Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 02 28

Talentingi vaikai. Ainė – jauniausia Lietuvoje irklavimo varžybų dalyvė: „Norėčiau aplenkti tėtį ir brolį“

Plungėje gyvenanti Ainė Kaveckaitė yra jauniausia irklavimo čempionatų dalyvė, o šis jos rekordas yra fiksuotas agentūroje „Factum“. Dar daugiau – Ainės šeima laukia atsakymo, ar mergaitė nėra jauniausia ir pasaulyje: šeima pateikė užklausą dėl įrašo Guinnesso rekordų knygoje.
Ainė Kaveckaitė
Ainė Kaveckaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Pirmą kartą Ainė į sportinę baidarę įsėdo, kai jai buvo penkeri, o jos šeimoje šis vandens sportas užima svarbią vietą.

Ainės tėtis Andrius – buvęs baidarininkas, daugkartinis Lietuvos čempionas, tarptautinių varžybų čempionas bei prizininkas – plaukiant 500 metrų vienviete baidare jo rekordas jaunių amžiaus grupėje išsilaikė net 29 metus.

Šiuo sportu užsiima ir Ainės brolis, Lietuvos jaunių vicečempionas plaukiant dviviete baidare 500 metrų nuotolyje. Tarp jų su broliu yra 11 metų skirtumas – Ainei šiemet sukaks 11-a, o broliui – 22 metai.

Tobulins irklavimo įgūdžius

Penkerių metų sėdusi į baidarę Ainė greitai tobulėjo, ir, būdama aštuonerių metų, 2018 metais startavo Šiaulių Talkšos ežere vykusiame Lietuvos vaikų baidarių-kanojų irklavimo čempionate.

Irkluodama vienvietę sportinę sprinto baidarę su sėdynėle ji per 1 min. 54,173 s įveikė visą 200 metrų nuotolį ir tapo jauniausia ne tik šių varžybų, bet ir Lietuvos baidarių-kanojų irklavimo čempionatų dalyve.

Kaip 15min GYVENIMUI sakė Ainės tėtis Andrius, aerobinę ištvermę ir raumenų elastingumą dukra nuo praėjusių metų ugdo šokiuose ir namuose, o šiemet, prasidėjus irklavimo sezonui, vėl tobulins irklavimo įgūdžius.

„Ji nori jau kitais metais savo amžiaus grupėje pradėti irkluoti nuolat“, – sakė Andrius.

Asmeninio archyvo nuotr. /Ainė Kaveckaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Ainė Kaveckaitė

Mokyti pradėjo tėtis

Pasak Andriaus, irklavimu dukra susidomėjo stebėdama irkluojantį brolį.

„Galima sakyti, kad ji augo irklavimo bazėje. Didžiuojuosi, kad žmona pasitikėjo ir tikėjo manimi, už tai esu jai be galo dėkingas. Savo buvusiam treneriui aš epizodiškai padėjau treniruoti savo sūnų.

Tik laikas parodys, ar tas „trečias kartas nemeluos“

Kai Ainei buvo penkeri metai, brolis ruošėsi respublikos čempionatui. Tada ji paprašė manęs paklausti brolio trenerio, ar leistų pabandyti ir jai pairkluoti. Tikra sportine sprinto baidare. Treneris, kuriam esam itin dėkingi už daugybę dalykų, žinoma, leido, o aš pradėjau dukrą mokyti.

Tai man atrodo labai prasminga – kai tarsi trečioji karta ateina pas tą patį trenerį. Tik laikas parodys, ar tas „trečias kartas nemeluos“, – juokavo Andrius, svarstydamas, kad galbūt dukra sportiniu rezultatu ateityje aplenks ir jį patį, ir brolį.

Asmeninio archyvo nuotr. /Ainė Kaveckaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Ainė Kaveckaitė

Kaip pasakojo Ainės tėtis, paprastai vaikai varžybose pradeda dalyvauti maždaug nuo 12 metų. Tačiau Ainė varžybų dalyve tapo netrukus po to, kai jai suėjo aštuoneri ir šeima nufilmavo trumpą siužetą, kaip ji geba irkluoti. Tai ir tapo kertiniu atspirties tašku prašant leidimo mergaitei dalyvauti varžybose.

Mat prieš tai Ainei reikėjo gauti Lietuvos baidarių ir kanojų federacijos leidimą.

„Už tai esame dėkingi visai varžybų organizatorių komandai. Kai atsakingi baidarių-kanojų irklavimo federacijos ir varžybų organizatoriai įsitikino pamatę, kad ji tikrai moka irkluoti, tokį leidimą suteikė. Ainė startavo su visa pilna amunicija, su sėdynėlė, be jokių pagalbinių balanso priemonių – stojo į startą, irklavo ir finišavo.

Po to mums Lietuvos rekordus fiksuojanti agentūra pasiūlė pasidomėti, ar tokių atvejų yra buvę pasaulyje. Nes kiek teko domėtis – ne. Mes esame pateikę užklausą dėl Guinnesso rekordo, laukiame atsakymo“, – pasakojo Andrius.

Ainė: atversti apvirtusią valtį nėra lengva

Kalbėdama apie savo pomėgį ir norą irkluoti, pati Ainė taip pat minėjo brolį.

„Mano brolis irklavo ir dabar irkluoja, o man kažkodėl tai ėmė patikti. Apskirtai man patinka vanduo. Žiemą, kai nebuvo karantino, du kartus per savaitę lankiau baseiną“, – sakė Ainė.

Svarbu, kad būtų galimybė sportuoti.

Pernai mergaitė buvo padariusi pertrauką – sutrukdė karantinas ir dėl jo atsiradę ribojimai. O šiemet vėl ketina tęsti irklavimo įgūdžius ir tikisi, kad karantinas iki irklavimo sezono pradžios baigsis ar bus sušvelnintas: „Svarbu, kad būtų galimybė sportuoti.“

Juolab, kad ir sąlygos Plungėje – tinkamos. Ainė treniruojasi netoliese esančiame Babrungo tvenkinyje, kitaip dar vadinamu ,,Plungės jūra“, o gyvena vos aštuonios minutės kelio nuo jo.

Vaikų ir paauglių valtys, sako Ainė, yra tokios pat kaip suaugusiųjų pagal formą tik ten yra „kažkokie keisti dalykai, kurių aš dar nesuprantu“.

Pasak Ainės, valtys gaminamos pagal sportininkų svorį, o sprinto baidarę mergaitė šypsodamasi vadina sudėtingu techniniu įrenginiu. Tačiau net ir su tomis vaikų bei paauglių valtimis yra reikalų. Pavyzdžiui, kai valtis apvirsta. Tada Ainei tenka ją apversti atgal, o tai nėra labai lengva, juolab, kad ji – su vandeniu.

„Kai pati negaliu, tada padeda tėtis, brolis, treneris, kitos mergaitės ar berniukai, kurie yra arčiausiai tuo metu manęs“, – kalbėjo Ainė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Ainė Kaveckaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Ainė Kaveckaitė

Svarbu neužlaužti riešo

Prisimindama irklavimo pradžią, Ainė pasakojo, kad iš karto yra irkluojama su specialiais plūdurais, kurie padeda išlaikyti pusiausvyrą.

„Pradėjau su jais, o netrukus pagalvojau, kad man jų nebereikia ir po poros dienų paprašiau trenerio, kad nuimtų plūdurus ir dar sėdynėlę įdėtų į valtį. Taip iš karto tobulėjau, irklavau su pilna amunicija, tikru sportiniu inventoriumi ir galiausiai startavau varžybose“, – pasakojo Ainė.

Irkluojant svarbi ne tik pusiausvyra, ne tik technika, bet ir fizinė ištvermė.

„Svarbiausia – riešo neužlaužti. Po to labai sunku irkluoti, o aš šią problemą turėjau, kol buvau dar mažesnė. Ir dabar vis bandau neužlaužti riešo ir laikyti irklą taip, kaip buvau mokoma nuo pat pradžių – kad iš karto viskas būtų teisingai.

Pats irklas yra gana sunkus man, kaip vaikui.

Reikia turėti fizinės jėgos dėl to, kad tenka irkluoti ir prieš vėją. Pats irklas yra gana sunkus man, kaip vaikui. Net tada, kai pagamintas iš kažkokių modernių medžiagų ir kitiems atrodo tarsi pūkelis“, – pasakojo Ainė.

Mergaitė sako, kad po kojomis valtyje yra nedidelis vairas, o jei irkluotojas jį per daug nusuka į kairę arba dešinę – būna ne kas, valtis ima suktis kaip „išprotėjusi“ ir ją „pagauti“ jau yra reikalų.

„Esu ne vieną kartą išvirtus, – kalbėjo Ainė. – Šiemet tęsiu irklavimo treniruotes, o ateityje turiu tikslą aplenkti tėtį ir brolį.“

***

Talentingi vaikai“ – 15min projektas apie gabius, išskirtinių talentų turinčius vaikus.

Jei auginate talentus, praneškite apie juos 15min komandai, pildykite anketą, ir mes apie jų gebėjimus ir įkvepiančias istorijas pranešime visai Lietuvai. Anketą rasite čia.

15min ieško vaikų, kurie pasižymi išskirtiniais gabumais. Jeigu jūsų vaikas piešia, skaičiuoja, moka kelias kalbas, rašo, kuria, užsiima išskirtine veikla, turi įdomių pomėgių, kurie stebina tiek jus, tiek aplinkinius, kviečiame pasidalinti jo talentais ir pasiekimais bei papasakoti savo NUOSTABAUS VAIKO istoriją. Taip pat galite siūlyti giminaičių, kaimynų vaiką, tačiau nurodykite kontaktą, kuriuo galėtume susisiekti su šeima. Rašykite mums užpildydami šią formą. Projekto idėją palaiko - „Anvol“
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius