Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 25

Stovyklautojo patarimai: ko reikia poilsiui, už kurį nereikia mokėti

Poilsis gamtoje turi vieną didžiulį privalumą – jūs niekada už tai negausite sąskaitos. Žinoma, jeigu nekūrensite laužo netinkamoje vietoje ir jūsų neaplankys gamtos saugotojai. Tačiau įsigiję visą reikalingą turistinį inventorių vieną kartą, galėsite jį naudoti 5 ar net 10 metų.
Stovyklavimas
Stovyklavimas / 123RF.com nuotr.

Ko gi reikia tobulam savaitgalio poilsiui gamtoje, jei neturite savo sodybos ir traukiate tiesiog prie ežeriuko ar į mišką?

Pirmiausia, žinoma, stogo virš galvos, t.y. palapinės. Ją rinkitės apgalvodami, kiek žmonių joje nakvos. Jeigu turite mažų vaikų, be abejo, jie turėtų miegoti kartu su jumis. Tačiau jeigu tai jau ūgtelėję atžalos, miegas miške atskiroje palapinėje būtų įspūdinga patirtis. Renkantis palapinę atkreipkite dėmesį, ar ji turi vadinamą „prieangį“, kuriame galėtumėte pasidėti daiktus. Taip pat ar nusiima jos viršutinė dalis, kad esant labai karštam orui galėtumėte pasilikti tik apatinę tinklinę dalį, saugančią nuo uodų.

123RF.com nuotr./Stovyklavimas
123RF.com nuotr./Stovyklavimas

Mažas kastuvėlis tikrąja to žodžio prasme gali išgelbėti jūsų miegą, tad geriau jį turėkite savo kuprinėje. Kadangi gyvename lietaus šalyje ir niekada nežinia, kada jis gali užklupti, pasistačius palapinę pirmas darbas yra aplink ją apkasti mažą griovelį. Antraip galite savo name pasijusti kaip valtyje, o tai yra tikrai nepamirštama patirtis, nors ir nelabai maloni.

Žibintuvėlis daug vietos neužima, tačiau labai padeda, kai sutemus reikia surasti kokį nors daiktą ar kelią į savo palapinę.

Kaip pasiklosi – taip išmiegosi, sako liaudies patarlė. Tad jeigu esate kaip princesė ant žirnio, verčiau rinkitės pripučiamą čiužinį, ant kurio miegosite minkščiau ir, ko gero, saldžiau. Be to, ant jo galėsite ir dieną išgriuvę debesis paganyti. Tik nepamirškite, kad pripučiamas čiužinys neprisipučia pats, tad jei komplekte nėra pompos, nepamirškite jos įsigyti. Na, o ne tokie lepūs turistai rinksis kompaktišką kilimėlį, kuris leis pajusti tikrą gyvenimo gamtoje džiaugsmą. Nepamirškite – gyvenimas gražus kontrastais, tad grįžę namo dar labiau džiaugsitės savo lova.

123RF.com nuotr./Stovyklavimas
123RF.com nuotr./Stovyklavimas

Miegmaišis – dar vienas svarbus pasirinkimas. Rinkdamiesi jį būtinai atkreipkite dėmesį į tai, kokia temperatūra nurodyta ant etiketės, nes vieni skirti miegoti esant +20, o kiti suteikia komfortą ir esant -10. Žinant, kad naktys Lietuvoje nebūna labai šiltos, o gamta visuomet linkusi krėsti pokštus, patartina rinktis šiltesnį miegmaišį. Jų būna įvairių – kokono formos su kapišonais, kur užsisegus liks kyšoti tik jūsų nosis, iki stačiakampio formos, kuriuos galima susegti du ir padaryti vieną dvigulį, jeigu labai norisi miegoti dviese.

Na štai, naktiniu poilsiu jau pasirūpinta, dabar reikia pagalvoti, kaip patogiai praleisti dieną. Vienas iš patogumo garantų, be abejo, yra turistinė kėdė, kuri gali būti visiškai asketiška, o gali būti tikras šezlongas – nelygu kokio poilsio tikitės ir norite. Gal ką tenkins ir miške gulintis rąstas, tačiau kadangi mūsų sėdimosios nėra pratusios prie tokios rūšies komforto, greitai gali jas nuskausti. Dar vienas kėdžių privalumas – būsite aukščiau žemės ir toliau nuo jos mažųjų gyventojų – skruzdėlių ir erkių, su kuriais pažinties tikriausiai norėtųsi išvengti.

Sėdint ant kėdės daug patogiau pasiimti maistą, kai jis yra aukščiau, o ne ant žemės. Tad patartina įsigyti sulankstomą kelioninį staliuką, kuris neužims daug vietos, bet suteiks daugiau komforto. Taip pat mažesnė tikimybė, kad jūsų pietumis ateis pasivaišinti nekviestas vabalas.

Stovyklaujant reiktų pasirūpinti pavėsiu, kad negautumėte saulės smūgio, jei diena pasitaikys karšta. Tad skėtis nuo saulės pageidautinas jūsų automobilio bagažinėje.

Laužas – vienas maloniausių stovyklavimo elementų, bet kad jį uždegtumėte sklandžiai, teks šiuo tuo pasirūpinti. Kirvukas ir pjūkliukas – ištikimi turistautojo įrankiai, padėsiantys sušilti ir nemirti iš bado. Kai kas malkų tikisi rasti miške, tačiau jeigu visą savaitę prieš tai lijo, keturiomis vaikštant ir bandant įkurti ugnį gali tekti patikrinti liaudies posakį „šlapias nedega“.

Tad nepatingėkite į bagažinę įsimesti pundelio malkų, o jei važiuojate traukiniu – nors uždegimo priemonių, kurių rasite prekybos centre. Bent būsite tikri, kad šašlykus marinavote ne veltui ir juos tikrai išsikepsite. Na, o vakariniam laužui tikriausiai rasite kokį sausuolį, kuris leis pasimėgauti romantika. Turistautojams čia praverstų patarimas laužą kūrenti tik tam skirtose vietose ir pasitikrinti, ar neketinate iškylauti draustinyje, kur negalima nei ugnies kurti, nei palapinės statyti.

123RF.com nuotr./Stovyklavimas
123RF.com nuotr./Stovyklavimas

Jeigu būsite vietoje, kur negalima kūrenti laužo, pravers turistinė mini dujinė viryklė, ant kurios galėsite išsivirti ne tik kavos, bet ir makaronų ar išsikepti kiaušinienę.

Beje, nepamirškite degtukų, nes kitu atveju teks išbandyti pirmykštį ugnies uždegimo būdą, o trūkstant įgūdžių tai gali ir nepavykti.

Tikri turistai neprisikrauna prigaminto maisto, bet mėgaujasi jo gaminimu gamtos sąlygomis. Ir jeigu kam vaikystėje teko ragauti ant laužo žygyje išvirtos sriubos, tas jos skonio nepamirš visą gyvenimą. Tam reikia įsigyti metalinį trikojį, kuris „apžergia“ laužą, ir turi kabliuką, ant kurio kabinamas puodas. Didesnį puodą reikėtų įsigyti sriubai, o mažesnį – košei, kuri išvirta ant laužo taip pat būna neprilygstamo skonio. Jeigu namuose turite seną atsibodusį puodą – neišmeskite. Pritvirtinkite prie rankenų (jos turi būti tik metalinės!) vielą, kad galėtumėte kabinti ant trikojo, o namams įsigysite naują ir gražų. Štai ir du zuikiai nušauti.

Jeigu neturite grilio, kepsnius išsikepti galėsite ir lauže, tačiau pasiimkite iešmus arba groteles. Juos galėsite pritaisyti panaudodami aplink rastus akmenis. Smagu, kai laisvalaikis ugdo kūrybiškumą!

Mėgstantys laisvalaikį leisti gamtoje dažniausiai įsigyja turistinius indus, kurie yra daug praktiškesni ir draugiškesni aplinkai nei vienkartiniai. Tai lengvi metaliniai dubenėliai, kuriuos galima išsiplauti ir naudoti kitą kartą.

Maistas ir gėrimai. Tai punktas, kurį verta aptarti išsamiau. Pradžiai priminsime, kad geriamas vanduo yra būtiniausių dalykų sąraše. Maisto, žinoma, nepamiršite ir taip, bet apie tai, kas turi būti iškylautojo krepšyje – kitą kartą.

Verta prisiminti, kad maistas turi būti laikomas saugiai, tad įsigykite šaltkrepšį ir stovyklaukite ramiai.

Dar vienas dalykas, kurį būtinai turėtumėte pasiimti su savimi – tai priemonės nuo uodų ir erkių, jei nenorite tapti jų savaitgaliniu vaišių stalu. Ir būtinai - vaistinėlė, kad galėtumėte pasirūpinti savimi ir artimu, jei susižeisite pirštą ar nutiks kita bėda.

Jeigu vakare sėdint prie laužo taps vėsu, apsigaubti galėsite šiltu apklotėliu, žinoma, jei jį turėsite. Jei ne, imsite keiksnoti lietuvišką vasarą ir bambėdami eisite miegoti. Bet juk ne to čia susirinkome, tiesa?

123RF.com nuotr./Stovyklavimas
123RF.com nuotr./Stovyklavimas

Neleiskite, kad neatidumas sužlugdytų jūsų malonų savaitgalį gamtoje. Tam jums padės būtiniausių daiktų sąrašas, kuriuo su malonumu dalinamės:

  • palapinė,
  • kilimėlis arba pripučiamas čiužinys,
  • miegmaišis,
  • sulankstoma kėdė,
  • turistinis staliukas,
  • skėtis nuo saulės,
  • malkos,
  • degtukai,
  • laužo uždegimui skirtos priemonės,
  • turistinė dujinė viryklė,
  • metalinis trikojis,
  • puodas,
  • turistiniai indai,
  • grilis,
  • iešmai arba grotelės,
  • kirvukas,
  • pjūkliukas,
  • kastuvėlis,
  • šiltas apklotas,
  • priemonės nuo uodų ir erkių,
  • vaistinėlė,
  • žibintas,
  • maistas,
  • šaltkrepšis,
  • geriamas vanduo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius