Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 23

Ką veikti per magiškiausią metų šventę – Jonines?

Joninės arba Rasos – tai bene giliausias tradicijas turinti lietuvių šventė. Ilgiausia metų diena ir trumpiausia naktis nuo seno siejamos su mitologiniais slėpiniais, ritualais ir burtais. Nieko keisto, kad ir šiandien Jonines norime praleisti gamtoje, patirdami jos slėpiningą grožį.
Paparčio lapas
Paparčio lapas / Lucaso Allmanno (pexels.com) nuotr.
Temos: 2 Papartis Joninės

Išbandykite kiek kitokias paparčio žiedo paieškas

Pasak etnologų, Joninių naktį besidairydami paparčio žiedo, mes iš tikrųjų ieškome gyvenimo išminties, nušvitimo simbolio, galinčio padėti kurti gražų gyvenimą. Nors jei ir manote, jog tokios paieškos ne jums – pamėginkite, nes tai gali atnešti netikėtai smagių akimirkų bei naudingų minčių ar idėjų. Juk tai – magiška naktis!

Paieškas pradėkite išėję į pievas ar miškus. Kad paieškos būtų ir kitaip prasmingos, Joninių naktį prisirinkite gydomųjų žolelių (jonažolių, ramunėlių, perkūnžolių). Išdžiovinkite jas namie ir panaudokite ruošdami arbatas. Nuo seno tikima, kad Joninių nakties metu žolelės įgauna ypatingų savybių.

Joninėms naujų spalvų galima suteikti į viską pažvelgus iš aukštai. Išsiruoškite į artimiausią apžvalgos bokštą.

Užlipę grožėkitės po jumis esančiais slėniais, pasimėgaukite laisvės pojūčiu. Gal iš aukštai pavyks nusižiūrėti tinkamų vietų paparčio žiedo paieškoms?

Jei apžvalgos bokštai nesukelia tiek adrenalino, kiek norėtumėte, rinkitės skrydį oro balionu, kuris leis apmąstyti svajones ir siekius bei suteiks progą pasimėgauti nuostabiais gamtos vaizdais.

Šokite per Joninių laužą

Senovės lietuviai tikėjo, jog šokinėdami per Joninių laužus jie pasisems sveikatos ir lengviau nudirbs laukiančius žemės ūkio darbus. Nors šiais laikais didžioji žmonijos dalis plūgą yra sėkmingai iškeitusi į kompiuterio klaviatūrą, jėgų mums vis dar reikia. Čiupkite artimojo ar mylimojo ranką, įsibėgėkite ir jauskite užplūstantį adrenaliną, kol skriejate per Joninių laužą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Joninės Verkių parke
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Joninės Verkių parke

Jeigu šokinėjimas per laužą jums atrodo per daug ekstremalu, prie laužo pasirinkite ramesnes ir jaukesnes pramogas. Nepamirškite į gamtą pasiimti gitaros ar kito instrumento, kad galėtumėte kurti linksmą atmosferą ir prisiminti mėgstamas dainas, kol liepsnos laužas. Ir, žinoma, jei jo negesins tradicinis Joninių lietus.

Iš naujo pamilkite vainikų plukdymo tradiciją

Vainikų pynimas ir jų leidimas į upę – tai dar viena tradicija, be kurios Joninės neįsivaizduojamos. Senovės lietuviai tikėjo, kad jei į upę paleistas vainikas gražiai plaukia niekur neužkliūdamas, jo pynėjas gyvens linksmą ir lengvą gyvenimą.

Vainikais burta ir santykių ateitis. Manyta, kad jeigu vaikino ir merginos į vandenį įmesti vainikai susiliečia ir plaukia kartu, jų pynėjai irgi taps pora.

Ieškant daugiau su vandeniu susijusių pramogų, išbandykite pasiplaukiojimą valtele ar irklentėmis. Užsidėkite nupintą vainiką ant galvos ir leiskitės į kelionę vandeniu! Vanduo – tai gyvybės ir apsivalymo simbolis; sušlapti per Jonines yra netgi į naudą.

Atgaukite jėgas po nakties

Geriausios šventės būna tokios pilnos įspūdžių, kad po jų net reikia pailsėti. Apsilankykite kuriame nors kurorte ar SPA, pasilepinkite grožio procedūromis namuose. Panaudoję kelis namuose randamus produktus, galite pasigaminti kūno šveitiklį, veido kaukę ir skirti laiko tikram pasilepinimui. Išmėginkite avižinių dribsnių ir agurkų kūno šveitiklį, kuris suteiks energijos, atnaujins odą.

Jeigu atsipalaiduoti norite kartu su draugais ir artimaisiais, leiskitės į parkus. Ši šventė visada buvo ideali proga ne tik pasilinksminti, bet ir atnaujinti ryšius su artimaisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius