-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 10

Vokelis jaunavedžiams – dovana ar išlaidų padengimas? Patarimai, kiek pinigų dovanoti

Neretai ruošimasis vestuvėms svečiams tampa tikru galvos skausmu svarstant, ką derėtų padovanoti jauniesiems. Pastaruoju metu itin populiaru besituokiančiai porai įteikti pinigų vokelyje, tačiau čia kyla dar daugiau klausimų – kokia suma yra tinkama ir kiek reikėtų dovanoti, kad nepasirodytume per prastai? Mykolo Romerio universiteto dėstytoja Rūta Latinytė ir etiketo žinovė Alvyda Jasilionytė aiškina, jog kiekvienas turėtų atsižvelgti į savo galimybes ir atkreipti dėmesį į pačių vestuvių pobūdį.
Pinigai
Pinigai / 123RF.com nuotr.

Pinigų dovanojimas yra nauja norma

R.Latinytė yra Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto doktorantė, šiuo metu rašanti disertaciją, kurios tema susijusi su šiuolaikinės visuomenės dovanojimo papročiais. Atidžiai nagrinėdama žmonių tradicijas, specialistė tikisi išsiaiškinti, ką reiškia pačios dovanos.

„Mano tikslas yra ne aprašyti, kokios būna dovanos, o pažvelgti giliau – kas vyksta tuo metu, kai žmonės teikia dovanas, – sako R.Latinytė. – Pasirodo, toli gražu ne savaime suprantama, kas po jomis slypi.“

Vidmanto Balkūno nuotr./Rūta Latinytė
Vidmanto Balkūno nuotr./Rūta Latinytė

Anot doktorantės, lietuvių dovanos jaunavedžiams buvo gana stabilios iki Antrojo pasaulinio karo, o vėliau įvyko lūžis, kurio metu išnyko senosios tradicijos ir ėmė kurtis naujos.

„Iki tol vestuvės buvo itin didelė šventė, išsitęsianti per daugybę skirtingų etapų, – pasakoja R.Latinytė. – Dabar tradicijos vis dar keičiasi – žmonėms nėra aišku, kaip elgtis per vestuves, ką dovanoti. Kiekvieną kartą, kai esame pakviečiami į šventę, kyla daug klausimų. Kone visada tenka apžaisti tai, kas priimta, ir galvoti, kaip pritaikyti šiandienos poreikiams.“

Specialistės teigimu, seniau buvo įprasta vestuvėse dovanoti pačius reikalingiausius daiktus – tai galima pastebėti ir sovietmečiu, kai svečiai atsižvelgdavo, ko reikia jauniesiems, į savotišką kraitį sudėdami daiktus, kuriuos būdavo gana sunku gauti.

„Dabartinis laikotarpis, kurį galima skaičiuoti nuo nepriklausomybės atgavimo, pasižymi tuo, kad visko, ko norime, turime arba galime laisvai įsigyti. Tuomet žmonėms atsiranda nerimas, baimė padovanoti tai, kas nereikalinga. Jaunieji taip pat nenori gauti dovanos, kuri vėliau taps našta.

Svečiai dažnai svarsto dėl dovanos vertės – ar ji gali būti simbolinė, ar turėtų būti praktinė. Pastaruoju metu populiarėja pinigų dėjimas į vokelius, kuponai, kai dovanos pasirinkimas paliekamas jos gavėjams. Tai tapo tarsi nauja norma, kai visi į vestuves eina su vokeliais.

Pastaruoju metu populiarėja pinigų dėjimas į vokelius, kuponai, kai dovanos pasirinkimas paliekamas jos gavėjams.

Vis dėlto žmonės ima ilgėtis paties dovanojimo proceso, kai galima pridėti simbolinės reikšmės, tad pradedama nešti dvi dovanas: vokelį, nes visi tą daro, ir kokią smulkmenėlę nuo savęs“, – aiškina R.Latinytė.

R.Latinytė pastebi, kad pastaruoju metu jaunieji neretai patys nurodo, ką norėtų gauti. Tačiau toks sprendimas gyvenimą palengvina ne visiems – kai kuriems svečiams tai yra patogu, o dalis gali įsižeisti, jaustis neįvertinti.

„Tokia tradicija jau skaičiuoja kelis dešimtmečius ir yra atėjusi iš Vakarų – ten labai populiaru sudaryti šventei sąrašus, nukreipti į internetines parduotuves, kur svečiai iš karto gali nupirkti tai, ką jaunieji išsirinko. Ši praktika pamažu ateina ir pas mus“, – tikina R.Latinytė.

123RF.com nuotr./Nuotaka
123RF.com nuotr./Nuotaka

Visgi dovanojant pinigus, lengva pamiršti, koks yra tikrasis dovanos tikslas. Specialistės įsitikinimu, šis veiksmas perduoda ir tam tikrą žinią.

„Tai yra komunikacijos forma, kuria galima daug pasakyti be žodžių. Žmonės į dovaną deda tai, kas yra juos jungiančio ryšio simbolis. Užsienyje gyvenančių artimųjų dovana gali atspindėti dviejų kultūrų sąjungą, kiti gali dėti prisiminimus iš senesnių laikų.

Vieniems žmonėms dovanoti patinka ir sekasi, o kitiems tai yra vargas, tad jie būna ramesni, kai tiksliai pasakoma, ko reikia“, – mano R.Latinytė.

Vieniems žmonėms dovanoti patinka ir sekasi, o kitiems tai yra vargas.

Vis dėlto neretai svečiai, kurių paprašoma dovanoti pinigus, jaučia nusivylimą ir vokelį atneša kaip prievolę tarsi įsigydami bilietą į vestuves. Norint taip nesijausti, R.Latinytė pataria padovanoti ką nors papildomai.

„Dauguma vestuvėse dovanoja gėles ir pinigus, tad dabar populiaru vietoje gėlių paprašyti, pavyzdžiui, knygų, arba nurodoma augalus atnešti prieš šventę ir tuomet jais papuošiama salė.

Taip pat nauja mada prašyti per vestuves ne dovanoti jauniesiems, o paaukoti labdarai, ką nors nupirkti gyvūnų prieglaudai. Vieni džiaugiasi, kad gali prisidėti prie kilnaus tikslo, o kiti nesupranta, kuo čia ta prieglauda dėta“, – sako R.Latinytė.

Dovanoti pinigus yra tinkamas pasirinkimas

Etiketo specialistė A.Jasilionytė pastebi, kad pastaruoju metu svečiai jaunavedžiams dažniausiai linkę dovanoti pinigus, o jei pora yra viskuo apsirūpinusi, ši pati paprašo juos paaukoti kokiam kilniam tikslui.

„Dovanoti pinigus yra tinkama, nes jaunieji juos galės prisidėti prie suplanuotų pirkinių, o galbūt atsiskaitymui už pobūvį ar povestuvinę kelionę, – sako A.Jasilionytė. – Jei jaunieji tikisi piniginių dovanų, apie tai turėtų pranešti artimiesiems ir draugams, o šie informuotų kitus svečius.“

Vytauto Pilkausko nuotr./Alvyda Jasilionytė
Vytauto Pilkausko nuotr./Alvyda Jasilionytė

Anot etiketo žinovės, renkantis sumą, kurią norėtumėte dovanoti jauniesiems, reikėtų atkreipti dėmesį, koks jūsų santykis su pora, atsižvelgti, ar dalyvausite pačioje šventėje, kur ji vyks, be to, ar bus pasirūpinta nakvyne.

„Pažįstami, kurie pastaruoju metu ėjo į vestuves, nuo poros nešdavo 200–400 eurų, o jei trise – 500–600 eurų, priklausomai nuo galimybių. Žinoma, dar kainuoja pasirengimas šventei, kelionė ir nakvynė, jei reikia. Tai tikrai didelė suma daugeliui lietuvių šeimų.

Nebūtina dovanoti pinigų, galima rinktis investicinius čekius, akcijas, o galbūt ir elektroninius pinigus. Tiesa, tai rizikinga, reikia turėti elektronines pinigines“, – aiškina A.Jasilionytė.

Svarstydami, kiek pinigų reikėtų įdėti į vokelį, žmonės neretai, norėdami geriau pasirodyti, dovanoja didesnes sumas, nei iš tiesų gali sau leisti. Tačiau etiketo specialistė primena, kad dovanojant derėtų galvoti būtent apie tą žmogų, kuriam ir renkama dovana.

„Dovanoji kaip tik tai, ko reikia. Jei kuriama nauja šeima ir jie tik pradeda įrengti savo namus, galima galvoti apie virtuvės, valgomojo, vonios, miegamojo būtinus reikmenis. Pavyzdžiui, tiktų prieskonių rinkinys, geras vyno atidarytuvas.

Dovana gali būti ir sentimentali: sukurtas albumas, muzikos įrašas, palinkėjimų rinkinys. Derėtų atkreipti dėmesį ir į kultūrines tradicijas. Vestuvių metu dovanų tikimasi, tačiau jos nebūtinai turi būti labai brangios.

Jaunieji gali būti sudarę savo dovanų registrą tam tikroje specializuotoje parduotuvėje ar prekybos centre. Žinoma, niekas neprivalo pagal jį dovanoti, tačiau tai yra patogu, galima išrinkti dovaną pagal savo finansines galimybes. Registre turėtų būti daiktų sąrašas, kurių jums tikrai reikia.

Tiesa, jo nederėtų siųsti kartu su kvietimu. Tik svečiui paklausus, ko jaunieji norėtų, galima pranešti apie esamą sąrašą“, – siūlo A.Jasilionytė.

Pataria atsižvelgti į jaunųjų norus

Renkantis, kokią sumą dovanoti, etiketo žinovė pataria atkreipti dėmesį į vietą, pobūvio prašmatnumą, maistą ir nepamiršti išlikti supratingiems.

„Šventė, trunkanti kelias valandas, gali kainuoti tiek pat, kiek besitęsianti porą dienų“, – atkreipia dėmesį A.Jasilionytė.

123RF.com nuotr./Vestuvės
123RF.com nuotr./Vestuvės

Pastaruoju metu galima išgirsti kalbų, kad surinktomis piniginėmis dovanomis iš svečių jaunieji tikisi atpirkti patirtas vestuvių išlaidas. Vis dėlto specialistė tikina, kad būtų neprotinga tikėtis, jog pavyks iš artimųjų surinkti tiek pinigų, kad būtų galima atsiskaityti už šventę.

„Dažniausiai taip neįvyksta ir jaunieji būna su finansine našta. Lieka tikėtis, kad šventė buvo smagi, svečiai nuoširdūs ir tikrai artimi, – teigia A.Jasilionytė. – Kaip svečias, turėtumėte įvertinti, kiek kainuoja jūsų buvimas, ir padauginti skaičių iš dviejų, kad kita dalis liktų dovanai. Keliantiems šventę, derėtų pagalvoti apie savo lūkesčius – kartais net gražus atvirukas su šiltais palinkėjimais yra daugiau nei 100 eurų.“

Kaip svečias, turėtumėte įvertinti, kiek kainuoja jūsų buvimas ir padauginti skaičių iš dviejų, kad kita dalis liktų dovanai

Etiketo žinovė primena, kad vestuvinės dovanos yra skirtos dviejų žmonių naujo gyvenimo pradžiai, tad pataria pagalvoti apie porą ir būti nuoširdiems mąstant apie linkėjimus.

„Jeigu turite galimybių, galite dovanoti ir automobilį, butą, namą, pradinį įnašą, tačiau juos gali tekti įforminti notariškai. Prisiminkite, kad tai dovana abiem, o ne dukrai ar sūnui, – sako A.Jasilionytė. – Jei jaunieji išreiškė pageidavimą gauti pinigų, rašykite, kad taip prisidedate prie jų svajonės išsipildymo.“

Nusprendus nedovanoti pinigų ir paieškoti kitokių idėjų, specialistė pataria atsižvelgti į poros pomėgius.

„Turi būti viskas, ko reikia naujiems namams gyvenant drauge. Pasiteiraukite, galbūt jie jau yra sudarę dovanų sąrašą. Jei pirksite taures, puodelius, stalo įrankius, vazas ar patalynės komplektus, rinkitės vertingus, neutralaus dizaino, kad būtų galima lengvai priderinti bet kokiame namų interjere“, – rekomenduoja A.Jasilionytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius