Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 11

V.Vikutauskas: pandemija parodė, kad galime gyventi ir be savaitinių vakarėlių, dienos pietų ir darbo biure

Ši pandemija, kuri neaplenkė ir mūsų ramaus kampelio, yra turbūt baisiausia, kas nutiko per kelis pastaruosius dešimtmečius. Ne dėl mirčių skaičiaus, ne dėl baimės, kad kažkoks plika akimi nematomas baltymų gumulėlis gali suėsti plaučius taip, jog visam likusiam gyvenimui gali likti vos paeinančiu klipata. Labiau dėl to, kad daugybė žmonių liks be darbo, daug įmonių ir verslų išplauks pilvais į viršų ir dėl to, kad mūsų laukia tokia ekonominė krizė, kokios dar nelabai esame turėję.
Vikas Vikutauskas
Vikas Vikutauskas / Asmeninio albumo nuotr.

Dabar toks nežinios dėl ateities, sustojusių galimybių bei atostogų gimtinėje metas. Ir ta nežinia, kaip čia viskas toliau klostysis, ar bus dar tų bangų daugiau, kelia daugeliui stresą. Ypač kai esi pasiėmęs paskolą būstui, kai tavo šeima sulaukė pagausėjimo, kai dar prieš kelis mėnesius viskas atrodė aišku ir paprasta, o dabar sunku užmigti, nes jau įmonėje mažina algas ir sklando etatų mažinimo nuojautos. Baisūs dalykai, kurie nuo tavęs nepriklauso, ir suvokimas, kad, va, planuoji tą gyvenimą, o nutinka kokie netikėtumai, kad viskas gali apvirsti aukštyn kojomis.

Bet yra keletas gerų dalykų, kuriuos šiuo sunkiu metu turėjome progą išmokti arba prisiminti.

Asmens higiena

Džiugina tai, kad dabar rankas plauna net tie, kurie anksčiau jų neplaudavo net pasėdėję tualete. Perka dezinfekuojančius skysčius, naudojasi dozatoriais visuomeniniame transporte, parduotuvėse ir taip toliau. Ko tik nepadaro ta mirties ar bent jau sunkios ligos baimė – pasirodo, gali net įkalti į galvą ne vieno pamirštus elementarios higienos įpročius.

Smagu, kad dabar viešose vietose tvyrantis spirito kvapas yra ne nuo daugiadienio gėrimo, o nuo smarkiai išaugusio susirūpinimo asmenine higiena. Labai tikiuosi, kad šie įpročiai neišnyks atšaukus karantiną ar spaudoje pamačius antraštes, kad jau galime būti ramūs.

Darbas iš namų

Pasirodo, galima nemažai darbų dirbti iš namų. Ir nuo to ne tik nenukenčia produktyvumas, neretai tas produktyvumas būna netgi didesnis. Nebūtina sėdėti kamščiuose pakeliui į darbą, galima tą sugaištą valandą skirti miegui, o kokybiškas miegas yra labai svarbi sudedamoji produktyvumo dalis.

Gali dirbti darbus netrukdomas atviro biuro triukšmo. Visi dalykai, nuo paskubomis geriamos kavos, iki kelnių lyginimo, kelionės į ir iš darbo, parkavimosi vietos paieškų sudaro ne vieną valandą per dieną, kurias galima išnaudoti atliekant savo darbines funkcijas.

Ne viena įmonė dabar susimąstė apie tai, ar išvis būtinas tas tūkstančius per mėnesį kainuojančios patalpos. Kokia prasmė, jei tie darbai juda ir be jo. Kam ten mokėti nuomą už šimtus kvadratų ir vietas automobiliui, jei galima apsieiti be to.

Dirbantys suprato, kad galima apsieiti ir be dienos pietų, kuriems per mėnesį prasivalgo koks šimtas eurų. Galima valgyti savo maistą nesukant galvos „ką šiandien duoda“ ta ar kita valgykla/kavinė/restoranas.

Vida Press nuotr./Uogos ir daržovės
Vida Press nuotr./Uogos ir daržovės

Socialiniai įpročiai

Nespaudžia žmonės rankų vieni kitiems. Pasirodo, galima ir be to apsieiti. Galima netgi apsieiti be kassavaitinių penktadienio vakarų. Niekas nuo to nesugriūna.

Žmonės suprato, kad jie gali ir paskaityti knygą, ir pabūti su savo mintimis. Nebūtina ten vieni kitiems skambinti ir burtis susibūrimuose.

Manau, kad tai yra labai gerai, nes kai žmonės išmoksta būti patys su savimi, tai jie tada išmoksta neužknisti aplinkinių savo dramomis bei dėmesio trūkumais.

Planų planavimas

Pandemija parodė, kad kartais nutinka dalykų, kurių tu paprasčiausiai negali numatyti. Todėl gyvenime reikia būti pasiruošus patiems įvairiausiems netikėtumams – karui, marui, badui. Sėdi sau visas linksmas savo gipso kartoninėje dėžutėje, moki mokesčius, imi paskolas, dirbi darbus. Ir bac – per porą mėnesių tavo visi įdirbiai, karjeros planai, atostogos Egipte gali pavirsti į nieką.

Ir kad nelabai tikėtumeisi kokios pagalbos iš aukščiau. Nelabai kam rūpi tavo tie rūpestėliai, nes kiti tuo metu turi savų rūpesčių, per teliką tik kalbanti valdžios galva pasiūlys tuščių pažadų.

Tai va, tiek gerų dalykų turėjome progą išmokti šiuo keistu ir sudėtingu metu. Nelabai daug, bet, manau, visai naudingų ir tikiuosi, kad jie greitu metu neužsimirš. Kad bent jau ką nors naudingo iš šitos visos nesąmonės, kurioje atsidūrė pasaulis, galėtume pasilikti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius