Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 12

TOP 5 švyturiai Lietuvoje: nuo unikalių signalų iki „tikrojo visų laivininkų siaubo“

Šiais metais prie rudeniško oro prikibti negalime. Besidžiaugiant saule ir lepinančią šilumą žadančiu termometro stulpeliu, vis daugiau vasarotojų renkasi savaitgalio keliones prie jūros. Tačiau tradicinį dienos planą – pietus pamėgtoje kavinėje ir vėjuotą pasivaikščiojimą paplūdimyje – galime paįvairinti pažintinėmis kelionės po... akį traukiančius švyturius! Neringos ir Šilutės apylinkėse esantys kelrodžiai jau ilgus metus rodo kelią jūreiviams ir žvejams, o turistams atveria nuostabias Kuršių marių ir Baltijos jūros panoramas. Projektas „Pamario švyturių kelias“ pristato 5 švyturius, kuriuos nesunkiai galite pasiekti ir aplankyti pajūryje.
Nidos švyturys
Nidos švyturys / L.Andriušio nuotr.

Nidos švyturys

Ant Urbo kalno stovintis Nidos švyturys yra aukščiausiai iškilęs Lietuvos kelrodis. Net už 41 kilometro matomas unikalus baltos šviesos signalas siunčia du trumpus ir vieną ilgą blyksnį bei pasiekia jūreivius ir žvejus tiek Kuršių mariose, tiek Baltijos jūroje.

Pirmasis kelrodis Nidoje veikė iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos, kol 1944 metais besitraukiantys vokiečių kareiviai jį susprogdino. Neilgai trukus jis buvo atstatytas, o naujajam Nidos švyturiui suteiktas Šventojo Petro, žvejų globėjo, pavadinimas. Nors į Nidos švyturį užlipti negalima, pats kelrodis ir jį supanti Neringos gamta yra išties įspūdingi ir viliojantys keliautojus.

Pervalkos (žirgų rago) švyturys

L.Andriušio nuotr. /Pervalkos (žirgų rago) švyturys
L.Andriušio nuotr. /Pervalkos (žirgų rago) švyturys

Pervalkos arba Žirgų rago švyturį rasite kiek toliau nuo kranto nei tikėtasi. Šis kelrodis yra vienintelis pastatytas ne sausumoje, o pačiose Kuršių mariose, nedidelėje dirbtinai suformuotoje saloje, kurią galima pasiekti tik laivu. Bene šimtą metų menantį žavingą statinį marių horizonte puikiai galima stebėti nuo kranto.

Juodkrantės švyturys

L.Andriušio nuotr. /Juodkrantes švyturys
L.Andriušio nuotr. /Juodkrantes švyturys

Juodkrantės švyturio išvaizda – unikali ir iš tolo neprimena mintyse įsivaizduojamo baltomis ir raudonomis juostomis puošto kelrodžio. 53-jų metrų aukščio statinys byloja ilgą vietinės jūrininkystės istoriją.

Metalinis keturkampis bokštas su ažūrine apatine dalimi ir šviesiomis lentomis apkalta viršutine apžvalgos aikštele Juodkrantėje pastatytas dar XX-to amžiaus viduryje. Iš švyturio skleidžiami baltos spalvos signalai matomi iš 33 kilometrų atstumo. Tai paslaptingiausiu pripažintas Lietuvos švyturys – jis matomas ne tik iš jūros, bet ir nuo šalimais esančių kalvų bei jį supančių miškų.

Uostadvario švyturys

L.Andriušio nuotr. /Uostadvario švyturys
L.Andriušio nuotr. /Uostadvario švyturys

Nors Uostadvario švyturio žibintas jau senai užgeso, šis Šilutės rajone esantis kelrodis kviečia turistus užkopti 48 įvijiniais betoniniais laiptais ir iš 18-os metrų aukščio pasigrožėti Rusnės bei Minijos apylinkių panorama.

Dar 1996-aisiais metais Uostadvario švyturys buvo paskelbtas Lietuvos Respublikos kultūros paveldo paminklu, o 2003-iais metais papuošė Lietuvišką pašto ženklą. Nuo švyturio apžvalgos aikštelės galima išvysti Atmatos upės krantus, Minijos žiotis bei vos už kelių kilometrų esančias Kuršių marias, o gerai įsižiūrėjus – net kraštelį Nidos kopų!

Ventės rago švyturys

L.Andriušio nuotr. /Ventės rago švyturys
L.Andriušio nuotr. /Ventės rago švyturys

Ar žinojote, kad Kuršių marios senųjų laikų jūriniuose žemėlapiuose buvo pažymėtos kaip vienos pavojingiausių ir vadinamos „tikruoju visų laivininkų siaubu”? Ilgus metus Ventės rago švyturys jūreivius ir žvejus gelbėja ir perspėja apie čia esančias akmenuotas seklumas. Į šį kelrodį taip pat leidžiama laisvai įlipti ir apžvelgti pietvakariuose esančią Nidą bei 8,5 kilometrus į vakarus nutolusią Preilą.

Būtent šio švyturio prižiūrėtojas Mikas Posingis pirmasis pastebėjo, kad Ventės apylinkės yra nuostabi vieta paukščių stebėjimui ir jų žiedavimui. Ilgais rudens vakarais pro unikalaus pastato apžvalgos aikštelę nuolatos praskrisdavo galybė plunksnuočių. Jų migracija paskatino prižiūrėtoją aptarti ir nupasakoti šį procesą to meto garsiajam gamtininkui Tadui Ivanauskui, kuris vėliau čia įsteigė pirmąją Lietuvoje ornitologijos stotį.

Ventės rago švyturys yra įtrauktas į Lietuvos respublikos nekilnojamų kultūros vertybių registrą ir pripažintas valstybės saugomu technikos paminklu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius