Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 05 05

Šachmatuose laurus skinantis Motiejus muzika susidomėjo išgirdęs grojantį M.Levickį ir išsikėlė tikslą tapti jo lygio akordeonistu

Šiaulietis Motiejus Dudnikas, nuo šešerių metų pamėgęs šachmatus, iki šiol turnyruose skina aukštas vietas. Kai tėvai jau trynė rankomis, kad jų vaiko ateitis nulemta, šis per televiziją pamatė akordeonu grojantį Martyną Levickį ir sustingo, o išklausęs tarė: „Aš noriu groti taip, kaip jis.“ Tėvai manė, kad tai tik užgaida, tačiau keturiolikmetis šiandien mokosi pas M.Levickio mokytoją, jau taip pat sulaukė pripažinimo ir turi ambicingą planą pasiekti šio atlikėjo lygį.
Motiejus Dudnikas
Motiejus Dudnikas / Asmeninio albumo nuotr.

Talentingi vaikai“ – 15min projektas apie gabius, išskirtinių talentų turinčius vaikus.

Jei auginate talentus, praneškite apie juos 15min komandai, pildykite anketą, ir mes apie jų gebėjimus ir įkvepiančias istorijas pranešime visai Lietuvai. Anketą rasite čia.


Gyvenimą nauja vaga pakreipė išgirstas kūrinys

Kaip pasakojo Motiejaus mama Laura, tai antras vaikas šeimoje. Pirmasis iš pradžių taip pat mokėsi muzikos, tačiau vėliau jo entuziazmas dingo. Todėl moteris buvo nusprendusi, kad muzikos jų šeimoje gana, ir neskatino sūnaus ja domėtis. Be to, Motiejus nuo mažų dienų buvo linkęs į skaičiavimus ir matematiką.

„Darželio mes nelankėme, tik prieš mokyklą nuėjome į paruošiamąją grupę. Ten buvo labai aukšto meistriškumo šaškių trenerė, tik vaikus ji mokė žaisti ne šaškėmis, o šachmatais. Jau labai greitai ji pastebėjo Motiejaus polinkį šachmatams.

Jis buvo pakviestas dalyvauti turnyre ir, būdamas vos šešerių, jau tapo savo amžiaus grupės nugalėtoju. Su vyru apsidžiaugėme, kad galbūt Motiejus bus šachmatininkas. Tačiau vieną dieną jis pamatė per televiziją akordeonu grojantį Martyną Levickį ir pareiškė: „Noriu groti taip, kaip jis.“

VIDEO: Robert Angles valsas “Pont Larzac” Motiejus Dudnikas Lithuania

Tuo metu rimtai nesureagavau – vaikų norai greitai keičiasi, o jam buvo tik šešeri. Tačiau jis nepamiršo, vis primindavo mums. Galiausiai pasiskolinome iš draugų seną akordeoną. Groti juo, aišku, niekas nemokėjo, bet sūnus įsijungdavo M.Levickį ir tampydavo akordeoną vaizduodamas, kad groja. Kitaip tariant, M.Levickis būdavo garsas, o Motiejus – vaizdas. Ir tai tęsėsi ne vieną mėnesį. Tuomet supratau, kad užgaida būtų jau seniai praėjusi, o čia kažkas rimčiau“, – prisiminė pašnekovė.

Deja, ši mintis kilo tuomet, kai visos klasės muzikos mokyklose buvo jau sukomplektuotos – traukinys nuvažiavęs.

„Kaip tik Šiauliuose dirba M.Levickio mokytoja, Šiaulių miesto garbės pilietė Marytė Markevičienė, išugdžiusi ne vieną talentingą muzikantą, bet vietų pas ją nebuvo. Vis dėlto, matyt, mums buvo skirta pas ją patekti.

Prieš pat mokslo metus vienas mokinys atsisakė savo vietos – taip Motiejus atsidūrė S.Sondeckio menų gimnazijoje. Mokytoja gana greitai pastebėjo jo išskirtinius gebėjimus.

Aišku, kad jie atsiskleistų, reikėjo ir vis dar reikia įdėti daug darbo. Tačiau jis jau duoda vaisius. 2017 m. Motiejus buvo apdovanotas prezidentės Dalios Grybauskaitės padėkos raštu už tarptautinių konkursų pasiekimus“, – pasakojo paauglio mama.

Įprasta Motiejaus darbotvarkė

Šiandien šioms dviem veikloms – muzikai ir šachmatams – atiduoda visą savo energiją.

„Juokaujame, kad šachmatai – kaip tėtis, o muzika – kaip mama. Kaip vaiko negalima klausti, ką jis labiau myli – mamą ar tėtį, taip ir Motiejaus geriau neklausti, kas jam labiau patinka. Svarbios abi šios veiklos.

Sporto mokykloje jis tobulina šachmatų žaidimą, per savaitę turi 2–3 treniruotes, likusį laiką skiria muzikavimui. Anksčiau lankė ir šaškių būrelį, bet pasidarė fiziškai sunku suderinti tris veiklas, todėl šaškių skaudama širdimi teko atsisakyti.

Tai ir yra visas jo laisvalaikis. Iš karto po pamokų prasideda jo kitos veiklos – šachmatai arba grojimas. Groja iki devynių valandų vakaro, tuomet sėda daryti pamokas. Nepaisant to, mokslai jam sekasi gerai, jis dalyvauja mokyklos olimpiadose. Motiejus labai žingeidus, jam patinka daug dalykų – istorija, geografija, biologija. Su pirmu vaiku ruošiant pamokas kartais reikėdavo pasėdėti kartu, Motiejus viską padaro pats“, – teigė pašnekovė.

Juokaujame, kad šachmatai – kaip tėtis, o muzika – kaip mama.

Labiausiai nuskriausta gyvenimo sritis – draugai. Jiems laiko praktiškai nėra, tačiau bendravimo poreikį, pasak mamos, iki karantino Motiejus realizuodavo per gyvai vykusius šachmatų turnyrus ir konkursus. Ten jis sutikdavo savo bendraminčius, kurie varžovais būdavo tik prie šachmatų lentos ar scenoje, o vėliau tapdavo draugais.

VIDEO: Motiejus Dudnikas. Mix of three pieces.

Svajoja apie gerą akordeoną

Motiejus aktyviai ruošiasi keliems tarptautiniams konkursams. Vienas iš jų vyks JAV, kur pernai jis jau turėjo keturis koncertus vietinei lietuvių bendruomenei.

Šiuo metu didžiausia jo svajonė – įsigyti gerą profesionalų akordeoną ir su juo apkeliauti pasaulį. Šio instrumento kaina – 22 tūkst. eurų, tačiau berniuko charizma pritraukė žmones, kuriems padedant, svajonė, panašu, išsipildys.

VIDEO: V.Fedotov ,,Jewish folk tunes”

„Šiauliuose gyvenantis tautodailininkas Albertas Martinaitis paskelbė akciją – kvietė žmones paaukoti pinigų Motiejaus instrumentui, ir jau surinkta per 4 tūkst. eurų. Taip pat prisidėjo du Šiaulių Rotary klubai – jie imasi Motiejų globoti. Todėl tikimės, kad gegužės mėnesį pavyks tą akordeoną užsisakyti.

Jis bus gaminamas pusantrų metų, nes tai kruopštus rankų darbas. Kitaip ir nebūna, neįmanoma tokio instrumento įsigyti iš karto, jie gaminami tik pagal užsakymus. Tačiau tai instrumentas, kuriuo groti galima visą gyvenimą, o Motiejus turi didelių planų dėl ateities“, – tikino moteris.

O štai šiame reportaže galite išgirsti, kaip kalba pats Motiejus.

VIDEO: Paprastas reportažas apie nepaprastą žmogų Nr.6 - Motiejus Dudnikas
15min ieško vaikų, kurie pasižymi išskirtiniais gabumais. Jeigu jūsų vaikas piešia, skaičiuoja, moka kelias kalbas, rašo, kuria, užsiima išskirtine veikla, turi įdomių pomėgių, kurie stebina tiek jus, tiek aplinkinius, kviečiame pasidalinti jo talentais ir pasiekimais bei papasakoti savo NUOSTABAUS VAIKO istoriją. Taip pat galite siūlyti giminaičių, kaimynų vaiką, tačiau nurodykite kontaktą, kuriuo galėtume susisiekti su šeima. Rašykite mums užpildydami šią formą. Projekto idėją palaiko - „Anvol“
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius