-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 18

Vabzdžių dieta: studentas ryžosi 30 dienų valgyti nepatrauklius gyvius

Svirpliai, kirmėlės, įvairūs vabzdžiai – ar jie jums galėtų sukelti malonių minčių? Šiuos padarėlius net paliesti kai kam baisu, o štai studentas Camas Brantley-Riosas iš Auburno universiteto (JAV) juos mielai įtraukė į racioną net 30 dienų!
Kirmėlės
Kirminai / Fotolia nuotr.

Štai ką šis drąsuolis rašo savo tinklaraštyje: „Pirmas dalykas, kurį reikia žinoti  – vabzdžiai yra sveikas maistas. Jie tokie maistingi, kad juos rekomenduojama valgyti kuo dažniau – tai puikus baltymų, riebalų ir ląstelienos šaltinis.  Beje, daugiau kaip du milijardai žmonių jau dabar valgo vabzdžius (vabzdžių valgymas vadinamas entomofagija. – Red.). Sakyčiau, kad tai tikras supermaistas!“

Pavyzdžiui, 100 g jautienos yra 6 mg geležies, o toks pat skėrių kiekis turi nuo 8 iki 20 mg geležies, nelygu rūšis ir kuo patys skėriai maitinasi. 
 

Taip pat skaitykite: Žalingi įpročiai gali būti naudingi? Ką apie tai mano mokslininkai

Bet grįžkime prie studento. Jis įvairius kirminus, svirplius ir net tarakonus įtraukė į kinų, meksikiečių patiekalus, net ir į picą! Kaip atrodė vabzdžiais pagardintas maistas? 21-erių studento 30 dienų valgiaraštį galite pažiūrėti štai ČIA.

Studentas tikina, kad vabaluose yra gausu mums naudingų mineralų, pavyzdžiui, kalcio, cinko, geležies, vitamino A, taip pat amino rūgščių, omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių. Spėjame, kad vis dar nesusižavėjote, ar ne?

„Aš nesijaučiu lyg būčiau drąsuolis, visiškai ne“, – The Washington Post sakė Camas Brantley-Riosas. Jis teigia, kad vabzdžiai puikiai sugeria kito patiekalo skonį ir kvapus, todėl visai malonu juos ragauti. „Pavyzdžiui, svirpliai labai skanu su žaliųjų citrinų sultimis ir taco prieskoniais.“

Beje, vaikinas vabzdžius valgydavo triskart per dieną, tarkime, su ryžiais, sojų padažu ir panašiai, o pagrindiniai jų buvo didžiųjų milčių lervos, svirpliai bei vikšrai. „Nors turime prabangą mėgautis mėsa ir nėra jokios būtinybės valgyti vabzdžius, tačiau vis daugiau žmonių stengiasi juos paversti labiau vartojamais ir priimtinais“, – pasakojo studentas.

Vabzdžius jis įsigijo specialiose fermose ir tikino nėjęs į kokius nors miškus ieškoti sau „maisto“, kadangi norėjęs jaustis saugus ir užtikrintas, ką valgo. Valgydamas vabzdžius vaikinas tikėjosi atkreipti dėmesį į tai, kad jie puikiai tinka kaip užkandžiai ir nėra tokie atgrasūs, kaip dauguma mano.

Apskritai Vakarų šalių gyventojams, nors jie mielai kerta krevetes, vėžius, moliuskus ar sraiges, vabzdžių valgymas kol kas yra absoliutus tabu – tokio maisto galbūt kažkas paragauja nebent svečioje egzotiškoje šalyje. Tai būna daugiau nuotykis, patyrimas, o ne sąmoningas pasirinkimas valgyti maistingus gyvius.

Taip pat skaitykite: Darželis ant palangės: ką ir kaip sėti?

Pamatykite, kaip Camas Brantley-Riosas ruošia sau maistą. 

VIDEO: Studentas 30 dienų valgė vabzdžius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius