Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 20

Šiandien vaikų balso klausosi visas pasaulis

Lapkričio 20-ąją, Pasaulinę vaikų dieną, socialiniuose tinkluose vyksta išskirtinė iniciatyva – vaikų sukurtomis virtualios realybės žinutėmis dalijasi iškilios asmenybės – nuo Vokietijos prezidento iki Europos parlamento narių, aplinkosaugos ir švietimo aktyvistų. Taip demonstruojamas dėmesys vaikų nuomonei apie mūsų planetos ateitį.
Šiandien vaikų balso klausosi visas pasaulis
Šiandien vaikų balso klausosi visas pasaulis / Projekto nuotr.

Šiandien, Pasaulinę vaikų dieną, socialiniuose tinkluose masiškai plinta įrašai su grotažyme #ListenToTheFuture. Šiuose įrašuose – animuotos vaikų sukurtos žinutės apie tai, kaip jie mato mūsų planetos ateitį ir ką pataria daryti dėl jos išsaugojimo, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Įrašu jau pasidalino Vokietijos prezidentas Frankas Valteris Šteinmajeris savo Instagram paskyroje, prie iniciatyvos prisijungė ir Lietuvoje veikiančios organizacijos – Gėtės institutas, Lietuvos respublikos Aplinkos ministerija. Iniciatyva siekiama išreikšti solidarumą jaunosios kartos balsui, priimant planetos ateičiai reikšmingus politinius sprendimus.

Ši iniciatyva yra unikalaus danų-islandų menininko Olafuro Eliassono projekto-meninės instaliacijos Earth Speakr kulminacija. Jos tikslas – sujungus kūrybingumą ir inovatyvias technologijas atkreipti politikų dėmesį į ateities kartos nuomonę ir matomas problemas.

Lietuvos vaikai aktyviai reiškia nuomonę

Earth Speakr iniciatyvoje dalyvauja jau daugiau kaip 250,000 žmonių iš 25 šalių, įskaitant ir Lietuvą. Projektas prasidėjo 2020 metų liepos mėnesį nuo programėlės ir svetainės, kurioje vaikai dalijosi savo svajonėmis ir baimėmis apie klimato kaitą.

Didžioji dalis Lietuvos vaikų iš 6 skirtingų miestų pasirinko įrašyti žinutes apie ateitį, augalus bei gyvūnus. Programėlėje naudojama virtualios realybės technologija mažiesiems leidžia „prakalbinti“ kasdienius miestų ar gatvių objektus.

Teršk mažiau, daugiau linksminkis! – sako šiukšliadėžė Teleičiuose.

Būkime draugiški ir dirbkime kartu, – kalba grybas Jonavoje.

Suaugusieji šias žinutes gali pamatyti ir išgirsti Earth Speakr svetainėje ir, virtualios realybės programėlės pagalba, gali jas perkelti į fizinę aplinką, pavyzdžiui, šalia Lietuvos Respublikos Seimo rūmų.

Fotolia nuotr./Linksmosios rankytės
Fotolia nuotr./Linksmosios rankytės

Pasaulinė vaikų diena – proga lyderiams išgirsti vaikus

„Menas ir kultūra sukuria erdvę, kurioje susijungia skirtingos perspektyvos ir požiūriai. Meno darbai atspindi idėjas materialiose formose, todėl su jomis lengviau susitapatinti. Earth Speakr – menas, sukurtas vaikų, kurie dalijasi savo požiūriu apie klimatą ir savo ateitį. Ši instaliacija kviečia klausytis jų nuostabių, šmaikščių ir net jautriai atvirų istorijų.

Pasaulinė vaikų diena yra priminimas mums visiems išpildyti savo įsipareigojimus vaikams, jog mes girdime jų istorijas, kurios yra labai svarbios. Vaikai privalo tapti bendros ateities dizaineriais. Šiuo savo darbu prašau politikų ir visuomenininkų prisiminti Vaikų teisių konvenciją ir girdėti vaikus ne tik šiandien, tačiau kiekvieną dieną,” – sako instaliacijos kūrėjas Olafuras Eliassonas.

Spalio mėnesį, Olafuras Eliassonas pristatė Earth Speakr per TED Countdown konferenciją, šalia tokių klimato kaitos aktyvistų kaip Al Gore ir Jadon Smith. Olafuro Eliassono studija, bendradarbiaudama su lyderiaujančiomis institucijomis bei ekspertais, sukūrė Earth Speakr įrankius, kurie net 25 kalbomis įkvėps vaikus muziejuose, bibliotekose ir klasėse rūpintis Žemės ateitimi.

Siekiant užtikrinti, kad vaikų idėjos būtų išgirstos, nuo iniciatyvos pradžios buvo surengti daugiau kaip 108 Earth Speakr renginiai, kuriuose vaikai buvo kviečiami kurti sau įprastoje aplinkoje. Goethe instituto filialai ir Vokietijos ambasados visoje Europos Sąjungoje palaikė šią instaliaciją nuo jos sukūrimo ir leido vaikams aptarti savo idėjas su politikais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius