Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 20

Tikroji Velykų spalvų reikšmė

Jei švenčiate Velykas, žinote šventines tradicijas, įskaitant Velykų zuikutį (ir bobutę), velykinių krepšelių dovanojimą, kiaušinių ridenimą ir jų dažymą.
Velykų kiaušinis
Velykų kiaušinis / 123RF.com nuotr.

Tačiau, ko tikriausiai nežinote, tai kad visos gražiosios pastelinės spalvos, siejamos su pavasario švente, iš tiesų turi daug gilesnę prasmę, kalbant apie Velykas – šventę, pažyminčią Jėzaus Kristaus prisikėlimą.

Liturginės spalvos, randamos ant bažnytinių apmušalų bei katalikų bažnyčios kunigų rūbų, per liturginius metus keičiasi ir pabrėžia skirtingą kiekvieno metų laiko bei švenčių nuotaiką.

Pasak „Encyclopedia Britannica“, šiuolaikinė romėniškoji spalvų seka, kurią katalikų bažnyčia vis dar naudoja, buvo sukurta 1198-aisiais, kai popiežius Inocentas III parašė traktatą „De sacro altaris mysterio“ (Šventojo Altoriaus Paslaptis). Šiame traktate popiežius parėmė spalvų simbolizmą Senojo Testamento Solomono giesmės spalvų ir gėlių interpretacijomis. Apskritai, ir kitos krikščionybės atšakos panašų tikėjimą sieja su Velykų spalvomis, rašo countryliving.com.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dažome kiaušinius natūraliomis priemonėmis: subtilu, greita ir efektinga

Balta: laimė ir meilė

Balta spalva simbolizuoja tyrumą, ji naudojama per visas Viešpaties šventes, o per Velykų sezoną simbolizuoja Jėzaus Kristaus prisikėlimą. Balta reiškia šviesą, nekaltumą, tyrumą, triumfą ir šlovę.

Šiais metais įterpkite šią spalvą į Velykų sekmadienio pusryčius – papuoškite stalą elegantiška balta staltiese, arba papuoškite desertus plakta grietinėle.

Pranešimo autorių nuotr./Velykų stalo dekoras
Pranešimo autorių nuotr./Velykų stalo dekoras

Namus galite dekoruoti ir kitu krikščionišku simboliu – Velykine šviežių lelijų puokšte. Biblijoje dažnai minimos šios baltos gėlės, ir manoma, kad pirmą kartą jos pražydo Edeno sode byrant Ievos ašaroms. Sąsaja su Velykomis – taip pat manoma, jog lelijos pražydo ir Getsemanės sode po Jėzaus nukryžiavimo.

Raudona: auka, kraujas, ugnis ir kančia

Raudona simbolizuoja Kristaus kraują, ir dažniausiai ši spalva kunigų naudojama per Sekmines ir pažymi Šventosios dvasios nusileidimą. Sekminėmis baigiasi 50 dienų trukęs Velykų laikotarpis. Raudona reiškia auką, kraują, ugnį ir kančią.

Raudonus liturginius drabužius kunigai taip pat dėvi kankinių, apaštalų šventėse, Verbų sekmadienį, Didžiojo penktadienio pamaldose.

Fotolia nuotr./Velykų stalo dekoras
Fotolia nuotr./Velykų stalo dekoras

Tokia ryški spalva gali atrodyti labai kontrastiškai šalia švelnių pavasarinių pastelinių spalvų, tačiau spalvą duoklei atiduoti galite šia spalva nudažydami kiaušinius. Kai pabaigsite, sudėkite juos į stiklinį dekoratyvinį indą. Pasvarstykite ir apie raudonų tulpių vainiką ant laukinių durų.

Violetinė: atgaila, nuolankumas ir melancholija

Šios spalvos daugiausia gavėnios laikotarpiu ir ypač per Didįjį penktadienį. Ji simbolizuoja sielvartą ir kančią – ypač dėl Jėzaus kančių, kurias jis patyrė per 40 dienų dykumoje. Violetinė simbolizuoja atgailą, nuolankumą ir melancholiją. Ji taip pat siejama su galia ir didingumu.

Vida Press nuotr./Velykinis namų dekoras
Vida Press nuotr./Velykinis namų dekoras

Papuoškite vaikų Velykinius krepšelius violetinėmis dekoracijomis bei pridėkite ten saldainių su violetiniais įpakavimais ir violetinių kiaušinių. Ši spalva leidžia priimti ir nestandartinius sprendimus – namuose pasimerkite gėlių violetiniais žiedais.

Rožinė: džiaugsmas ir meilė

Tai labai ypatinga spalva, kunigai ja gali puoštis vos du kartus per metus – trečiąjį advento sekmadienį ir ketvirtąjį gavėnios sekmadienį. Rožinė spalva simbolizuoja džiaugsmą ir meilę.

123RF.com nuotr./Velykų stalo dekoras
123RF.com nuotr./Velykų stalo dekoras

Laimei, rožinė eina koja kojon su pavasariniu dekoru, todėl Velykom pasiruošite labai lengvai. Su vaikais rožine spalva nudažykite keletą kiaušinių, svetainėje pakabinkite rožinę girliandą ir papuoškite Velykų stalą rožinėmis žvakėmis.

Žalia: viltis ir amžinasis gyvenimas

Pasibaigus Velykoms, kunigai pradeda dėvėti žalius apdarus. Tai kasdienis drabužis. Žalia simbolizuoja viltį dėl Kristaus prisikėlimo ir amžinojo gyvenimo.

Be akivaizdaus pasirinkimo – žolės Velykiniuose krepšeliuose – ši svarbi spalva gali papuošti jūsų Velykas keliais būdais. Apsivilkite žalią suknelę į Velykų mišias. Arba vaišinkite svečius iš raštuotų žalių lėkščių – jos puikiai derės su rožinėmis žvakėmis. Pasirinkimų daug, tad – pirmyn.

123RF.com nuotr./Velykų stalo dekoras
123RF.com nuotr./Velykų stalo dekoras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius