Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 17

Stilinga, bet saikinga: kaip papuošti namus ar biurą Kalėdoms, kad nebūtų gėda

Saikas yra tai, kas svarbiausia puošiant Kalėdoms namus, biurą, gyvenamąjį namą ar visą gyvenamųjų namų kvartalą. Taip sako dizaineris Dominykas Koncevičius, jau ne vienus metus kartu su Jolanta Tūraite kuriantis Vilniaus Katedros aikštės eglę, puošiantis Gedimino prospektą. O visa kita jau ne taip svarbu, tik tiek, kad pasiruošimas Kalėdoms ir pačios šventės namuose turėtų džiuginti.
Kalėdinis Vilnius
Kalėdinis Vilnius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip papuošti namus ar biurą Kalėdoms, kad nebūtų gėda? Specialistai siūlo pagalbą ir beria patarimus.

Darbovietėje – pagal išgales

J.Tūraitė, jau 20 metų besirūpinanti Vilniaus Gedimino prospekto puošyba ir kurianti pagrindinę sostinės eglę, pataria darbinę – biurų - aplinką puošti gerai apsvarsčius, ką kolektyvas gali sau leisti. Jeigu įmonė didesnė, finansiškai stipri, galbūt galima nupirkti dekoracijų ir patalpų vidui, ir pastato išorei.

Kitas variantas – susikooperuoti darbuotojams. „Graži tradicija būtų pastatyti eglutę – ar gyvą, ar dirbtinę, ir kiekvienas darbuotojas iš savo namų atneštų po vieną žaisliuką. Kadangi tai yra kita, nauja, šeima, mes daug laiko praleidžiame darbe, todėl kalėdinis laikotarpis galėtų būti be įtampos, kai skubi namo ar į parduotuvę. Tokiu būdu galima parodyti meilę kolegoms, Kalėdos tam tinka. Kiekviena dekoracija, atsinešta iš namų, yra kaip jungiamoji grandis. Arba darbuotojai dekoracijas pasigamina patys“, – siūlė J.Tūraitė, „Švenčių studijos“ vadovė.

Įmonėms, kuriose nuolat lankosi klientai, partneriai, geriau samdytis profesionalus, kurie patartų, kaip tas erdves papuošti. Kaip atspirties taškus galima rinkti stilistiką ir spalvą, atsižvelgti, ar tai moderni, tarkim, IT įmonė, ar kokia nors tradicine gamyba užsiimanti bendrovė.

„Reiktų atkreipti dėmesį, nepainioti spalvų. Jeigu iškaba ant pastato yra ryškiai žalia, pasipuošti mėlynai ar raudonai gal nėra labai tinkama“, – teigė dizaineris D.Koncevičius.

Prekybos centrams reikia profesionalų

Tokiems objektams kaip parduotuvės, prekybos centrai, anot J.Tūraitės, būtina kviestis į pagalbą profesionalus, kurie papuoštų kalėdiškai, šiuolaikiškai, profesionaliai ir kokybiškai. Taip pat – kad derėtų su aplinkiniais pastatais mieste, nebūtų per ryšku ir neskoninga. „Per daug puošybos irgi yra blogai“, – įspėjo J.Tūraitė.

„Visada reikėtų atsižvelgti į pastatų architektūrą. Jeigu tai yra Senamiestis, senas pastatas šlaitiniais stogais, gal labiau tinka varvekliai, kurie visiškai netinka ant šiuolaikinių, pramoninių pastatų, kur jie atrodo juokingai, per maži ir iškrenta iš konteksto. Taigi, ant didelių pastatų reiktų kokių nors dekoracijų, galbūt šviesos kabelio kontūrui kartu su kokiu nors architektūriniu apšvietimu. Gana dažnai daroma klaida, kai ant didelio pastato uždedami 50 cm varvekliukai, skirti nuosavam namui papuošti, tokiu atveju kartais geriau visai nesipuošti, negu taip – pataupant, neįsigilinant. Atrodo neprofesionaliai, gal lėšų pagailėta, nepagalvota ar tiesiog kažkas užsidėjo pliusą, kad padarė“, – kolegei pritarė ir D.Koncevičius.

Dar vienas judviejų patarimas biurų puošybai: jeigu oficiali įmonė pasipuoš kaip prekybos centras, tai jau atrodys juokingai. Todėl santūrumas yra sveikintinas dalykas. Tarkim, gali užtekti papuošti pirmą pastato aukštą, jeigu tai 10-ies aukštų statinys – juk yra tikimybė, kad ateinantys klientai aukštai galvų ir neužvers, tad net nepamatys puošybos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalėdinis Vilnius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalėdinis Vilnius

Lyg tvorų pasaulyje

Vis dažniau pasipuošti nori ir individualių namų kvartalai. J.Tūraitės nuomone, juose gyvenantys žmonės neretai gyvena lyg tvorų pasaulyje – įeina per vartelius ir dingsta savo name. „Gal truputį ta kalėdinė šviesa sutelktų bendruomenę. Kalėdų misija – suartinti žmones, išsakyti meilę kitam, meilę žmogui. Visa puošyba tam ir skirta – jeigu tai galima padaryti bendruomenei susitelkus, tai sveikintina. Jeigu gali pastatyti eglutę – labai gerai. Jeigu gali vaikai ją ateiti papuošti, irgi labai gerai. Jeigu yra lėšų ir noro, galima pasitelkti profesionalus, kurie patars, kaip tai padaryti. Bet paprastai bendruomenėse būna kokių nors meniškų žmonių, kurie ir pas mus atvažiuoja dekoracijų, nusiperka jas ar išsinuomoja, o paskui pasipuošia“, – kalbėjo J.Tūraitė.

Mada puoštis Kalėdoms plinta, sako J.Tūraitė. Ir vis daugiau yra suprantančių, kad niekas niekam nieko privaloma tvarka nepadarys – jeigu nori gražios aplinkos, tenka ją susitvarkyti ir papuošti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalėdinis Vilnius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalėdinis Vilnius

Gyvenantiems nuosavuose namuose Senamiestyje, Centre ar aplink, J.Tūraitė siūlo kviestis profesionalus į pagalbą, nes šie objektai jau yra miesto dalis, turi derėti prie aplinkos.

Ir nebūtina kasmet pirkti naujų dekoracijų. „Švenčių studijos“ atstovai tvirtina, kad galima save ir kitus nustebinti ir išsinuomojus 3D dekoraciją, kieme pastačius elniukus, snieguolę ar šviečiantį Senį Besmegenį. Fasadus galima puošti ir tradiciniais varvekliais, kurių yra įvairių dydžių, kokybės. Arba kontūrą ar kokį piešinį suformuoti iš šviesos kabelio. Ant sienos, ypač jei kiemas tamsokas, siūloma ir užuolaidą kabinti – ir gražu, ir bus gerokai šviesiau.

Norintiems atrodyti kukliau tinka eglišakių girliandos su lemputėmis aplink duris, vainikai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalėdinis Vilnius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalėdinis Vilnius

Reikia džiaugsmo

O kaip atrodys namai viduje – jau kiekvieno asmeninis reikalas. „Mes asmeniškai renkamės dirbtines egles, nemanome, kad yra prasmė kirsti eglę, vežti namo. Kiti – kitaip. Tai nėra nei gerai, nei blogai. Yra eglučių pramonė, jos tam ir auginamos“, – sakė J.Tūraitė.

Dizaineriai pataria puošiant namus pagalvoti apie architektūrą, interjerą, vyraujančias spalvas, nors tai ir nereiškia, kad jos turi sutapti – galimi ir kontrastai. „Reikia pasidaryti sau laikiną meną, gražų ir džiaugtis juo. Svarbiausia pradėti nuo to – džiaugtis, o paskui daryti visa kita. Tokia būtų sėkmingo puošimo formulė: pirma pasidžiaugti ir tada su tuo džiaugsmu, spindinčiomis akimis daryti“, – sėkmės formule dalijosi J.Tūraitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalėdinis Vilnius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kalėdinis Vilnius

Jos namuose Kalėdų eglė puošiama Kalėdų išvakarėse, per Kūčias. Tai sena šeimos tradicija, kai dar močiutei esant gyvai kartu minėtas ir jos gimtadienis.

„Palinkėčiau neteikti pernelyg daug reikšmės nei puošybai, nei dovanoms, nes viskas ateina ir išeina. Bet jeigu galime padaryti gražiai tai, ką darome, tai visada geriau padaryti gražiai – ne bet kaip ir ne skubotai. Iš anksto pagalvoti. O puošti eglutę galima ir labai natūraliomis puošmenomis, tarkim, obuoliukais, saldainiais, sausainiais, mandarinais, perrištais kaspinais. Viskas, ką duoda gamta, gali tapti puošybos elementu“, – įsitikinusi J.Tūraitė.

VIDEO: Vilniaus eglės kūrėjai J.Tūraitė ir D.Koncevičius: laukėme, kada Vilnius bus pasiruošęs rožinei spalvai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius