Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 03

Repo karalius 17-metis Pijus: vaikystėje mama nustatydavo laiką, kiek turiu patylėti

Būdamas vaikas, Pijus Vasiliauskas pabandė repuoti ir tam pajautė tokią aistrą, kad iki šiol negali sustoti. Tuo metu repas vaikiną buvo taip apsėdęs, kad jo mama net prašydavo kurį laiką pabūti tyliai. Vis dėlto didžiulis potraukis muzikai davė rezultatą – prieš savaitę 17-metis tapo reperių kovų laisvuoju stiliumi nugalėtoju. „Repas yra patogiausias būdas medituoti, kurti – tai mano saviraiškos forma, kurią išnaudoju“, – sako jis.
Pijus Vasiliauskas
Pijus Vasiliauskas / Asmeninio albumo nuotr.

Repuoja nuo pat vaikystės

Sulaukęs vos 5-erių, Pijus ėmė repuoti, o netrukus įrašė ir pirmąją savo dainą. Prisimindamas ankstyvą vaikystę, vaikinas sako, kad didelę įtaką tokiai veiklai padarė šalia buvę vyresni žmonės.

„Mano mama buvo Jaunimo laisvalaikio centro Ukmergėje direktorė, o ten rinkdavosi jaunimas, mėgęs klausytis tokios muzikos. Man, kaip vaikui, vyresni žmonės visada buvo autoritetas. Galvodavau, kad girdima muzika yra kieta, ir ji kažkodėl mane patraukė. Repas man tapo labai artimas, bet tik vėliau supratau, kodėl tiksliai“, – pasakoja P.Vasiliauskas.

Asmeninio albumo nuotr./Pijus Vasiliauskas
Asmeninio albumo nuotr./Pijus Vasiliauskas

Kol Pijaus bendraamžiai žaisdavo įvairius žaidimus, jis pats didžiąją laiko dalį mokėsi repuoti.

„Aš visada mėgau kiek kitokią veiklą nei kiti“, – pripažįsta P.Vasiliauskas.

Repas Pijui buvo taip apsukęs galvą, kad jis nuolat greitakalbe berdavo žodžius. Vaiką auginusiai mamai tai buvo nemenkas iššūkis – pavargusi nuo atžalos muzikavimo, ji net prašydavo kurį laiką pabūti tyliai.

„Mama nustatydavo laiką, kiek turiu nerepuoti, tačiau aš po pusės minutės pamiršdavau, – juokiasi P.Vasiliauskas. – Repuodavau kasdien, jaučiau tam didžiulę aistrą. Gyvenau dainų rašymu, freestylinimu, buvau labai užsidegęs.“

Repas ir free style, skirtingai nuo kitų muzikos stilių, neturi jokių mokslų, kurie padėtų greičiau perkąsti techniką. Anot Pijaus, vienintelis būdas gerai išmokti repuoti yra praktika ir kitų klausymas.

„Kitur yra natos, kompozicijos, o čia tik per praktiką galima atrasti savo kryptį. Būdamas vaikas, bandžiau rašyti tekstus, repuoti, pataikyti į ritmą. Lankiau muzikos mokyklą – turbūt tai taip pat davė tam tikrų pamokų, – aiškina P.Vasiliauskas. – Ilgainiui supranti, kad daug kas atsiremia į tekstą, kaip dėlioji žodžius, tad imi tikslingai praktikuotis: mokaisi greitakalbes, skaitai žodynus, ieškai, kas rimuotųsi.“

Asmeninio albumo nuotr./Pijus Vasiliauskas
Asmeninio albumo nuotr./Pijus Vasiliauskas

Vaikystėje repas Pijui buvo taip mėgtas užsiėmimas, kad šis natūraliai įaugo vaikinui į kraują. Dabar jis net neprisimena, kada tiksliai suvokė, kad gali rimtai už to kabintis.

„Man repas buvo vieta, kur galėjau nemeluoti sau ir kitiems. Buvau laisvas reikštis taip, kaip noriu“, – sako P.Vasiliauskas.

Tapo jauniausiu free style čempionato nugalėtoju

Kaip aiškina Pijus, free style ir repas yra dvi skirtingos virtuvės, tad ir pasiruošimas – skirtingas. Anot vaikino, ruošiantis free style kovoms, tenka daug improvizuoti, repuoti.

„Kuriant dainas, užsidarai studijoje, klausai muzikos, susitinki su specialistais ir taip eini galutinio rezultato link. Viskas prasideda nuo to, kad randu instrumentalus, tuomet kuriu tekstą, bandau pajausti emociją ir išgirsti, kas transliuojama iš vidaus“, – atskleidžia P.Vasiliauskas.

Asmeninio albumo nuotr./Pijus Vasiliauskas
Asmeninio albumo nuotr./Pijus Vasiliauskas

Įkvėpimo iš patirčių besisemiantis Pijus sako, kad net improvizacijos gali būti skirtingos, priklausomai nuo to, kam yra skirti žodžiai.

„Pavyzdžiui, kovose žodžiai nukreipti į varžovą – yra tarsi minčių srautas, kurį šiek tiek filtruoji, bet nevaldai, – teigia P.Vasiliauskas. – Visas free style yra iš pasąmonės einantys žodžiai. Bandai kapstytis smegenyse, ieškai, kas siejasi su tema, ką matai, o tada dėlioji žodžius. Kai žmogus išmoksta staigiai atsakyti į jam užduotą klausimą, irgi yra savotiška improvizacija.“

Kovose žodžiai nukreipti į varžovą – yra tarsi minčių srautas, kurį šiek tiek filtruoji, bet nevaldai

Vis dėlto freestylinant reikia ne tik greitai rasti tinkamų žodžių, bet ir mokėti juos surimuoti. Pijaus nuomone, norint tai įvaldyti, reikia įdėti itin daug darbo.

„Manau, man sekasi, bet nežinau, ar esu talentingas – turbūt tai atėjo iš praktikos, kurios reikia tikrai daug, – tikina P.Vasiliauskas. – Sunku laisvai, be jokių trikdžių reikšti mintis. Net aš, tiek metų repuodamas, nesijaučiu tą darantis puikiai.“

Pastaruoju metu Pijus daugiau laiko skiria kūrybai ir dainų rašymui, tad freestylinimas yra kiek atidėtas į šoną.

„Kai ruošdavausi pasirodymams, praktikai kasdien skirdavau apie 2–3 valandas, – pasakoja P.Vasiliauskas. – Tačiau tai yra nuolatinis darbas, kartais net laukdamas autobuso ar eidamas gatve mintyse dėlioju žodžius.“

Asmeninio albumo nuotr./Pijus Vasiliauskas
Asmeninio albumo nuotr./Pijus Vasiliauskas

Vis dėlto praeitas savaitgalis pareikalavo Pijaus sugrįžti prie freestylinimo – vaikinas dalyvavo „Free style MC battle“ čempionate, kuriame tapo jauniausiu nugalėtoju.

„Iš viso yra 16 dalyvių – vieni yra kviestiniai svečiai, tarp kurių buvau ir aš, o 10 patenka iš atrankų. Varžybose burtų keliu esi suporuojamas ir prasideda kovos, kurios turi du raundus po 45 sekundes, – aiškina P.Vasiliauskas. – Yra sudaryta penkių žmonių komisija, kuri balsuoja, o jei kas nors neaišku, jie turi teisę duoti papildomą raundą.“

Šiemet buvau tas, kuris turi daugiau patirties už kitus

Iš šalies 17-metis reperis gali pasirodyti gan jaunas ir nepatyręs, tačiau Pijus savo bagaže sukaupęs daugybę metų praktikos, tad jaudulio stodamas prieš vyresnius kovotojus visai nejautė.

„Pirmoje free style kovoje dalyvavau, kai man buvo 12 metų. Jau tada buvau užtikrintas savo jėgomis – kartais gal net per daug, kai dabar pasižiūriu į praeitus pasirodymus. Jauną amžių jaučiau kaip privalumą. Kai esi vaikas, tave stipriai palaiko, o tai mane motyvavo ir drąsino. Šiemet buvau tas, kuris turi daugiau patirties už kitus“, – sako P.Vasiliauskas.

Repu susižavėjęs dar vaikystėje, šiandien Pijus aiškiai žino, kodėl jį taip žavi šis muzikos stilius. Susikoncentravęs į savo mylimą veiklą, vaikinas ketina toliau kilti laiptais aukštyn ir turi rimtų planų ateičiai.

„Repas yra patogiausias būdas medituoti, kurti – tai yra mano saviraiškos forma, kurią išnaudoju, – teigia P.Vasiliauskas. – Su draugu Domantu turime grupę „Operatyvūs“ – po išleisto albumo karantino metu padarėme pertrauką, norėjome apmąstyti, ko norime toliau. Manau, darbai turėtų kalbėti patys už save, tačiau svarstau apie dainas, klipus, koncertus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius