Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 05 22

Vabzdžių sezonas prasidėjo: atsisakykite gėlių kvepalų ir nekasykite sugeltų vietų

Šiluma ir saulė vilioja vis daugiau laiko praleisti gamtoje, tačiau malonų laisvalaikį gryname ore gali sugadinti prieš vasarą stipriai suaktyvėję vabzdžiai. Nuo uodų galima apsiginti naudojant specifinius kvapus turinčias priemones, o štai kiti geliantys gyviai, pavyzdžiui, bitės, reaguoja atvirkščiai – jas lengvai privilioja bet kokie gėlių aromato kvepalai.
Kvepalai
Kvepalai / 123RF.com nuotr.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė pranešime žiniasklaidai sako, kad šiltuoju metų sezonu dažniausiai puola uodai. Būtent šiuo metu vaistinėse sulaukiama labai daug pirmųjų uodų sugeltų žmonių, besiskundžiančių ir pirmosiomis alerginėmis reakcijomis.

Įgėlus bet kuriam vabzdžiui, specialistė pataria nekentėti, o iš karto imtis priemonių, kurios padeda palengvinti įgėlimo simptomus ir stabdo alerginių reakcijų plitimą.

„Visų pirma, uodo įkastą vietą reikėtų pašaldyti naudojant šaltą kompresą arba vėsinantį poveikį turinčius gelius. Visi šie geliai sudėtyje turi priešalerginių ir priešuždegiminių vaistų, tad jie iš karto vėsina malšindami niežulį, taip pat palaipsniui mažina uždegimą, patinimą ir raudonį”, – sako specialistė. Ji primena, jog itin svarbu nekasyti įkastų vietų, kad nepadidintumėte tinimo, taip pat išvengtumėte infekcijų rizikos.

Įkandus uodui vartoti geriamus vaistus nuo alergijos rekomenduojama tik simptomams neslūgstant, o štai širšių, bičių ir vapsvų įgeltos vietos patinsta beveik visuomet, tad nuraminti pažeistą vietą rekomenduojama priešalerginiais vaistais. Šie ne tik skatina greitesnį gijimą, malšina tinimą, bet ir mažina niežėjimą. Jeigu jaučiate didelį skausmą, galima išgerti ir vaistų nuo skausmo.

Kvapų galia

Jeigu norite išvengti galinčių įgelti vabzdžių – bičių širšių, vapsvų, nereikėtų eiti į lauką pasikvėpinus stipraus gėlių kvapo kvepalais. Moteriški rožių ar pakalnučių aromatai pritraukia vabzdžius, taip pat juos gali privilioti ledų ar vaisių kokteiliai, tad gamtoje rekomenduojama vengti saldėsių. Atbaidyti uodus padeda specialios priemonės, tačiau svarbu tinkamai jas pasirinkti.

„Renkantis repelentus, labai svarbu atkreipti dėmesį į jų naudojimo subtilybes. Vienus galima purkšti ant rūbų, kiti gali būti naudojami tik ant odos. Taip pat svarbu pasižiūrėti nuo kokio amžiaus galima naudoti priemonę, nes mažesnių vaikų oda yra jautresnė, lengviau pažeidžiama, tad kai kurios priemonės gali sudirginti jų odą”, – atkreipia dėmesį vaistininkė.

Alergiškiems arba mėgstantiems natūralias priemones, gali pagelbėti ir eteriniai aliejai. Uodus padeda atbaidyti čiobreliai, levandos, citrinos, citrinžolės, rozmarinai ir pipirmėtės.

Alergijų grėsmė

Neretai manoma, kad alergiją sukelia tik bites ir širšės, visgi alerginių reakcijų vis dažniau pasitaiko ir po uodų įkandimo. Tokias vietas įprastai galima numalšinti vaistais nuo alergijos, tačiau įgėlus bet kokiam vabzdžiui, būtina stebėti organizmo reakcijas.

„Labai alergiškiems žmonėms po įgėlimo gali prasidėti anafilaksinis šokas, o tai labai rimta būklė, reikalaujanti greitos reakcijos. Pastebėjus tokius simptomus kaip dusimas, kraujospūdžio nukritimas, baimė, nerimas, burnos ertmės tinimas būtina skubiai kreiptis į gydytoją. Kol nukentėjęs žmogus dar gali nuryti, būtina suvartoti priešalerginių vaistų”, – pažymi J.Juodsnukytė.

TAIP PAT SKAITYKITE: 5 pravarčiausi eteriniai aliejai: mišiniai spuogams, žaizdoms ir ramiam miegui

Kenčiantiems nuo vietinės alergijos, gali padėti paprasčiausi vaistai malšinantys alergijos simptomus. Tačiau, renkantis vaistus nuo alergijos, specialistė primena atkreipti dėmesį, jog yra senosios kartos preparatų, kurie sukelia nemažai šalutinių poveikių – slopina, migdo, mažina budrumą. Juos reikėtų gerti vakare, prieš miegą, nes pavartojus negalima vairuoti, sunku išlikti darbingam. Kasdieniam vartojimui vertėtų rinktis naujosios kartos preparatus, kurie nepaveikia budrumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius