Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 22

Tyrimas: kodėl buki filmai traukia protingus žiūrovus?

Kvailų filmų žiūrėjimas nėra bukumo požymis, iš tiesų tai reiškia visišką kvailumo priešingybę. Tyrimas, publikuotas žurnale „Poetics: Journal of Empirical Research on Culture, the Media and the Arts“, suabejojo mintimi, kad kvailus filmus žiūri ir jais mėgaujasi tik neišsilavinę žmonės.
Merginos žiūri televizorių
Merginos žiūri televizorių / 123RF.com nuotr.

Tyrimo sumetimais, „kvailais filmais“ buvo vadinamos nekokybiškai nufilmuotos mažo biudžeto juostos, kuriose yra nešvankaus ar nepadoraus turinio, rašo indy100.com.

Tyrimo tikslas buvo ištirti, kaip šis terminas, naudojamas kalbant apie filmus ir kultūrą, buvo pradėtas vartoti teigiamesne prasme.

Tyrimo metu internetu buvo apklausiami reguliarūs „bukų“ filmų žiūrovai, ir paaiškėjo, kad dauguma jų yra protingi.

Išaiškėjo, kad viena iš priežasčių, dėl kurių šie filmai buvo patrauklūs protingiems auditorijos nariams, buvo ironiška kai kurių blogai surežisuotų filmų vertė. Žinoma, filmų kūrėjams tai nesvarbu, kadangi filmo sėkmė matuojama surinktais už bilietus pinigais, o „ironiški pirkiniai“ nėra išskaičiuojami iš būrio „šio mėšlo gerbėjų“.

Kita priežastis, pritraukianti protingus žmonės prie „bukų“ filmų, tai kultūrą griaunantys elementai. Iš dalies dėl savo mažo biudžeto tokie filmai nelabai laikosi siužeto ir jo vystymo taisyklių. Todėl tokie neproporcingi nuokrypiai nuo populiariųjų filmų ir traukia protingus žmones, kurie paprastai gali nuspėti eigą, kuria pakryps siužetas, ar atpažinti klišes ir neoriginalias idėjas.

Galiausiai yra juoko faktorius. „Buka“ drama su beprasmišku siužetu arba perdėta vaidyba gali tapti netyčine komedija, ir protingesni žiūrovai tikriausiai mėgausis filmu, kadangi jis „toks blogas, kad gal visai ir neblogas“.

Tyrimą atliko Maxo Plancko instituto tyrėjai Kevyanas Sarkhoshas ir Winfriedas Menninghausas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius