Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 04

Orientacinius žaidimus Lietuvos miestuose siūlantis Marius: norėdami atrakinti šią užduotį, išspręskite anagramą „ntsneommau“

Orientaciniai žaidimai – ne tik smagus laiko praleidimo būdas. Tai ir galimybė kitaip pažinti vietovę. Iš nedidelio Suvalkijos miestelio kilęs Marius taip kviečia atrasti kelis Lietuvos miestus – pernai startavo jo paties sugalvotas projektas.
Marius Karotkis
Marius Karotkis / Asmeninio archyvo nuotr.

Šiuo metu Kaune gyvenantis 31 metų Marius Karotkis dirba IT specialistu, o jo pomėgis yra orientaciniai žaidimai.

„Daugiau nei 10 metų dalyvauju panašaus tipo žaidimuose, vadinamosiose miesto orientacinėse varžybose. Viskas prasidėjo 2008 metais, kai atvykau į Kauną studijuoti. Per tokias varžybas gana greitai pažinau miestą, pamačiau įdomių vietų ir objektų, išbandžiau įvairių pramogų. Su komanda esame ir nemažai jų laimėję. Tai puiki, naudinga pramoga, kai dalyvaujant ne tik smagiai praleidžiamas laikas, bet ir sužinoma naujų dalykų“, – sakė Marius.

Pasak Mariaus, kadangi paprastai orientaciniai žaidimai vyksta varžybų principu, jam kilo mintis sukurti projektą veikiu.lt, kad bet kas galėtų išbandyti tokį žaidimą – nepriklausomai nuo laiko, taip pat pasivaržyti su savo draugais, kolegomis: „Šio projekto tikslas skatinti intelektualius žaidimus, parodyti įdomius objektus, lavinti loginį mąstymą ir komandinį bendradarbiavimą.“

Marius sukūrė orientacinius žaidimus po Kauną, Kėdainius, Klaipėdą, Marijampolę ir Vilnių. Planuose buvo ir daugiau miestų, bet karantinas laikinai sustabdė planus.

Pasak Mariaus, žaidimus galima rinktis ne tik pagal miestą, bet ir pagal transporto priemonę: pėsčiomis, dviračiais ar automobiliais, taip pat yra virtualių žaidimų. Juos galima žaisti būnant namuose: „Ir dar turime popierinį galvosūkių žaidimą „Paslapčių vokas“.

Sulaukiame žaidėjų atsiliepimų, kad, dalyvaudami žaidimuose, pamatė tokius objektus, kurių anksčiau niekada nepastebėdavo, nors beveik kasdien praeidavo pro tą vietą, tereikėjo pakelti galvą aukštyn.

Žaidimuose praverčia įvairios žinios, kiekvieno komandos nario sugebėjimai svarbūs norint surinkti kuo daugiau taškų, todėl reikia veikti komandiškai. Taip pat tokios pramogos patrauklios dėl to, kad galima dalyvauti tiek mažomis, tiek didelėms grupėmis.“

Pačios užduotys paprastai yra tekstas ir nuotrauka arba paveiksliukas. Tada reikia iššifruoti, atrasti vietą.

„Pavyzdžiui, čia stovėjusiame pastate nuo 1923 metų vasario iki 1940 metų rugpjūčio buvo Latvijos Respublikos pasiuntinybė Lietuvos Respublikoje. Nusifotografuokite prie atminimo akmens, kur kertasi Vytautas ir Kęstutis. Arba: norėdami atrakinti šią užduotį išspręskite anagramą: ntsneommau (atsakymas – monumentas).

Vieno akcento užduotyse nėra. Užduotis stengiamės paruošti taip, kad kiekvienas žaidėjas pamatytų ką nors naujo, sužinotų naujų istorinių faktų, daugiau laiko praleistų lauke bei ko nors išmoktų. Tad norint įveikti užduotis, reikia ne tik surasti objektą, bet ir išspręsti galvosūkius ar kitaip pasukti galvą“, – pasakojo Marius.

Vidutinė vieno žaidimo trukmė – trys valandos. Jei pasirenkamas žaidimas pėsčiomis, ieškant atsakymų į užduotis tenka nužingsniuoti apie 4–7 kilometrus, dviračiu numinti 12–18 kilometrų, o pasirinkus orientavimosi kelionę automobiliu – nuvažiuoti apie 70 kilometrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius