Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 09 16

Rašytojos milijonierės: kokia jų sėkmės paslaptis?

Pristatome tris romanistes, kurių knygos karštligiškai graibstomos, o gauti honorarai viršija sėkmingų verslininkų atlyginimus.
Rašytoja  J. K. Rowling
Rašytoja J. K. Rowling / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rašytojos? „Nejau skaitmeninių technologijų laikais rašant knygas galima užsidirbti? Juk jas kepa visi, kas tik užsigeidžia“, – gūžčiojame pečiais. Vis dėlto yra išskirtinių romanisčių, kurios savo darbais įrodė, kad milijonus susikrauti įmanoma ir rašant knygas.

E. L. James – 95 mln. JAV dolerių

Britų rašytoja A.L.James
Britų rašytoja A.L.James

E. L. James apstulbino ir literatūros kritikus, ir daugybės garsių žmonių pinigus skaičiavusius verslo žurnalo „Forbes“ darbuotojus. Per praėjusius metus rašytoja uždirbo net 95 mln. JAV dolerių!

Erotinis romanas „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ (angl. „Fifty Shades of Grey“) ir dvi istoriją tęsiančios knygos akimirksniu tapo bestseleriais. Per dvejus metus parduota apie 100 mln. kopijų, knygos išverstos daugiau kaip į 30 skirtingų kalbų. Rašytoja žurnalo „Times“ paskelbta viena iš 100 įtakingiausių pasaulio žmonių, o kitais metais planuojama pagal romaną pastatyto filmo premjera.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Penkiasdešimt pilkų atspalvių“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Penkiasdešimt pilkų atspalvių“

Tiek daug dėmesio „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ tikriausiai sulaukė todėl, kad yra viena iš nedaugelio istorijų, kurios abejingų nepalieka. Ją dievini, piktiniesi arba abu jausmus išgyveni vienu metu, priklausomai nuo asmeninio požiūrio į kūniškus malonumus. Būtent jais pagrindinis herojus, gražus ir pasakiškai turtingas Kristianas Grėjus, pavergia studentę Anastaziją Stil. Kamuojama geismo, ji pasirašo sutartį, numatančią sekso žaidimus kambaryje, pilname antkaklių, antrankių, rimbų, kaukių... Kur Anastazija nubrėš ribą? O gal jai pavyks išgydyti sužeistą Kristiano sielą? Sužinosite perskaičiusios knygas. O dabar – apie autorę.

Erotinių scenų virtuozės E. L. James tikrasis vardas Erika Leonard. Pagal specialybę 51-erių britė yra televizijos prodiuserė, augina du sūnus ir jau 27 metus ištekėjusi. Nors tapti garsia noveliste, dėl kurios knygų žmonės eitų iš proto, Erika svajojo nuo vaikystės, rašyti pradėjo tik 2009 metais. „Perskaičiusi Stephenie Meyer sagą „Saulėlydis“, pajutau įkvėpimą. Ėmiau kurti ir internete publikuoti istorijas apie Edvardą ir Izabelą. Nė nepajutau, kaip jos virto romanu. Pakeičiau herojų vardus į Kristianą ir Anastaziją. Kreipiausi į leidyklą. Taip gimė mano pirmoji knyga“, – pasakoja britė.

E. Leonard be galo džiaugiasi vienu didžiausių XXI a. išradimų – internetu. Jis padėjo rašytojai ne tik išgarsėti, bet ir surinkti medžiagą knygai. „Rašydama sekso scenas, rėmiausi internete rasta informacija, taip pat forumuose aprašyta įvairius sekso žaidimus išbandžiusių žmonių patirtimi. Ar esu ką nors išmėginusi pati? Tai mano asmeninis reikalas“, – sako E. Leonard.

Nora Roberts – 23 mln. JAV dolerių

wikimedia.org nuotr./Rašytoja Nora Roberts
wikimedia.org nuotr./Rašytoja Nora Roberts

Amerikietė Nora Roberts literatūros pasaulyje ne naujokė. Pirmąją knygą „Airių grynakraujis“ moteris išleido prieš 33 metus! Nuo to laiko novelistės populiarumas augo kaip ant mielių ir šiandien N. Roberts gali didžiuotis dideliais pasiekimais: daugiau nei 200 parašytų romanų, apie 400 milijonų parduotų knygų, prestižiniais literatūriniais apdovanojimais, net 7 pagal jos romanus pastatytais filmais. Turėtumėte prisiminti Lietuvoje transliuotą „Šiaurės pašvaistę“, kuriame vaidina dainininkė LeAnn Rimes. Arba „Lemties palytėta“. Tais metais, kai filmas pasirodė ekranuose, tragiškai mirė pagrindinę heroję įkūnijusi aktorė Brittany Murphy...

Nors pernai N. Roberts uždirbtus 23 mln. JAV dolerių galima pavadinti kuklia sumele, iš verslo žurnalo „Forbes“ turtingiausių rašytojų sąrašo ji nesitraukia jau kelis dešimtmečius. Štai prieš dešimt metų romanistės metinis honoraras siekė 60 mln. JAV dolerių.

Neseniai išgarsėję rašytojai iš N. Roberts galėtų pasimokyti gebėjimo užkariauti bet kokio amžiaus skaitytojų širdis ir pasilikti jose ilgam. Nesvarbu, esame jaunos ar vyresnės, skaitome popierines ar skaitmenines (vien 2012 m. N. Roberts jų pardavė 3,2 mln.) knygas, – visos svajojame, trokštame mylėti ir būti mylimos, visoms reikia romantikos, švelnių prisilietimų, aistros, visos turime paslapčių... Apie tai – N. Roberts romanai.

Kalbant apie romanus... Pačios rašytojos meilės istorija verta plunksnos. Katalikiškos mokyklos auklėtinė Eleanor Marie Robertson (toks tikrasis novelistės vardas) įsimylėjo tėvų įmonėje dirbusį Ronaldą Aufdem-Brinke‘ą. Jai tebuvo 17-ka! „Nenorėjau mokytis. Troškau ištekėti ir gimdyti vaikelius. Taip ir padariau“, – interviu laikraščiui „The Herald Sun“ atviravo moteris.

Taip pat skaitykite: Įkvepiančios garsių žmonių istorijos

Deja, santuoka po penkiolikos metų iširo. „Nepaisant to, kad pirmoji mano santuoka buvo katastrofa, turiu du nuostabius vaikus. Tikiu, kad viskam, kas atsitinka, yra priežastis“, – sakė N. Roberts. Beje, jei ne skyrybos, moteris nebūtų sutikusi savo gyvenimo meilės Bruce‘o Wilderio. Dailide dirbusio vyruko N. Roberts paprašė namuose pakabinti kelias lentynas. „Darbą jis atliko puikiai, gražiai atrodė su kombinezonu. Ko daugiau gali trokšti moteris?“ – šmaikštauja rašytoja.

J. K. Rowling – 13 mln. JAV dolerių

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joanne Rowling
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joanne Rowling

Harį Poterį iš Hogvartso kerėjimo ir burtų mokyklos žino tūkstančiai. 2004-aisiais, kino teatruose pasirodžius trečiosios knygos „Haris Poteris ir Azkabano kalinys“ ekranizacijai, verslo žurnalas „Forbes“ J. K. Rowling titulavo rašytoją milijardiere, antrąja turtingiausia pramogų pasaulyje dirbančia moterimi. Po ketverių metų britų dienraštis „The Sunday Times“ J. K. Rowling paskelbė 144-ąja turtingiausių Jungtinės Karalystės gyventojų sąraše. O pernai „Forbes“ suskaičiavo, kad rašytoja uždirbo 13 mln. JAV dolerių. Tiesa, ne visi pinigai už vis dar gerai perkamas „Hario Poterio“ serijos knygas. Neseniai J. K. Rowling debiutavo kaip romanų suaugusiesiems kūrėja. Jau išleisti du: dramatiška novelė „Netikėta vakancija“ („The Casual Vacancy“) ir detektyvas „Gegutės šauksmas“ („The Cuckoo‘s Calling“). Beje, jis pasirašytas Robert Galbraith vardu. Tikriausiai moteris būgštauja, jog knyga nebūtų painiojama su vaikiška...

„Scanpix“ nuotr./JK Rowling
„Scanpix“ nuotr./JK Rowling

Su nuostaba J. K. Rowling prisimena dieną, kai mintyse gimė mažo burtininko paveikslas. „Važiuoju sausakimšame traukinyje, ir staiga mano mintyse iškyla Hario paveikslas. Visą kelią galvojau apie romano siužetą. Pradėjau rašyti tą patį vakarą“, – pasakojo Joanne. Rašytoja dar labiau stebisi, kad, nepaisant netrukus užgriuvusių sunkumų, sugebėjo knygą pabaigti.

Pirmas skaudus smūgis buvo mamos mirtis. Norėdama pabėgti nuo slogių minčių, moteris išvyko į Portugaliją. Čia susipažino su portugalu, televizijos žurnalistu Jorge‘u Arantesu. Romanas virto santuoka, o kartu ir dar viena skaudžia patirtimi. Po trylikos mėnesių pora išsiskyrė, tačiau šį pasaulį išvydo pirmoji rašytojos dukrelė Jessica Isabel. Sklido kalbos, kad Jorge‘as smurtavo... Kartu su mažyle ir lagamine pūpsančiais nebaigtos pirmosios knygos rankraščiais J. K. Rowling išvyko į Škotiją. „Išsiskyrusi, bedarbė, vieniša mažo vaikelio mama... Visgi, atsidūrusi tokioje sunkioje situacijoje, labai gerai žinojau, ką turiu daryti. Kuo greičiau pabaigti knygą. Buvau įsitikinusi, kad man pasiseks“, – neabejojo rašytoja. Ir buvo teisi. Gerai susiklostė ne tik jos karjera, bet ir asmeninis gyvenimas. Jaukiais namais Škotijoje ji dalijasi su mylimu vyru gydytoju Neilu ir trim vaikais.

L. Lengvenienės tekstas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius