Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 01 17

Pažadai gyventi sveikiau jau blėsta: ką darote ne taip?

Naujųjų metų pradžioje dažnas sau pasižadame numesti svorio, pradėti sportuoti ar mesti rūkyti, tačiau praėjus vos keletui savaičių daugelio ryžtas sveikiau gyventi ima blėsti. Specialistai pranešime žiniasklaidai paaiškina, kodėl taip nutinka, ir ką daryti, kad noras gyventi sveikiau išliktų visus metus.
Pratimas „Tiltelis“
Sportuojanti mergina / „Fotolia“ nuotr.

Vaistininkė Elvyra Ramaškienė pastebi, kad daugelis žmonių duoda sau pažadus neturėdami pakankamai žinių ir patirties, kaip tą užsibrėžtą tikslą pasiekti. Būtent todėl, įpusėjus sausiui, daugelis naujametinių pažadų sau yra atidedami į šalį.

„Neretai žmonės nori labai greito rezultato, imasi drastiškų priemonių, o tai ir nulemia, kad pusiaukelėje ryžtas gyventi sveikiau, aktyviau dingsta. Keičiant gyvenimo būdą greitų rezultatų sulaukti sudėtinga“, – sako „Eurovaistinės“ farmacininkė.

Asmeninio archyvo nuotr./Elvyra Ramaškienė
Asmeninio archyvo nuotr./Elvyra Ramaškienė

Farmacijos specialistei antrina ir psichologas Julius Tilvikas. Pasak jo, naujametiniai pažadai dažniausiai formuojami optimistinėmis nuotaikomis, neretai pervertinant savo galimybes. „Žmonės rezultatų siekia vien valios pagalba. O valia, kaip žinoma, – veikia ribotai. Ji, kaip telefono baterija, – ryte pakrauta, o vakare jau nusilpusi“, – teigia specialistas.

Anot jo, savo pažadams įgyvendinti dažnas ieškome atspirties taško, bet tuo pačiu įjungime ir atidėliojimo mechanizmą: sakome sau, jog pradėsime daryti kažką nuo rytojaus, nuo pirmadienio ar nuo kitų metų.

„Žmogus, turintis atspirties tašką, jaučiasi tarsi būtų jau kažką padaręs. Yra data, nuo kada viskas prasidės. Tačiau vis labiau artėjant tai pasirinktai datai, didėja ir pasipriešinimas. Pavyzdys: beveik visi žmonės žino, – rūkymas kenkia sveikatai, bet dauguma meta rūkyti tik išgirdę mirtiną diagnozę. Tai yra paradoksalu, – jie apie rūkymo žalą žinojo visą gyvenimą“, – sako J.Tilvikas.

Dažniausias pažadas – neberūkysiu

Metų sandūroje vaistinėse visuomet išauga preparatų, padedančių mesti rūkyti, maisto papildų sportuojantiems ir preparatų svorio reguliavimui paklausa. Šie metai – ne išimtis. „Eurovaistinės“ pardavimų statistika rodo, kad lyginant su vėsiu, bet ne šventiniu mėnesiu, pavyzdžiui lapkričiu, šiemet per pirmąsias 10 sausio dienų preparatų, padedančių mesti rūkyti, pardavimai išaugo net 25 proc., preparatų, padedančių reguliuoti svorį, – 11 proc. Maisto papildų sportuojantiems augimas yra mažesnis, kol kas 3 proc., tačiau jų paklausa stipriausiai išauga pavasarį.

Fotolia nuotr./Rūkymas
Fotolia nuotr./Rūkymas

E.Ramaškienės teigimu, norinčių keisti gyvenimo būdą žmonių srautas vaistinėse padidėja jau ir prieš didžiąsias metų šventes bei tęsiasi apie dvi savaites po jų. „Patys didžiausi srautai juntami jau savaitę iki Kalėdų ir dar apie dvi savaites po Naujųjų sutikimo. O dabar jau prasideda tas kritinis metas, kai daugelio naujametiniai pažadai ir ryžtas juos pildyti susvyruoja“, – sako farmacijos specialistė.

Dažniausiai į sveikatos specialistus kreipiasi vidutinio amžiaus žmonės, maždaug 30–60 metų. Mesti rūkyti daugiausia nori vyrai, numesti svorio – moterys, o sportuoti dažniausiai pradėti ketina jaunimas maždaug iki 40 metų amžiaus.

Svarbiausia – tikrai norėti

Specialistai atkreipia dėmesį, kad, pradėjus keisti gyvenimo būdą, svarbu nesitikėti greito rezultato ir nusiteikti, kad tikslo gali tekti siekti po truputį. Taip pat svarbu išsikeltų tikslų siekti tinkamai, nepakenkti sveikatai.

„Patarčiau būtinai pasikonsultuoti su specialistais. Juk neretas serga viena ar kita lėtine liga, vartoja vaistus. Pradedant intensyviai sportuoti, taip pat būtina sporto trenerio konsultacija, kad nekiltų stuburo ir kitokių traumų“, – sako E.Ramaškienė.

Asmeninio albumo nuotr./Julius Tilvikas
Asmeninio albumo nuotr./Julius Tilvikas

J.Tilvikas atkreipia dėmesį, kad norint pasiekti užsibrėžto tikslo, pirmiausia, reikia sau duoti realius, galimybes atitinkančius pažadus. „Taip pat svarbu suvokti, iš kur atėjo noras kažką keisti. Ar kažką pasižadu sau, nes kažkas kitas mane stumia, ar todėl, kad noriu to pats. Žmogaus, darančio dėl savęs, ir motyvacija bus kitokia, stimulas pasiekti tikslo – kur kas didesnis“, – pataria psichologas.

Jis taip pat pritaria, kad keičiant gyvenimo būdą nereikia tikėtis didelių pokyčių per trumpą laiką. Mažais žingsneliais rezultatą pamatysite gal ir vėliau, bet nejausite diskomforto, vidinio pasipriešinimo ir, svarbiausia, pasieksite norimą tikslą.

Keli patarimai, kad pažadas „gyvensiu sveikiau“ virstų realybe:

  • Naujametiniai pažadai turi atitikti jūsų galimybes. Dažniausiai sau pasižadame kažką, lygiuodamiesi į kitus ir neįvertinę, ar tikrai galime tai padaryti.

  • Įvertinkite, iš kur ateina noras kažką keisti. Pagalvokite ar keičiatės dėl to, kad kiti sako, ar dėl to, kad norite patys. Aplinkinių spaudimas nepadės, jei keistis nenorite patys.

  • Pokyčiai neturi būti dideli. Pavyzdžiui, užsibrėžkite sau, kad numesite per mėnesį ne 5 ar 6 kilogramus, o po 1 ar 2. Tokį tikslą pasiekti bus lengviau, o sportas ir sveika mityba ilgainiui taps įpročiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius