-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 07 05

Vestuvių fotografas pataria, kaip susiplanuoti didžiąją savo šventę

Vestuvės – didžiausia gyvenimo šventė. Kadangi daugeliui jos būna tik kartą gyvenime, nereikia nė sakyti, jog visi trokšta šią šventę pasidaryti vienintelę ir nepakartojamą.
Vestuvių fotografija
Vestuvių fotografija / Tomo Sapario nuotr.
Temos: 2 Šeima Santuoka

Būtent dėl to vestuvių fotografas Tomas Saparis portalui Ji24.lt pateikia naudingus patarimus planuojantiems vestuves. Pateikiame jo įžvalgas ir pasiūlymus.


Kasmet tenka sudalyvauti 35–40 vestuvių (neišsigąskite – ne kaip jaunikiui; užsiimu vestuvių fotografija bei planavimu), todėl jaučiu pareigą pasidalyti savo įspūdžiais ir patarimais, kurie (tikiuosi) bus naudingi būsimiems jaunavedžiams, planuojantiems savo šventę. Žinoma, viską sudėti į nedidelį straipsnelį yra neįmanoma, tačiau pagrindinius ir dažniausiai pasitaikančius klausimus pasistengsiu apžvelgti.

Vestuvių planavimas

Gera šventė turėtų prasidėti nuo jos planavimo. Labai svarbu žinoti, kokios norite šventės, ką galvojate vestuvių dieną nuveikti, kur nuvykti ir t.t... Be abejonės, šventės planavimu ir organizavimu dažnai užsiima planuotojai (kurie tikrai itin smarkiai palengvina jaunųjų dalią tiek prieš vestuves, tiek jų metu), tačiau pirmiausia patys turėtumėte nuspręsti, ką norėtumėte matyti savo šventėje.

Taip pat skaitykite: Vestuvių planuotoja Viktorija Prokofjeva: „Vestuvės dabar primena vakarėlį, o ne trijų dienų balių“

Viskas prasideda nuo mažiausių smulkmenų, apie kurias net nepagalvojate, kol neatsiduriate šventėje, kurioje vienas kaltininkas yra su kostiumu, o kitas – dažniausiai su balta suknele.  

Tomo Sapario nuotr./Vestuvių fotografija
Tomo Sapario nuotr./Vestuvių fotografija

Patikėkite, labai skiriasi jaunųjų nuotaika, kai viskas būna gerai suorganizuota ir padaryta laiku, ir kai jaunieji savo šventės dieną skuba savo automobiliu parsivežti jaunosios puokštę iš floristų. Negana to, grįždami turi paimti tortą  iš kepyklos (kuris neretai vežant dar ir „apvirsta“) bei paskambinti liudininkams, kad šie nepamirštų atsivežti savo žalios spalvos asmens dokumentų į ceremoniją.  

Norint išvengti daugybės nesklandumų, kurių paminėjau tik mažytę dalį, rinkitės vestuvių planuotojus arba žmones, kurie dažnai lankosi vestuvėse ir žino kur,  kas,  kada ir kaip turėtų vykti, taip turėsite gerokai mažiau rūpesčių. Galite paprašyti ir savo draugų pagalbos organizuojant šventę. Jie dažnai padeda daug daugiau, nei patys galite tikėtis.

Vestuvių dienos scenarijus

Dar vienas patarimas – neapkraukite savo dienos scenarijaus labai dideliu kiekiu skirtingos veiklos. Patikėkite, yra labai sunku per dieną suspėti pabūti porą valandų su savo artimaisiais ar draugais gamtoje, pasakyti padėkas tėvams, svečiams ir artimiesiems, bažnyčioje pasakyti „ne“ (visgi dauguma atvejų (visų laimei) pasakoma „taip“), skirti laiko fotosesijai ar pasifilmavimui, pasivažinėti limuzinu (ar kita brangia ar pigesne transporto priemone),  pajodinėti žirgais.

Be viso to dar gali tekti nuveikti daugybę kitų dalykų, tokių kaip torto pjaustymas, puokštės metimas, tostų sakymas bei bučiavimasis nesuskaičiuojamą daugybę kartų tiek prieš fotografus, tiek prieš svečius, laukiančius kuo saldesnio bučinio. Gal aš kiek ir perdedu, bet viskas tik dėl to, kad žvelgiant pro spalvotą humoro prizmę, daug lengviau gyventi.

„Ne pinigų suma padaro šventę gerą, o Jūsų nuotaika, santykiai, pasiruošimas, lūkesčiai, na ir, be abejonės, – svečiai...“

Transportas, maistas ir gėrimai

Vestuvės, kuriose dalyvauju, labai skiriasi vienos nuo kitų: vieni renkasi ištaigingus brangius automobilius, kuriais važinėja vestuvių dieną, kiti važiuoja savo nuosavu automobiliu. Iš patirties galiu pasakyti, kad abu atvejai yra geri. Svarbiausia – nevairuokite patys.

Tomo Sapario nuotr./Vestuvių fotografija
Tomo Sapario nuotr./Vestuvių fotografija

Vestuvių dieną švęskite, o ne būkite vairuotojais. Taip pat nerekomenduoju šventės išvakarėse patiems tepti sumuštinius – patikėkite, jūs tam tikrai neturite laiko, tačiau maistu bei gėrimais vis tiek reikia pasirūpinti.

Taip pat skaitykite: Įdomūs faktai apie vedybas

Tai ypač svarbu tuo atveju, kai su svečiais praleidžiate didžiąją dienos dalį (leidžiate laiką gamtoje ar kur kitur). Labai svarbu ne tik aiškiai žinoti, kokia veikla svečiai užsiims, kol jūs fotografuojatės ar filmuojatės, bet ne ką mažesnį dėmesį reikėtų skirti jų pavaišinimui. Juk labai sudėtinga išbūti visą karštą vasaros dieną nevalgius ir neatsigėrus vandens. Pasekmės? Galvos skausmas, dehidratacija, bloga nuotaika ir t.t... Nelinkiu to patirti.

Sveikinimai, svečių veikla bei kiti dalykai

Gal negražu taip sakyti, bet, manau, yra tokia šventės dalis, kai tikrai didžioji dauguma trokšta, jog ji kuo greičiau baigtųsi. Tai – sveikinimai. Kartais liūdna matyti, kai jaunieji klauso sveikinimų, trunkančių 1–1,5 val. (nepameluosiu sakydamas, jog yra buvę ir ilgiau). Kodėl taip nutinka?

Tomo Sapario nuotr./Vestuvių fotografija
Tomo Sapario nuotr./Vestuvių fotografija

Visų pirma, svečiai turi ribotą kiekį informacijos dar iki šventės apie tai,  kur ir kada vyks sveikinimai bei kiti smagūs dalykai. Todėl dalis svečių pradeda sveikinimus iškart po ceremonijos, o likusi dalis planuoja tai daryti vakaro metu. Todėl, kad ir kaip nepatogu visiems atrodytų, bet atsiranda „dvigubi sveikinimai“ – po ceremonijos bei vakarinėje dalyje. Viso to galima išvengi tiesiog iš anksto informavus svečius apie dienos eigą, scenarijų.

Tokiu būdu galima išvengti ir daugybės papildomų klausimų: kur dabar važiuosime? O ar dabar jau į sodybą? Ar mums yra nakvynė, ar po šventės važiuosime namo?... Tokie ir dar daug kitokių klausimų Jūsų gali laukti iš svečių, jei jie itin tiksliai nežinos, kas, kur, kada ir kodėl vyks šventės metu.

Mano patarimas – išsiųskite visiems be išimties svečiams trumpą dienos scenarijų su tiksliomis vietomis, tiksliu laiku bei dienos eiga. Tada visiems bus daug paprasčiau orientuotis situacijoje.

Pabaigai dar keletas praktinių patarimų Jums:

  • Batelius bent keletą valandų avėkite dar gerokai prieš vestuves;
  • Nepamirškite žiedų bei asmens dokumentų (priminkite apie dokumentus ir liudininkams);
  • Nekabinkite balionų ant automobilių – 95 proc. atveju važiuojant jie tiesiog nukris;
  • Gerai apgalvokite, kur būsite dienos metu, jei bus blogas oras ar lietus;
  • Pasilikite laiko vėlavimams vestuvių dienos metu;
  • Jei Jūsų svečiai į šventę ateis su mažamečiais vaikais, paprašykite svečių, kad jie vaikučiais pasirūpintų (dar geriau, jei vaikai nepradėtų valgyti jaunavedžių torto iki 24 val.);

Linkiu visiems nuostabios šventės ir kuo įsimintiniausių akimirkų visam gyvenimui.


Parengė Tomas Saparis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius