-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 07 01

Savaitgalio festivaliai: Varnių bliuzas ar Druskininkų naujokas?

Festivalių sezonas įsibėgėjo ir nuo šiol beveik kiekvienas savaitgalis siūlo kelių renginių dvikovą, trikovę ar net keturkovę. Ypač įdomus mačas vyks šį savaitgalį, jame susirungs bliuzo veteranas iš Varnių ir jam iššūkį metęs meniškas Druskininkų naujokas. Abu festivalius trumpai apžvelgsime, kad būtų lengviau pasirinkti, ką nuveikti per ilgąjį „mindauginių“ savaitgalį.
Festivalis
Festivalis / Vida Press nuotr.

Bliuzo festivalis „Bliuzo naktys“

Data: liepos 3–4 d.
Vieta: Varniai, prie Lūksto ežero
Kaina: nuo 17 eurų (straipsnio rašymo metu – 35 eurai). Vaikai iki 10 m. – nemokamai.

Muzika: festivalio pavadinimas pasako viską.
Žvaigždės: „Steve 'n' Seagulls“, Dwayne Dopsie ir „The Zydeco Hellraisers“, Justina Lee Brown, Jesper Munk ir, žinoma, amžinoji „Arina & Veto Bank“.

Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr. /Arina Borunova ir Algirdas Barniškis-Blėka
Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr. /Arina Borunova ir Algirdas Barniškis-Blėka

Veiklos festivalyje: burbulinis futbolas, „slackline“, katapulta, šokių pamokos, origamių lankstymas ir kiti japoniški menai, papuošalų kūrimas. 
Veiklos greta festivalio: Lūksto ežeras, Žemaičių vyskupystės muziejus, gal dešimt piliakalnių ir žavingas Telšių miestelis netoliese nesunkiai suvalgys jūsų laisvalaikį
Šventė šeimai: „Bliuzo naktis“ galima drąsiai vadinti vienu šeimyniškiausių festivalių Lietuvoje.  

Monikos Vaišvilaitės nuotr./Telšiai
Monikos Vaišvilaitės nuotr./Telšiai

Istorija: Festivalio šūkį „Nepamiršk palapinės ir piniginės“ turbūt yra girdėjęs kiekvienas. Tūkstančiai žmonių yra bent kartą buvę šitame seniausiame Lietuvos „openeryje“. Dar daugiau tūkstančių žino, kad „Bliuzo naktys“ vyks tol, kol prie Varnių telkšos Lūksto ežeras. 
Internete: bliuzonaktys.lt

Martyno Siruso nuotr./„Bliuzo naktų“ dalyvių stilius
Martyno Siruso nuotr./„Bliuzo naktys“ 2014 m.

Visiems gerbėjams tiesiog savaime suprantama, kad liepos pradžia yra rezervuota bliuzui.

„Bliuzo naktys“ atsirado tada, kai didžioji dalis šiuolaikinių festivalių lankytojų dar nebuvo gimę. Įsuktas nuo 1993 metų, jis labai stipriai prisidėjo prie lietuviškos festivalinės kultūros ir tapo daugiau kultūriniu nei muzikiniu reiškiniu. Visiems gerbėjams tiesiog savaime suprantama, kad liepos pradžia yra rezervuota bliuzui.

TAIP PAT SKAITYKITE: Rekomendacijos: 7 filmai apie muzikantus

Šio festivalio vardas neatsiejamas nuo Varnių, Lūksto, Arinos ir organizatoriaus Algirdo Barniškio-Blėkos. Šitą pavardę šiemet minėsiu dar bent du kartus, kai pristatinėsiu „Galapagus“ ir „Roko naktis“, tačiau būtent bliuzai prie Varnių yra jo vizitinė kortelė.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Algirdas Barniškis-Blėka
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Algirdas Barniškis-Blėka

Viena didžiausių „Bliuzo naktų“ sėkmių yra tai, kad visuomet žinai, jog čia atvažiavęs gausi tokį festivalį, kokio ir tikėjaisi. 

Galima nemėgti Blėkos projektų dėl pernelyg išpuoštos, skambiais epitetais aplietos pompastiškos komunikacijos, tačiau organizuoti festivalius jis moka. Viena didžiausių „Bliuzo naktų“ sėkmių yra tai, kad visuomet žinai, jog čia atvažiavęs gausi tokį festivalį, kokio ir tikėjaisi. Muzika gros, veiklų bus, šiek tiek alkoholio į kempingą prasivežti leis... Tiesiog smagiai praleisi laiką.

Festivalio auditorija bręsta kartu su pačiu renginiu, mėgsta jo siūlomas tradicijas nuo žuvienės „bliuzasriubės“ iki Arinos dainų, kurios čia skambės amžinai. Natūralu, kad didelė auditorijos dalis yra brandesnio amžiaus žmonės, tačiau „Bliuzo naktys“ tinka beveik visiems.

Martyno Siruso nuotr./Festivalio akimirka
Martyno Siruso nuotr./Festivalio akimirka

Atlikėjai? Nieko stebinančiai naujo, tačiau turiu paploti už šių metų pasirinkimą – suomius „Steve 'n' Seagulls“. Ne tik dėl to, kad jie yra velniškai populiarūs dėl savo „Youtube“ filmukų, bet ir dėl to, kad pavadinimas gražiai susižaidžia su pernai festivalyje koncertavusiu Stevenu Seagalu. Tai yra tam tikras žaidimas, o publika mėgsta žaidimus. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Savaitės vieta: į biblioteką – alaus!

Verdiktas: jeigu jau 22 metus neįsivaizduojate vasaros be „Bliuzo naktų“, jūsų įkalbinėti net nereikės. Bet jeigu dar nežinote, ką artimiausius 22 metus veiksite pirmaisiais liepos savaitgaliais – pabandykit. Gal ir užsikabinsite.

Šiuolaikinės muzikos ir meno festivalis „Newman“

Data: liepos 3–6 d.
Vieta: Druskininkai
Kaina: 50 eurų.

Muzika: lietuviškos ir tarptautinės šiuolaikinės muzikos žinomi ir kylantys vardai (tačiau šis festivalis ne tik apie garsus).
Žvaigždės: Dean Blunt, Jerry Paper, Murlo, Dan Bodan, James Pants ir daug kitų vardų, kuriuos galbūt matote pirmą kartą, bet išgirdę muziką tikrai įsidėmėsite.

Veiklos festivalyje: festivalis ne šiaip sau prisistato, kaip žmogaus prigimtį, šiuolaikines technologijas ir naujas medijas vienijantis renginys. Panašu, kad šį savaitgalį Druskininkai taps ne tik modernios muzikos, bet ir modernaus meno centru. 
Veiklos greta festivalio: Ei, juk čia Druskininkai!
Šventė šeimai: „Newman“ akcentuoja naują festivalio koncepciją – „tūsinkis“, bet miegoti grįžk į miestą. Savaime suprantama, kad toks sprendimas atveria naujas erdves šeimos pramogoms.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Druskininkai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Druskininkai

Istorija: festivalis startuoja šiemet, atsinešdamas naują požiūrį į tokio tipo renginius. Bus įdomu stebėti, ar jiems pavyks jau pirmaisiais metais įgauti unikalų veidą ir sutraukti tiek auditorijos, kad entuziazmas neišblėstų.
Internete: newmanfestival.com

Kartą gegužę, vaikščiodamas Vilniaus senamiestyje, pamačiau baltais popieriaus lapais išmargintas sienas. Ant jų nebuvo jokios informacijos, tik keisti užrašai: „Who is Newman?“. Kiek vėliau apie „naująjį žmogų“ pradėjo šnibždėtis draugai ir galiausiai paslaptis buvo paviešinta – dar vienas naujas festivalis atvyko į ir taip jau perpildytą vasaros renginių rinką.

TAIP PAT SKAITYKITE: 7 priežastys, kodėl neverta atidėlioti kelionių

Ar jam pavyks? Baisu prognozuoti. Bilietų kainos didelės – 50 eurų žmogui yra tikrai reikšminga suma. Gelbsti tik tai, kad dienos bilietas perpus pigesnis. Dar viena problemėlė – „Newman“ bus sunku sudominti tradicinio poilsio ir pramogų mėgėjus negirdėtais menininkų ir muzikantų vardais.

Vida Press nuotr./Festivalis
Vida Press nuotr./Festivalis

Kita vertus, pasirinkta puiki vieta. Į Druskininkus savaitgaliais mėgsta važiuoti ne tik lietuviai, bet ir artimi kaimynai. Veiklos čia yra pakankamai, tačiau kodėl gi neišbandžius ko nors naujo?

Modernaus meno ir muzikos festivalis gali būti tai, kuo tingūs vasaros poilsiautojai susivilios.

Modernaus meno ir muzikos festivalis gali būti tai, kuo tingūs vasaros poilsiautojai susivilios. O jeigu dar aktyvi komunikacija ir gana teigiami muzikos kritikų atsiliepimai socialiniuose tinkluose išjudins didmiesčių publiką, gali ir pavykti. 

Man labai norėtųsi, kad festivaliui pavyktų. Jeigu „Newman“ sukurs vertę miesto svečiams, tai gali tapti nauju tikslu ir kitiems Lietuvos kurortams. Juk jie tikrai nusipelnė daugiau nei keliaujantys cirkai, gariūniniai prekeiviai su oro pilimis ar bažnytiniai atlaidai. To paties nusipelnėme ir mes.

Verdiktas: šis savaitgalis ilgasis, žada gerą orą. Svarstydami, ką reikės veikti šiomis dienomis, tikrai pagalvojote apie Druskininkus. „Newman“ gali tapti dar vienu argumentu, kodėl vienintelio Lietuvos karaliaus šventę verta atšvęsti būtent čia. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius