Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 29

„X faktoriaus“ scenoje drąsiai pasirodžiusi 63-ejų Nijolė: „Dar nesinori užgesti“

63-ejų Nijolė Giedraitienė traukte traukia aplinkinių dėmesį – moteris trykšta energija, daug šypsosi, rengiasi jaunatviškai, o jos plaukai nudažyti ryškiai rožine spalva. Be veiklų gyventi negalinti telšiškė visai neseniai sugrįžo namo po 20 emigracijoje praleistų metų, užsiima siuvimu, laukia artėjančios pensijos ir, kad gyvenimas nepasidarytų per daug komfortiškas, išbando savo jėgas muzikiniuose projektuose. „Esu labai gyvybingas žmogus, noriu išnaudoti viską, ką tik galiu“, – sako Nijolė.
Nijolė Giedraitienė
Nijolė Giedraitienė / Asmeninio albumo, V.Černiausko nuotr.

20 metų praleido emigracijoje

Nijolė, prisimindama savo vaikystę, ją sieja su visada skambėjusiomis dainomis – moteris nuo mažens daug dainuodavo, rengdavo koncertus. Tačiau pagrindinė jos veikla jau daug metų yra siuvimas.

„Telšiuose buvome atsidarę akcinę bendrovę, ilgą laiką siuvome drabužius, užuolaidas, lovatieses, – pasakoja N.Giedraitienė. – Vis dėlto vėliau atsirado problemų su pinigais, teko uždaryti įmonę ir nutarėme išvykti į užsienį.“

Asmeninio albumo nuotr./Nijolė Giedraitienė
Asmeninio albumo nuotr./Nijolė Giedraitienė

Planui emigruoti daug įtakos turėjo ir tai, kad Nijolės dukra įstojo mokytis medicinos, tačiau nepavyko gauti valstybės finansuojamos vietos, tad studijoms reikėjo nemažai pinigų.

„Jai pritrūko pusės balo iki nemokamos vietos. O mediciną mokytis, žinote, kiek kainuoja. Negalėjome tiek uždirbti, kad ir dukrą, ir likusią šeimą išlaikytume“, – neslepia N.Giedraitienė.

Taip šeima prieš kiek daugiau nei 20 metų atsidūrė Londone – iš pradžių ten išvyko vyras, o po kurio laiko prisijungė ir Nijolė su sūnumi.

„Prieš atvykdama nieko nežinojau, tik atvažiavusi stengiausi kuo greičiau įsidarbinti. Pavyko labai greitai ir jau kitą dieną pradėjau dirbti viešbutyje, – prisimena N.Giedraitienė. – Londone gyventi galima tik dirbant, nes ten viskas labai brangu.“

Asmeninio albumo nuotr./Nijolė Giedraitienė
Asmeninio albumo nuotr./Nijolė Giedraitienė

Iš kitų lietuvių Nijolė buvo girdėjusi, kaip sunku svetimoje šalyje įsitvirtinti, o tam, kad bent kiek užsidirbtum, tenka kone vergauti. Vis dėlto moters patirtis kitokia.

„Man nebuvo sunku, palyginus neblogai kalbėjau angliškai. Pasitikėjau savo jėgomis“, – tikina N.Giedraitienė.

Padirbusi viešbutyje apie mėnesį, Nijolė persikėlė į parduotuvėlę, kurioje dirbo siuvėja, o dar po trejų metų atidarė savo pačios siuvyklą.

„Tą padaryti buvo labai lengva, net nustebau. Užtenka nueiti į banką, užsiregistruoti, atidaryti sąskaitą ir viskas, galima dirbti“, – sako N.Giedraitienė.

Tą padaryti buvo labai lengva, net nustebau

14 metų Londone vystytas Nijolės verslas, anot jos, sekėsi itin gerai. Vis dėlto moters širdyje visada kirbėjo noras sugrįžti į Lietuvą, o greičiau priimti sprendimą pastūmėjo ir prasidėjusi pandemija.

„Visada ketinome grįžti namo, turėjome Telšiuose savo žemės sklypelį, kurį dar prieš 30 metų buvome įsigiję. Tik tuo metu galiojo įstatymas, kad turint butą negalima turėti ir namo. Tad laikėme sklypą geresnei dienai“, – šypsosi N.Giedraitienė.

Geresnė diena atėjo – šiandien Nijolė džiaugiasi turima pakankamai didele teritorija, vėl užsiima siuvimu, tačiau nepamiršta patirties, kurios įgavo gyvendama Londone.

„Tapome laisvesni žmonės, išmokome bendrauti. Mūsų metų lietuviai dažnai jaučiasi suvaržyti, daug ko nori, bet nesiryžta daryti, o mes įgavome drąsos, – vardina N.Giedraitienė. – Dabar turiu siuvyklėlę namie. Dar tik metus esame Lietuvoje, nėra didelio verslo, viską darome po truputį. Nuo gruodžio pradėsiu gauti pensiją, tad nenoriu daug užsikrauti. Laikas pailsėti.“

Jėgas išbando muzikiniuose projektuose

Nors Nijolė kone visas jėgas skyrė siekiui užsidirbti, ji niekada nepamiršo savo meilės muzikai. Prieš porą metų dalyvavusi viename projekte, šį kartą moteris nusprendė išbandyti savo jėgas „X faktoriuje“.

„Esu labai pasiilgusi scenos. Londone nebuvo galimybių koncertuoti, iš pradžių net negalvojau apie tokį malonumą. Tik vėliau per pažįstamus pradėjau šiek tiek dainuoti, – neslepia N.Giedraitienė. – Su malonumu, kol dar galiu, stengiuosi dalyvauti tokiuose projektuose.“

Asmeninio albumo nuotr./Nijolė Giedraitienė
Asmeninio albumo nuotr./Nijolė Giedraitienė

Nijolė greitai buvo tituluota kaip vyriausia projekto dalyvė, tačiau, anot moters, tai yra savotiškas privalumas.

„Žiūrint iš kitos pusės, buvo baisu, kad kiti nesijuoktų. Gal kas nors už akių taip padarė, bet puikiai pabendravome su kitais dalyviais, nejaučiau jokio skirtumo būdama su jaunuoliais“, – tikina N.Giedraitienė.

Jaunatviškumu ir energija trykštanti Nijolė iš karto pritraukė daugelio dėmesį. Paklausta, iš kur tiek turi gyvybingumo, moteris sako tiesiog jaučianti didžiulį norą būti ant scenos ir pasirodyti žmonėms.

„Tikiuosi, kad pavyks surengti koncertą savo telšiškiams, žemaičiams. Sėdėdama automobilyje, galvoju, kaip pradėsiu, ką darysiu. Dar nesinori užgesti“, – šypsosi N.Giedraitienė.

Asmeninio albumo nuotr./Nijolė Giedraitienė
Asmeninio albumo nuotr./Nijolė Giedraitienė

Nijolė aplinkinių žvilgsnius traukia ir savo išvaizda – moteris nesibaimina dėvėti trumpesnių suknelių, o plaukus puošia ryškiai rožinė spalva.

„Niekada išvaizdai neskyriau per daug dėmesio – kai reikia, tam kartui susitvarkau, ir viskas. Nors, žinoma, būnant ant scenos ji yra svarbi, – pripažįsta N.Giedraitienė. – Dabar, pasižiūrėjus, trūksta man jau daug ko, bet ką darysi, nuo amžiaus nepabėgsi. Gali keleriais metais atrodyti jauniau, bet laikas vis tiek daro savo.“

Nijolė yra tikra priešingybė daliai savo bendraamžių, kurie linkę laiką leisti ramiau ir jau skaičiuoja likusias gyvenimo dienas. Pati moteris tikina, kad taip gyventi tikrai negalėtų.

„Pagalvoju kartais apie mirtį, bet kol kas turiu sveikatos, niekuo nesergu. Juk nevaikščiosi galvodamas apie ateitį, kad greitai mirti reikės. Esu labai gyvybingas žmogus, noriu išnaudoti viską, ką tik galiu“, – sako N.Giedraitienė.

Juk nevaikščiosi galvodamas apie ateitį, kad greitai mirti reikės

Į amžių ramiai žiūrinti Nijolė mano, kad to paslaptis – patikimas sau pačiai. Anot jos, nereikia kreipti dėmesio į aplinkinių nuomonę, o daryti tai, ką nori. Tokį moters požiūrį įvertina ir šeimos nariai.

„Kartais sūnus truputį pakritikuoja, bet šiaip visi pritaria. Vyras džiaugiasi, sako, kad didžiuojasi manimi“, – šypsosi N.Giedraitienė.

Asmeninio albumo nuotr./Nijolė Giedraitienė
Asmeninio albumo nuotr./Nijolė Giedraitienė

Energija trykštančios Nijolės nepamatysime ir virtuvėje prie uogienių – meilės gaminimui nejaučianti moteris tai daro tik iš pareigos, todėl mieliau renkasi namų tvarkymą. O štai gėlių auginime bando kuo daugiau išmokti.

„Labai mėgstu gėles – niekada anksčiau nežinojau, kaip jas auginti, bet dabar turiu puikų sklypą, tad stengiuosi, domiuosi, – sako N.Giedraitienė. – Gyvename dviese su vyru, abu pasidaliname darbais. Nėra taip, kad man viskas užkrauta.“

Nijolės nuomone, turima energija priklauso nuo paties žmogaus, tačiau jos įsitikinimu, reikia kuo labiau džiaugtis gyvenimu. Būtent tai ji pataria daryti kitiems senjorams.

„Darykite tai, ką veikėte jaunystėje – neapleiskite to. Žinoma, ne visi turi sveikatos, kiti serga, tačiau turėkite tikslą. Aš niekada nenugyvenau nė vienos dienos be kokių nors planų. Reikia planuoti, kadangi viską įvykdžiusi jautiesi labai gerai“, – džiaugiasi N.Giedraitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius