Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 19

Teisingos tatuiruotės, arba Kodėl aš nesidariau to drakono

Per kelis tūkstantmečius žmonijos istorijoje tatuiruotės keitėsi ir keitė žmonių įpročius, požiūrius ir simboliką. Per keletą dešimtmečių tatuiruotės, kurios buvo pripažįstamos kaip kalėjimų kultūros dalis, tapo popkultūra, kuri su kiekviena diena vis labiau toleruojama ir priimtina visuomenei.
Tatuiruočių festivalis
Tatuiruočių festivalis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Išties pasižiūrint į visą tą virsmą, užtenka prisiminti paskutinį dešimtmetį ir pamatysi žaibišką tatuiruočių vietų, rūšių, stilistikos, mastų transformaciją.

Netgi liberalioji Europa šiuo klausimu buvo pavyta ir kai kuriais aspektais netgi aplenkta. Bet šiuo straipsniu aš norėčiau jus supažindinti ne su istorijos vingrybėmis ir ne su pasaulio tendencijomis. Tai nėra mokslinis tyrimas ar kažkokio super duper eksperto top dešimt patarimų, kaip pasidaryti tatuiruotę, kurios po to nereikės slėpti. Tai yra asmeninė nuomonė, paremta patirtimi ir bendravimu su meistrais apie tai, ko iš tikrųjų reikia gerai tatuiruotei.

Asmeninio archyvo nuotr./Mindaugas Narbutas
Asmeninio archyvo nuotr./Mindaugas Narbutas

Per pastarąjį dešimtmetį teko garbės dirbti ir bendrauti ne su vienu meistru, pasidaryti kelias dešimtis tatuiruočių, pakeliauti po pasaulį, pamatyti lietuviškas ir užsienietiškas tatuiruočių tendencijas. Nemeluosiu, tatuiruotės per tą dešimtmetį tapo neatsiejama gyvenimo dalimi, kurios jau net ir su didelėmis pastangomis ir finansais, net norėdamas tikriausiai negalėčiau ištrinti iš savo gyvenimo ir tuo labiau – odos.

Šioje patirtyje yra ne tik sėkmingi pavyzdžiai, bet ir klaidos, kurias bandyta paslėpti/taisyti, arba netgi specialiai paliktos kaip priminimai/pamokos, kurios, mano nuomone, yra pačios svarbiausios visoje tatuiruočių kultūroje.

Jei pasigilintume į tatuiruočių darymo procesą, galėtume viską sustatyti į vietas palaipsniui. Yra klientas, yra meistras, yra idėja, yra tatuiruotė. Rodos, viskas labai paprasta. Ir štai faktorius, kurio niekas dažniausiai neįvertina – laikas. Laikas skirtas tatuiruotei yra galbūt pats brangiausias visos tatuiruotės resursas, kurio dažniausiai visi neįvertina arba vertina kitu kampu – kaip kuo greičiau išsimarginti ir pabaigti tą procesą.

Tam tikra prasme, kiekvienai tatuiruotei yra skirtas savo laikas – ar tu sėdėsi už grotų ir ten turėsi dešimt metų išmarginti savo kriminalinę praeitį, ar kursi naujus santykius ir bandysi juos įamžinti iki jų išblėsimo, o galbūt tai bus spontaniškai arba dešimtmetį planuota tatuiruotė – visur yra laikas. Kodėl aš, nebūdamas meistru, leidžiu sau nuspręsti, jog tatuiruotėje yra svarbiausias laikas?

Paprastai tatuiruočių idėjos gimsta labai spontaniškai. Jei rastume žmones, kurie brandina idėjas ilgiau nei kelis mėnesius, tai tikrai pakelčiau kepurę prieš juos. Tatuiruotės idėja yra kertinis pamatas tatuiruotėje. Jos išvystymas dažniausia nulemia, su kokiu meistru dirbsi, kokioje vietoje darysi, kiek laiko užtruks padarymas ir kaip ilgai ja džiaugsies.

Blogų pavyzdžių tikriausiai nereikia net vardinti, pasakyčiau tik paprastą dalyką – neišvystyta ir neiškomunikuota idėja yra paliekama interpretacijai, o paskubomis pasirinktas meistras interpretuos idėją tik tiek, kiek tu jam skirsi laiko suvokti tavo idėją. Na o rezultatas – dažniausiai pirmas kelias savaites džiugins, mėnesius – tenkins, metus – įkyrės ir tada magiškai gims nauja idėja – uždengti senąją tatuiruotę.

Ši receptūra puikiai tinka populiarioms, arba taip vadinamoms einamoms tatuiruotėms, kai žmonės spontaniškai, išgėrę ar šiaip be fantazijos ateina pas tatuiruočių meistrus, pasako „noriu to ir ano“, kad būtų pigiai ir dar greitai, nes pusbrolis Antanas jau tris savaites turi, rodė pliaže (God no!). Ir kaip dabar tu be tokio aksesuaro? Aksesuaro. Šitą žodį pabrėžčiau, nes jis geriausiai atspindi daugelio greitų, neįprasmintų tatuiruočių paskirtį.

Tatuiruočių meistrai dažniausiai jums nepasakys, bet visi už akių žino ir tyli – visi jie jaučiasi pačiais geriausiais ir iš dalies galėčiau su tuo sutikti, bet tik iš dalies. Nes teisybė ir yra tokia – visi jie specializuojasi kažkokioje širdžiai mieloje sferoje, kuri jiems taip patinka, kad visada tavo atneštą idėją bandys įvilkti į savo stilistiką, todėl nenustebkite, jog pamačius pirminius eskizus jums teks sulaukti ne vieno argumento, kodėl toks eskizas yra pats geriausias ir kad jis labiausiai tiks jūsų idėjos įgyvendinimui.

Žinoma, visada atsiras universalių meistrų, kurie gali iškalti bet ką.Yra ir tokių, kuriems tatuiruočių darymas yra pirmiausia amatas, o tik po to menas. Patikėkite, pasaulis pilnas meistrų, kurie susidomėjo šiuo amatu vien dėl to, jog matė gerus pavyzdžius – talentingus meistrus, prie kurių būriuojasi eilės, na o su eilėmis ateina ir pinigai – paklausa viršija pasiūlą.

Negalvokite, kad aš sakau, jog tokie žmonės visada netalentingi, daugelis net labai talentingi, gali perteikti nuotraukos kopiją taip, kad neatskirsite pridėję, tačiau jie visada vengs investuoti į jūsų tatuiruotę laiko. Laiko, per kurį jie užkala pinigus, ir šiaip, juk darbas yra nuo 10 iki 19.

Jei norite gerai išvystytą idėją patikėti geram meistrui – ieškokite. Skirkite laiko meistro paieškai, peržiūrėkite, jo atliktus darbus, stebėkite stilistiką. Būkime biedni, bet teisingi – meistrai savo prastų darbų nekels į feisbuką ar instagramą, tad ieškokite tarp atsiliepimų, forumuose, grupėse – tikrai rasite. O kai pamatysite, koks tas meistras yra iš tikrųjų, suprasite, ar jūsų tatuiruotei jis tiks arba ne. Sakau, tatuiruotei, nes iki šiltų draugiškų santykių yra gal dar keletas kilometrų išbadytų linijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius