Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 11 24

Saviugdos tinklaraštininkė: kodėl svajotojams lengviau kilti karjeros laiptais?

„Nebūk išsiblaškęs, užteks svajoti“, – vos atsisėdame į mokyklos suolą, ir transformacija prasideda. „Nusileisk ant žemės“, „tai neįmanoma“ – mūsų paskutiniams bandymams kilti nukarpo sparnus. „Tu toks išsiblaškęs“, „galėtum pasistengti ir labiau“, „į ką tu toks iš vis atsigimei?“ – galutinai prirakina grandine už kojos. Dėl visa ko. Taip ir pamirštame, kur gali nuskraidinti mūsų minčių galia, kur gali nuvesti nesuvaržytos galimybės.
Moteris svajoja
Moteris svajoja / Vida Press nuotr.

Pamirštame ir nebemokame svajoti, o svajoti mums privalu, net jeigu tos svajonės jau seniai išaugo vaikiškus drabužius ir nebe superherojais ar pasaulinio masto žvaigždėmis norisi tapti.

Sakai, kam tos svajonės, kai realybė dažniau nei rodo aštrius kampus? Kai ne svajoti, o nešti kasdienybės naštą ir neklupti – didžiausias iššūkis?

Galbūt užteks šių priežasčių?

Mintys materializuojasi. Tampi tuo, kuo save laikai

Tikri svajotojai – išrinktieji žmonės. Jie turi unikalų gebėjimą įsivaizduoti taip, tarsi jų vaizdinys būtų visai čia pat, prieš pat akis. Bet kuris žmogus, kuris savo gyvenime pasiekė neįtikėtinų dalykų, pirmiausia juos turėjo įsivaizduoti, pamatyti, prieš paversdamas tikrove. Svajonė – realybės pamatas. Tą galėtų patvirtinti kiekvienas, kurio pasiekimai įėjo į istoriją.

Todėl svajok plačiai, svajok galingai ir niekam neleisk tavęs stabdyti.

Tavo dėmesys paveikiamas, imi pastebėti galimybes, ir gyvenimas ima keisti kryptį

Jau dabar yra žinoma, kad pasąmonė sugeba apdoroti net 60 tūkstančių skirtingų minčių per dieną.

Ar pastebėjai, kad kai užsimanai naujo pirkinio, jo reklamas imi matyti visur? O kai esi alkanas – savo kelyje matai net tas maitinimo įstaigas, į kurias anksčiau nebuvai atkreipęs dėmesio? Nauji namai ima dygti visur, vos tik nusprendi ieškotis naujo būsto? Panašiai nutinka ir svajojant, kvėpuojant svajonėmis: imi kreipti dėmesį į tuos dalykus, kurie gali padėti jas paversti realybe.

Dar daugiau, po truputį tos svajonės apsigyvena pasąmonėje. Kaip žinia, mokslas dar tik žengia pirmuosius žingsnius į supratimą, kaip funkcionuoja mūsų smegenys. Tačiau jau dabar yra žinoma, kad pasąmonė sugeba apdoroti net 60 tūkstančių skirtingų minčių per dieną. Didžiulis skaičius, ar ne? Tos mintys kontroliuoja kiekvieną tavo sekundę. Tad ką galvoji – taip ir jautiesi, kaip jautiesi – taip elgiesi, o kaip elgiesi – taip ir klostosi tavo gyvenimas.

Imi pastebėti, kad tobulėjimas – ne pasirinkimas, o būtinybė

Svajonėms realizuoti neužtenka vien ilgesingu žvilgsniu nuo sofos lydėti praplaukiančius debesis. Tikras svajotojas žino, kad negali gauti skirtingo rezultato darydamas tuos pačius dalykus tuo pačiu būdu. Be pokyčio, svajonėms išsipildyti nėra lemta, todėl jis suvokia, kad reikia žengti pirmyn neieškant pasiteisinimų ir neatsikalbinėjant.

Dar daugiau, tai padeda geriau planuoti laiką, nes jei tave nuolat už rankovės tampo mažareikšmiai dalykai, nukreipiantys dėmesį klaidinga linkme, svajonė taip greitai nepriartės. Laiko planavimo įgūdžiai – privalomas dalykams tiems, kas į savo svajones žiūri rimtai, kad tavo gyvenimo valandos, minutės ir sekundės nebūtų iššvaistytos pavėjui.

Jei tau nepavyksta, atsigauti lengviau

Taip, tai gali būti skausminga. Kartais taip skausminga – iki „negaliu“. Pats blogiausias dalykas, ką nesėkmė gali padaryti, – priversti per medžius nebematyti miško. Paskendus nusivylime labai sunku pastebėti, kokiu būdu net ir pati bjauriausia nesėkmė gali būti labai naudinga laikui bėgant: kaip pamoka, kaip posūkis, o kartais ir kaip spyris į sėdimąją.

Taigi, svajonė padeda laikyti nosį pakeltą ir suklupus keltis, o ne barstytis kelio dulkes ant galvos.

Vida Press nuotr./Svajinga moteris
Vida Press nuotr./Svajinga moteris

Tu imi ieškoti įkvėpimo tuose žmonėse, kuriems pavyko

Įgyvendinti svajones – sunkus darbas ir tiesti ranką į tuos, kuriems jau pavyko, padeda tvirčiau jausti žemę po kojomis. Kaip jiems pavyko? Kokius sprendimus padarė? Kokius sunkumus jiems teko patirti? Kaip jiems pavyko su jais susidoroti? Atsakymai į klausimus paskatina ir padeda siekti.

Kai blogi įpročiai ima trukdyti, imi lengviau tai pastebėti

Laiko planavimo įgūdžiai – privalomas dalykams tiems, kas į savo svajones žiūri rimtai.

Pati didžiausia kliūtis tavo kelyje – tu pats. Gali būti pats nuožmiausias savo priešas, bet jei esi geras svajotojas, imi tai pastebėti: blogus įpročius, ribojančius įsitikinimus.

Tai nenutinka iškart, nenutinka per naktį, bet imi matyti dalykus, kurie tave stabdo. Ir ne, nėra lengva su tuo kovoti. Bet jei tavo svajonės gyvos, irtis į priekį kur kas lengviau.

Ir taip žingsnis po žingsnio. Lašas po lašo.

Todėl, kai mano dešimtmetis sūnus man sako, kad užaugęs bus astronautas, aš jam pritariu ir patariu. Nes net jei jis į savo išsvajotą Marsą ir nenuskris, jis kils aukštai, kur kyla visi svajotojai.

O juk dar ne per vėlu ir tau nusimesti savo grandines.


Alvyda Tamulevičienė, saviugdos tinklaraščio autorė (geresneneivakar.com). Daugiau tekstų rasite ir jos FB puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius