Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 10

Paaugliai prabilo apie pandemijos iššūkius: trūko laisvės, jautėsi vieniši

Kas yra draugystė? Kaip ji veikia mūsų emocinę sveikatą ir atsparumą? Kiekvienas turime savo atsakymą į šiuos klausimus. O kaip ryšius su draugais apibūdina paaugliai? Kaip jie jautėsi pandemijos metu negalėdami susitikti su draugais ir matydami juos tik išmanaus įrenginio ekrane?
Kadras iš vaizdo klipo apie draugystę
Kadras iš vaizdo klipo apie draugystę / Vilniaus visuomenės sveikatos biuro nuotr.

Patyrę vienišumo ir izoliacijos jausmą, emociškai užgrūdinti, atradę naujus pomėgius bei iš naujo supratę draugystės vertę – tai trumpos nuotrupos iš paauglių, kurie nusifilmavo vaizdo klipe, pasakojimų, rašoma Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ pranešime spaudai.

Kokią įtaką vaikams turėjo pandemijos ribojimai ir susitikimų su bendraamžiais trūkumas, atskleidžia biuro specialistų parengta 2020 m. Vilniaus miesto mokyklinio amžiaus vaikų (5, 7 ir 9 klasių) gyvensenos tyrimo ataskaita. Jos duomenimis, laimingų vaikų dalis sumažėjo beveik penktadaliu (nuo 85,3 iki 66,4 proc.), palyginti su 2016 m. tyrimo duomenimis.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro nuotr./Sveikatos edukacijos užsiėmimai
Vilniaus visuomenės sveikatos biuro nuotr./Sveikatos edukacijos užsiėmimai

Paaugliai papasakojo apie patirtis per pandemiją

Vilniaus mokyklose besimokantys paaugliai papasakojo apie savo patirtis pandemijos metu ir ką jiems reiškia draugystė.

„Per pandemiją buvo labai sunku būti vienai, nes mano laimė priklausė nuo draugų. Kita vertus, pandemija ir apribojimai mane emociškai užgrūdino“, – pasakoja 16-metė Aistė.

Negalėdama susitikti su draugais, mergina atrado naują pomėgį – siuvimą. Taip pat pradėjo nuotoliniu būdu lankyti neformalią muzikos mokyklą ir mokėsi rašyti dainas.

„Buvo sunkus laikas, bet jis praėjo. Dabar galiu susitikti su draugais. Jie yra mano palaikymas, visada pakelia nuotaiką. Man labai svarbu išsikalbėti su draugais apie viską – tai yra vienas iš svarbiausių draugystės elementų“, – sako Aistė.

17-metis Nikita prisipažįsta, kad karantino metu labiausiai trūko laisvės, gyvų susitikimų. Tiesa, jis atrado naujų pomėgių – pradėjo mokytis gaminti apyrankes iš siūlų. Dabar Nikita kuria sapnų gaudykles:

„Pandemija pasibaigė, o pomėgis liko. Tai mano atsipalaidavimas.“

Jis sako, kad labai norėjo grįžti į mokyklą – ir dėl gyvybingesnių pamokų, ir dėl draugų, su kuriais dabar praleidžia daug laiko.

„Draugystė – tai žmonės, prie kurių galiu būti savimi, atsipalaiduoti, linksmintis. Draugų turiu nemažai. Net nespėju su visais susitikti. Man draugai ir yra laimė“, – teigia Nikita.

Vaizdo klipe nusifilmavusi 16-metė Luna prisipažįsta, kad jai patinka būti su draugais, todėl per pandemiją jautėsi vieniša.

„Užsidarymas tarp keturių sienų buvo sudėtingas. Su draugais bendraudavome tik nuotoliniu būdu, kartais įsijungdavome su kamera, kad pamatytume vieni kitus“, – prisipažįsta Luna.

VIDEO: Draugai yra laimė – Vilnius Sveikiau

Ji prisimena, kad pirmi susitikimai su draugais po pandemijos mokykloje buvo keisti, jautėsi, jog socializacija sutrikusi, buvo sudėtinga bendrauti.

„Dabar jau viskas sugrįžo į buvusias vėžias. Bent jau taip atrodo. Su draugais dažnai susitinkame, einame pasivaikščioti po miestą, senamiestį, aplankome muziejus, parodas“, – pasakoja Luna.

Paauglei draugai yra saugi aplinka, galimybė būti savimi visada ir visur: „Draugystė yra pasitikėjimas vienas kitu, rūpestis, meilė.“

Užsiėmimai – stiprinti geros sveikatos įpročius

Atsižvelgdami į pastebimai sumažėjusį laimingų vaikų skaičių bei šiuo metu juntamą didesnį nerimą, Vilniaus visuomenės sveikatos specialistai šiuo metu įgyvendina šviečiamąją iniciatyvą „Draugai yra laimė“ ir kviečia pasirūpinti vaikų bei paauglių emocine sveikata.

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro nuotr./Sveikatos edukacijos užsiėmimai
Vilniaus visuomenės sveikatos biuro nuotr./Sveikatos edukacijos užsiėmimai

Šią savaitę pasirodė iniciatyvos vaizdo klipas, skatinantis daugiau dėmesio skirti draugams, visapusiškai atkurti per pandemiją sutrūkinėjusius socialinius ryšius ir mėgautis draugyste, kuri, anot psichologų, labai svarbi tiek vaikų, tiek suaugusiųjų emocinei sveikatai. Vaizdo klipe paaugliai nuoširdžiai prisimena paprastas kasdienės draugystės akimirkas.

„Draugystė – viena pagrindinių laimės sudedamųjų dalių, kuri gali jungti žmones, pagerinti jų emocinę sveikatą nepaisant kalbos, amžiaus ar tautybės. Specialiai iniciatyvai ne tik paruošėme patarimus vaikams, kaip priimti naują klasės draugą iš kitos šalies, tačiau ir patarimus pedagogams bei tėvams, kaip pasirūpinti vaikų emocine sveikata.

Artėja aktyvus sezonas, kai vilniečiai daug laiko praleis lauke, tad planuojame pasiūlyti įvairių bendrai veiklai suburiančių užsiėmimų, daug dėmesio skirti vaikams, jų emocinei sveikatai ir jungiančioms fizinėms bei žaidybinėms veikloms. Prisijunkite, nes laimingiems vaikams reikia darnių santykių šeimoje ir su bendraamžiais“, – teigia Guoda Ropaitė-Beigė, „Vilnius sveikiau“ vadovė.

Draugystė – viena pagrindinių laimės sudedamųjų dalių.

Viena iš iniciatyvos veiklų – sveikatos edukacijos užsiėmimai, į kuriuos kiekvieną gegužės šeštadienį kviečiami 5–10 metų Lietuvos ir Ukrainos vaikai bei jų tėvai, globėjai. Užsiėmimų metu bus galimybė ne tik sužinoti apie geros sveikatos įgūdžius bei įpročius, bet ir surasti bendraminčių, kurti ar stiprinti socialinius ryšius su ukrainiečiais.

Apie tyrimą

Mokyklinio amžiaus vaikų (5, 7 ir 9 klasių) gyvensenos tyrimas šalies savivaldybėse buvo vykdomas 2016 ir 2020 metais. Tyrimą atliko savivaldybių visuomenės sveikatos biurai, o Lietuvos mastu koordinavo Higienos institutas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius