jei atsakymas ne ruošimasis kultūrizmo, fitneso ar kokio kito sporto konkursui, vadinasi, sportuojate dėl savęs. Galbūt norite numesti svorio, galbūt tapti ištvermingesni, o gal išsikėlėte tikslą iškelti 100 kg štangą? Iš tikrųjų, tai nėra taip svarbu, nes pagrindinė sporto funkcija – sutvirtinti jūsų kūną, kad net ir senatvėje galėtumėte lengvai užlipti laiptais ar šokti anūkų vestuvėse.

Taigi, pamėginkite išsikelti sau iššūkį ir įkomponuoti sportą į kasdienį savo gyvenimo režimą. Pavyzdžiui, važiuodami troleibusu ne sėskitės, bet stovėkite ir darykite pasistiebimus, nekilkite liftu, jei šalia yra laiptai, pirkdami prekes parduotuvėje imkite ne vežimėlį, o krepšelį ir t. t. Sportas nebūtinai turi susidaryti iš fiksuotos ir prakaito reikalaujančios treniruotės sporto klube, net atvirkščiai – sportuoti galite visur ir visada, pamažu.

2. Subalansuota mityba – net ir mėgaujantis šokoladu

Turbūt dažnas pagalvojote: sportas lieka sportu, bet valgyti vien salotų aš nesugebėsiu, o negana to, kad pats nevalgysiu, tai dar ir mylimam žmogui neduosiu. Tai – psichologija. Sveika mityba neverčia jūsų atsisakyti visų nenaudingų produktų, svarbiausia – tinkamai subalansuoti maisto racioną.

Važiuodami troleibusu ne sėskitės, bet stovėkite ir darykite pasistiebimus, nekilkite liftu, jei šalia yra laiptai, pirkdami prekes parduotuvėje imkite ne vežimėlį, o krepšelį ir t. t.

Žinoma, šokolado plytelėmis valgyti nereikėtų, bet jeigu pirmoje dienos pusėje pasimėgausite gabalėliu sveiko šokolado, pavyzdžiui, juodo, kuriame kakavos masė sudaro 60–70 proc., tai tikrai nebus baisi nuodėmė.

Mityba yra sveikos gyvensenos pagrindas, nuo jos priklauso ir sporto rezultatai, tad kiekvieną kartą dėdami ką nors į burną pagalvokite, ar tikrai to norite, kokią naudą gaus jūsų organizmas. Balansuokite ir kontroliuokite savo gyvenimą taip, kad žvilgtelėjus atgal netektų gailėtis nė vieno sprendimo.

Organizatorių nuotr./„MyHero“ treniruotė VCUP
Organizatorių nuotr./„MyHero“ treniruotė VCUP

3. Sąmoningumas – harmonijai pasiekti

Sąmoningumas – būtent jis mums padeda nenuleisti rankų net ir nutikus stresinei ar kitai sunkiai situacijai. Todėl trečiajam žingsniui patartina skirti didžiausią dėmesį. Čia savęs reikia klausti ne tik „kodėl aš sportuoju“ ir „ar verta man valgyti šiuos traškučius“, bet apskritai – kokia yra viso to, ką aš darau, prasmė? Sąmoningumo dėka kiekvienas ugdome savo vertybes, iš kurių galiausiai ir susiformuoja ilgai laukti įpročiai. Svarbu kas dieną savęs paklausti „Kodėl man to reikia?“ Taip pamažu sveika gyvensena taps neatsiejama viso gyvenimo dalimi ir palydovu.

A.Dzeranovas siūlo prisiminti: „Ko mes linkime mylimiausiems žmonėms kiekvieno gimtadienio proga? Sveikatos! Ir ne veltui, juk tai svarbiausias ir esminis kiekvieno žmogaus gyvenimo variklis.“

Nuotaikingus vaizdo įrašus su įvairiais patarimais galima rasti VCUP „Facebook“ paskyroje ir interneto svetainėje vcup.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius