-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 10 06

Virtualios erdvės etiketas: apie ką pavojinga kalbėti ir rašyti?

Gal kada diktavote savo adresą telefonu, stovėdami prie kasos parduotuvėje ar kavinėje pasigyrėte solidžia premija? O gal po linksmo vakarėlio mestelėjote ironiškas pastabas savo bosui feisbuke? Visa tai gali jums gerokai apkartinti gyvenimą.
Mergina su planšete
Mergina su planšete / Vida Press nuotr.

Pokalbiai telefonu

Pasiekti bet kuriame pasaulio krašte esantį draugą ar kolegą be galo lengva, ir tas lengvumas mus užliūliuoja taip, kad kartais bandome viešąsias erdves paversti savo darbo kabinetu, miegamuoju ar virtuve. Nekalbant apie etiką (drabužių parduotuvės klientėms visai nebūtina žinoti, kad vakar prie jūsų lindo žinomas prodiuseris XY, o laiptinės kaimynėms – su kuo ir kokią sutartį pasirašėte) – verta pagalvoti ir apie asmeninį saugumą. 

Juk dažnai nesusimąstome, kad skelbiame informaciją, kuri gali būti naudinga sukčiams. Ir galbūt tai, kas kada nors išsprūdo iš mūsų lūpų, gali labai pakenkti. 

Vida Press nuotr./Moteris kalba telefonu
Vida Press nuotr.

Viešumoje NIEKADA nekalbėkite apie finansinius reikalus, asmenines problemas ir sveikatą.

Taigi, viešumoje NIEKADA nekalbėkite apie finansinius reikalus, asmenines problemas ir sveikatą. Nesiginčykite ir nesibarkite. Neduokite nepažįstamiems žmonėms savo telefono, jei, aišku, nėra grėsmės kažkieno sveikatai ar gyvybei, nes „labai reikia paskambinti, o mano išsikrovė“ dažnai baigiasi vagyste. 

Verta pagalvoti ir apie tai, kad bet kuris šalia esantis žmogus su mobiliuoju telefonu gali žodis žodin įsirašyti jūsų pokalbį ir jus nufotografuoti – tai nebūtinai nutinka tik žvaigždėms... Šantažuojami ir kur kas pilkesni piliečiai.

Dalykinis susirašinėjimas

Turbūt kiekvienas esame patyręs jausmą, kai SMS-ą arba elektroninį laišką nusiunčiame ne tam adresatui – tenka atsiprašinėti ir gerai, kad jame nebūna nieko tokio, dėl ko ausys paraustų, nes intymaus pobūdžio žinutę, adresuotą mylimajam, kikendamas perskaitė visas skyrius... 

Rašydami dalykinius laiškus niekada nerašykite to (nors kartais ir labai norisi), ko nepasakytumėte žmogui į akis. Nepatartina ir atvirauti apie asmeninius išgyvenimus, net tada, kai su partneriu ar klientu esate seni pažįstami. 

Vida Press nuotr./Vyras dirba kompiuteriu
Vida Press nuotr.

Dar viena auksinė taisyklė: pirmiausia dar kartą perskaitykite savo laišką, o tik PO TO įveskite adresą. Ir dar kartą patikrinkite jį prieš spausdami „siųsti“. Be to, niekada niekam nepersiųskite jums asmeniškai adresuotų laiškų iš anksto neatsiklausę siuntėjo, ar galite tai padaryti.

Turėkite galvoje, kad ne visi tokie mandagūs, kaip jūs, ir jūsų laišką gali persiųsti bet kam – tad geriau, kad jame nebūtų nieko įžeidaus ir sarkastiško. 

Bendravimas socialiniuose tinkluose

Verta nepamiršti, kad aktyviai reikšdamasis, tampate taikiniu ne tik nestabilios psichikos piliečiams, bet apskritai tūžmingoms personoms, kurioms norisi ginčytis su bet kuo, o ypač kitus menkinti – nes taip jie pakelia savivertę. Tad būkite pasiruošęs kitokiai nuomonei (švelniai tariant).

Neverta apsigauti, kad bosas nėra jūsų feisbuko draugas – galbūt jis yra vieno iš kelių šimtų jūsų draugų draugas...

O visa, ką parašote ir pakomentuojate, yra ir bus daug ką pasakanti informacija apie jus esamiems ir būsimiems darbdaviams, pavyzdžiui. Neverta apsigauti, kad bosas nėra jūsų feisbuko draugas – galbūt jis yra vieno iš tų kelių šimtų jūsų draugų draugas...

Vida Press nuotr./Facebook ženkliukas
Vida Press nuotr.

Taigi, pirmiausia – jokių neigiamų komentarų apie darbą ir kolegas. Suprantama, kad jei vos parvilkote kojas po vidurnakčio, nes arėte viršvalandžius, esate pikta, nemiegojusi ir nelaiminga, bet ir tada geriau žiūrėti į televizoriaus, o ne į kompiuterio ekraną, kad nebūtų pagundos įrėžti įrašą, kaip užkniso tas prakeiktas darbas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius