Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 18

Vienintelė Joninių šventė prie jūros vyks Šventojoje

Pajūrio kurortuose vasarą verda kitoks gyvenimas, nei visoje Lietuvoje. Kiekviena diena čia - kaip šventė. Joninių arba Rasų, Kupolių šventė Palangoje ir Šventojoje tęsis visą savaitę, nuo birželio 20 iki 26 d. ir pasiūlys spalvingą puokštę renginių, skirtų įvairaus amžiaus ir pažiūrų žmonėms.
Joninės Šventojoje
Joninės Šventojoje / Palangos miesto savivaldybės nuotr.

„Vasaros saulėgrįža – šviesiausias metų laikas, kai stoja ilgiausia diena ir trumpiausia naktis, nuo seniausių laikų laikomas ypatingu, kai žmonės stengdavosi būti gamtoje.

Būti šiuo metu prie jūros, basomis kojomis liečiant smėlį ir pasineriant į bangas, ranka braukiant smilgas ir grožintis nepakartojamai saulėlydžiais – tobulesnės sinergijos su gamta negali būti“, – įsitikinusi Joninių, Rasų, Kupolių šventės organizatorė, Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė Vita Petrauskienė.

Nors ilgiausios dienos stoja jau birželio 22 d., pagal lietuvių liaudies kalendorių vasaros saulėgrįžos kulminacija laikoma birželio 24-osios naktis, kai švenčiame Rasas, Kupoles, Jonines.

Palangos miesto savivaldybės nuotr./Joninės Šventojoje
Palangos miesto savivaldybės nuotr./Joninės Šventojoje

„Persipynę pagoniški ir krikščioniški šios šventės papročiai neretai iššaukia diskusijas, kaip teisingiausia šventę vadinti. Atsižvelgdami į diskusijas, šiais metais renginio laiką pajūryje rekordiškai ištęsėme ir pasiūlėme tokią programą, kurioje dalyvaudami žmonės pajustų ir patirtų visus šventės aspektus: senąsias Rasų tradicijas ir sakralumą, Kupolių žolynų stebuklingas galias ir Joninių pašėlusias linksmybes“, – sakė V. Petrauskienė.

Žolynų burtai Palangoje

Archajiška, sakralioji šventės dalis, pasak pašnekovės, organizuojama birželio 20-22 dienomis Palangoje. Kurorto gyventojai ir svečiai turės progos dalyvauti Palangos Stasio Vainiūno meno mokyklos rengiamose žolynų pažinimo edukacijose.

Birželio 20 dieną 15 val. visi laukiami pasivaikščiojime su žolininke Danute Kunčiene Pilalės kalno papėdėje.

Birželio 21 dieną 15 val. žolynų pynimo paslaptis Birutės parko rotondoje atskleis tautodailininkė Jorė Jurgita Treinytė.

Birželio 22 dieną 19 val. vyks vainikų pynimo burtai ir žaidimai ant žemaičių kalnelio priešais Gintaro muziejų.

Saulėgrįžos vakaro kulminacija – saulėlydžio stebuklas, kurį nuo 21 val. ant Birutės kalno bus galima stebėti kartu su folkloro ansambliu „Altonė“. Galbūt suspindės ir paparčio žiedas...

Palangos miesto savivaldybės nuotr./Joninės Šventojoje
Palangos miesto savivaldybės nuotr./Joninės Šventojoje

Jonų pagerbimas ir Joninių nakties misterija Šventojoje

Pagrindinė kurorto Joninių šventė tradiciškai organizuojama ne Palangos centre, o Šventojoje. „Šventoji – kitokia, mistiška Palangos kurorto dalis. Tai sako ir vietovės bei į jūrą įtekančios Šventosios upės pavadinimas. Tad magiškais ritualais apipinta Joninių šventė joje labai tinka, yra tikrai išskirtinė ir labai populiari. Čia švęsti Joninių susirenka tūkstančiai žmonių“, – sakė Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė.

Palangos miesto savivaldybės nuotr./Joninės Šventojoje
Palangos miesto savivaldybės nuotr./Joninės Šventojoje

Pagrindinė Joninių šventė Šventojoje vyks birželio 23-iąją. „Ši diena bus skirta tradicijoms ir papročiams. Tradiciškai mugės pradžioje, ties Joninių vartais, Jūros gatvėje nuo 14 val. bus registruojami varduvininkai, o 20 val. jie bus sveikinami ir apdovanojami. Nuo 17 val. Joninių vartų kairėje pusėje esančioje pievelėje pinsime vainikėlius, bursimės, ruošimės artėjančiai stebuklų nakčiai. Šiais metais per Jonines organizuojame gražią bendruomeniškumo akciją ir kviečiame visus šventojiškius atsinešti į šventę po kibirą gėlių bei žolynų. Gali būti priskinti ir darželiuose, ir pievose. Norime, kad tokiu būdu vietiniai gyventojai labiau įsitrauktų, jaustųsi šventės šeimininkais“, – kalbėjo V. Petrauskienė.

Žolynų šventės dalyviai atras ir interaktyviame magiškame take, kuris kvies praeiti pasigrožint nuostabia pajūrio gamta.

„Vakare šventės vyksmas persikels prie jūros. 23 val. paplūdimyje prie Šventosios upės žiočių lauks įspūdinga Joninių misterija, kurios metu susijungs visos gamtos stichijos – vanduo, oras, žemė ir ugnis. Atsižvelgiant į aktualijas, šiais metais nebus fejerverkų, tačiau bus įspūdingas laužas ir ugnis šou“, – anonsavo renginio organizatorė.

Palangos miesto savivaldybės nuotr./Joninės
Palangos miesto savivaldybės nuotr./Joninės

Po stebuklingos Joninių nakties, birželio 24 dieną Šventojoje bus daugiausia veiklos ir pramogų, skirtų šeimoms su vaikais.

Nuo vidurdienio centrinėje Šventosios aikštėje skambės muzika, vyks įvairūs žaidimai, turnyrai, pasirodymai, o prie Šventosios gelbėjimo stoties nuo 13 iki 16 valandos vyks Joninių diskoteka su Jovani ir Tommie.

Vakare, nuo 19 val. Šventosios centrinėje aikštėje dainų ir šokių pynę pins šiuolaikiniai ir liaudies kolektyvai, o nuo 21 val. Joninių šėlsmą kurstys muzikos grupė „Kitava“.

Dėmesys šeimoms ir amatų puoselėtojams

Visos šventės metu, birželio 23-26 dienomis, Šventojoje vyks Joninių kermošius. Pasak V. Petrauskienės, šiemet jame dalyvauja ypač daug, net 160 dalyvių. „Juos kviesdami teikėme prioritetą tradicinių amatų puoselėtojams. Jie atvyks iš visos Lietuvos. Iš kaimyninės Latvijos sulauksime būrio kulinarinio paveldo meistrų. Tad šventėje tikrai bus galima įsigyti ir širdžiai mielą rankų darbo daiktą, ir kuo pasmaguriauti“, – užtikrino V. Petrauskienė.

Palangos miesto savivaldybės nuotr./Joninės Šventojoje
Palangos miesto savivaldybės nuotr./Joninės Šventojoje

Jonines Šventojoje šiais metais simboliškai užbaigs nuostabus, naujas lietuvių sukurtas filmas visai šeimai „Drugelio širdis“ (rež. Inesa Kurklietytė). Jis, kaip ir visi Joninių renginiai bus nemokamas ir rodomas šeštadienį, birželio 25 d., 23 val. centrinėje Šventosios aikštėje.

Palangoje tą dieną Žiemos stadione nuo 10 valandos vyks žirgų konkūras ,,Palangos vasaros taurė 2022". Šis renginys, anot V. Petrauskienės, tampa dar viena gražia kurorto Joninių šventės tradicija. „Žirgai, kuriuos lietuviai nuo seno myli ir gerbia, sulaukia didelio dėmesio ir puikiai papildo Joninių šventę“, – šypsojosi pašnekovė.

Poilsiautojų daugėja kasdien

Palangos turizmo centro direktorė R. Kmitienė tvirtino, kad jau šį savaitgalį kurorte jaučiamas poilsiautojų pagausėjimas, tad ilgąjį Joninių savaitgalį tikimasi sulaukti tikro antplūdžio, juolab, kad ir orų prognozės skelbia, kad bus šilta ir saulėta.

„Žinoma, kad svečiams reikia ne tik kur pernakvoti ir pavalgyti, bet ir renginių, pramogų. Tad šiemet itin turtingą renginių pasiūla Palangoje prisideda prie to, kad mūsų kurortas sulaukia vis daugiau svečių. Paprastai per Jonines į Palangą plūsteli ne tik vietiniai, bet ir užsienio turistai. Šiuo metu pastebime daugiau atvykusių svečių iš Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vokietijos. Tie, kas ketina atvykti ilgąjį savaitgalį, turėtų suskubti. Šiandien dar mačiau patrauklių apgyvendinimo pasiūlymų, tačiau jie greitai tirpsta“, – ragino R. Kmitienė.

Informaciją apie visus Palangos miesto renginius galite rasti www.visit-palanga.lt arba apsilankę Palangos turizmo informacijos centre (Vytauto g. 94, Palanga).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius