Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 02

Sakartvelo kalnų atsiskyrėliai: 150 karvių, 50 šunų ir nemokėjimas skaityti

Trijų kilometrų aukštyje, važiuojant vingiuotu Kaukazo kalnų žvyrkeliu, atsiveria vaizdas į kelias lūšnas, stūksančias kalno viršūnėje. Pastatai suklypę, suręsti iš šiferio, skardos, lentų ir rąstigalių. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šios lūšnos skirtos gyvuliams, tačiau jose gyvena Giorgi šeima. Kartvelas su žmona Mariam ir keturiais mažamečiais vaikais kalnuose gyvena be elektros, laiko 150 karvių, kurias nuo vilkų ir meškų saugo apie 50 Kaukazo aviganių. Jie – viena iš kalnų atsiskyrėlių šeimų, kurių turistai Sakartvele nemato. Į šeimos namus neveda joks kelias.
Pada stovi savo kieme Kaukazo Kalnuose, už jo nugaros mama melžia karves,2022 m. Liepos 31 d.
Pada stovi savo kieme Kaukazo kalnuose, už jo nugaros mama melžia karves, 2022 m. liepos 31 d. / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

Kiekvienais metais, kovo–balandžio mėnesiais, į Kaukazo kalnų vasaros ganyklas išsiruošia šimtai kartvelų. Ūkininkai, gyvenantys kalnų slėniuose, susikrauna būtiniausius daiktus į sunkvežimius bei traktorius ir gena gyvulius į kalnus, kur plyti beribės ganyklos maistingos žolės. Karvės, mintančios tokia žole, duoda daug kokybiško pieno.

Apie 6–7 mėnesius vyrai, moterys ir vaikai gyvena kalnuose ir prižiūri galvijus. Čia nėra elektros, o vandenį vietiniai atsiveda vamzdžiu nuo artimiausio kalnų šaltinio. Iki artimiausio kaimo – kelios valandos sunkiai įveikiamo kalnų kelio. Dauguma šių žmonių transporto priemonių net neturi. Sezoninis gyvenimas kalnų viršūnėse – iš kartos į kartą perduodamas gyvenimo būdas.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Pada stovi savo kieme Kaukazo kalnuose, 2022 m. liepos 31 d.
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Pada stovi savo kieme Kaukazo kalnuose, 2022 m. liepos 31 d.

Vienatvė ir skurdas

Bakurianio regiono kalnuose, trijų kilometrų aukštyje gyvena Giorgi su žmona Mariam ir keturiais mažamečiais vaikais. Jie – vieni iš kalnų atsiskyrėlių.

Daugiau nei 7 mėnesius kartvelai praleidžia izoliuoti kalnų viršūnių. Vienintelis žmogus, su kuriuo šeima susitinka, vietinis pieno supirkėjas, kuris kiekvieną rytą atvažiuoja supirkti pieno produktų.

Giorgi šeima sako, kad kitokio gyvenimo būdo nepažįsta. Taip gyveno Giorgi tėtis, taip gyveno jo senelis, taip, sako Giorgi, gyvens ir jo vaikai, kurie dėl šeimos gyvenimo būdo negali lankyti mokyklos.

Kartvelas pripažįsta, kad toks gyvenimo būdas kyla ne iš senų tradicijų puoselėjimo, bet iš skurdo. „Mes, be savo šeimos ir karvių, neturime nieko, pažiūrėkit į mūsų namus, jeigu ne pienas, mes neišgyventumėm. Arba gyvenam taip, arba išvis negyvenam“, – stovėdamas savo kambaryje, pasakoja vyras ir rodo į namo sieną, kur pro nelygiai sukaltų lentų tarpus skverbiasi dienos šviesa.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Giorgi žmona ir vaikai sėdi prie ant suoliuko prie savo namų Kaukazo kalnuose, 2022 m. liepos 31 d.
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Giorgi žmona ir vaikai sėdi prie ant suoliuko prie savo namų Kaukazo kalnuose, 2022 m. liepos 31 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius