-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 06 09

Specialisto komentaras: Patarimų išklausyk. Bet savaip daryk

Jei jūs gaunate bent minimalią algą ir neturite išlaikytinių, sveikinu, priklausote pasaulio turtingiesiems. Mat apie 80 procentų Žemės rutulio gyventojų gyvena už 10 ar mažiau JAV dolerių per dieną. Tikrai daug žmonių visą gyvenimą sprendžia vieną vienintelę problemą – iš kur gauti pinigų.
Rūta Vainienė
Rūta Vainienė / Gedmanto Kropio/„Laima“ nuotr.

Jiems atrodo, kad kai tik šių bus pakankamai, galvos skausmo neliks. Ir kaip jie klysta! Kiekvienas nuo kasdienybės atliekantis pinigėlis kelia klausimą: „Ką su manimi darysi?“

Prisiminkime privatizavimą už investicinius čekius. Jų gavo visi. Kas tada nutiko? Šeimos pokalbius virtuvėje apie tai, „ką valgysime rytoj“, pakeitė svarstymai, kaip panaudoti investicinius pinigus. Arba štai restitucija, nusavintos nuosavybės grąžinimas. Gauna žmogelis, jo įpėdiniai žemę ar namą. Džiaugiasi? Tikrai taip – pirmas dvi dienas. O toliau kyla klausimas – ką daryti? Parduoti ar laikyti? Kiek laikyti? Kada parduoti? Arba – santaupos. Nedidelės, bet vis tiek norisi, kad vertės neprarastų. Kur laikyti? Kokia valiuta? Gal investuoti? 

Jei visą gyvenimą sprendi, iš kur gauti pinigų, klausimas: „O kurgi juos dėti?“ – tikrai naujas ir kažin ar lengvesnis. 

Jei visą gyvenimą sprendi, iš kur gauti pinigų, klausimas: „O kurgi juos dėti?“ – tikrai naujas ir kažin ar lengvesnis. Bet žmogus šiuo atveju elgiasi, kaip įpratęs daryti visais kitais atvejais. Pavyzdžiui, kai jam sugenda mašina, važiuoja pas automobilių meistrą. Todėl kai turi finansinį reikalą, jis galvoja, galvoja, o paskui nutaria paklausti konsultantų, ekspertų ar šiaip autoritetų. Kokia valiuta taupyti, ar verta investuoti į nekilnojamąjį turtą, o gal kur kitur, ar pensijai kaupti pensijų fonde, ar geriau rinktis tik „Sodrą“, ar pelningos bus su akcijų verte susietos kaupiamosios investicijos, ar imti kreditą ir įsigyti būstą, ar geriau nuomotis ir panašiai. Klausimai sudėtingėja priklausomai nuo pinigų kiekio, tačiau viršijus tam tikrą sumą jie... baigiasi. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Specialisto komentaras: Arba dirbi, arba gyveni?

Straipsnio pabaigoje parašysiu, kodėl baigiasi, o dabar – apie dažniausią klausėjo reakciją į gautą atsakymą. Jis nustemba, kai išgirsta, kad nėra vieno universalaus patarimo. Nėra visiems vienodai geros valiutos, nėra visiems vienodai gero laiko pirkti nei laiko parduoti, nėra vienodai gerų akcijų. Nėra to vieno stebuklingo sprendimo, tos paslapties, kurią konsultantais besivadinantys žmonės lyg ir turėtų žinoti, o kai į juos kreipiamasi – atskleisti. „Jei neturi, ką patarti, kas tu per ekspertas?“ – galvoja nusivylęs žmogus. Dar labiau nusivilia, kai sutinka patarėją, dalijantį konkrečius patarimus, ir pasinaudoja jais nesėkmingai. Nesėkmingai? Kai kada – visai nesėkmingai, o kai kada – nelabai aišku. Jei parduodi akcijas joms pakilus, o paskui jos dar kurį laiką kilo – ne laiku pardavei? Na, taip, bet jei jos vėliau krito – tai gal vis dėlto laiku? O kai pardavinėjai – juk buvo pirkėjas. Ar jis laimėjo? 

Finansinės konsultacijos tuo ir skiriasi nuo daugumos kitų, kad yra nukreiptos į visiškai nežinomą ateitį, kurios eilinis mirtingasis tiesiog negali numatyti. 

Finansinės konsultacijos tuo ir skiriasi nuo daugumos kitų, kad yra nukreiptos į visiškai nežinomą ateitį, kurios eilinis mirtingasis tiesiog negali numatyti. Nes ją kuria kone 7 milijardai kitų mirtingųjų kiekvieną savo gyvenimo minutę. Maža to, jos skirtos kiekvienam individualiam žmogui, o ne automobilio modeliui, todėl net jei žinotume ateitį, negalėtų būti visiems vienodo patarimo. Ir jei visiems būtų duodami vienodi patarimai, jie iš karto virstų garantuotos nesėkmės receptu. Pamenu, vienas premjeras patarė žemdirbiams auginti valerijonus. Šie ėmė ir paklausė. Po metų tokių augintojų jau buvo daug, kainos krito – vienas nuostolis. 

Tai ką veikia šimtai patarėjų, jei konsultacijos kaip ir nėra? Visgi yra po saule vietos ir konsultantams. Jie gali pagelbėti tada, kai jūs jau esate nusprendę... ką darysite. Jei nusprendėte investuoti į akcijas, jums patars biržos makleriai. Jei į nekilnojamąjį turtą – jo agentai. Jei norite draudimo įmonės produkto ir paslaugos, konsultantai padės pasirinkti tinkamiausią draudimo formą (žinoma, kad ne konkurento draudimo bendrovėje, todėl verta pasikviesti kelis). Jei perkate auksą, konsultantai atskleis jo kainų dinamiką. Jei ketinate investuoti milijoną, sudaryti portfelį pamokys asmens finansų valdytojai. Konsultantai negali atsakyti į klausimą: „Ką gi man daryti?“ Net dori „burtininkai“ to nepasakys. Konsultantai padės geriau įgyvendinti tai, dėl ko jūs jau apsisprendėte, – konkretūs atsakymai pinigų srityje egzistuoja tik į konkrečius klausimus. 

TAIP PAT SKAITYKITE: 6 mitai apie sėkmę

Na, ir pabaigoje žadėtasis pastebėjimas apie žmones, kurie nuo tam tikros ribos jau nebeieško konsultanto. Nes jie patys žino – iš savo, o ne iš svetimos patirties. Ir kaip uždirbti, ir kaip investuoti, ir praradę yra ne kartą, ir klaidų padarę, ir žino, kad ir vėl gali suklysti. Tai – sprendėjai, kuriems reikia nebe patarėjų, o įgyvendintojų. Ir tokiais ne gimstama, o tampama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius