-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 24

10 dalykų, kuriuos turėtų mokėti ir žinoti išsilavinęs žmogus

Aišku, jų gerokai daugiau, bet informacijos sraute skęstantys žmonės kartais nebeatkreipia dėmesio į pačius paprasčiausius dalykus.
Moteris su knyga
Moteris su knyga / Vida Press nuotr.

1. Mokykitės sklandžiai formuluoti mintis

Mokėjimas sklandžiai kalbėti padeda pašnekovui jus geriau suprasti. Beje, verta pasimokyti šiek tiek oratorystės meno vien dėl to, kad nebūtumėt nuoboda, kurį darbo susirinkimuose visi ištveria slapčia žiovaudami, o vakarėliuose palieka stypsoti vieną po kelių frazių.

2. Rašykite be klaidų

Juokiamės iš politikų klaidų, bet ir patys kartais išsiunčiame elektroninius laiškus su klaidomis. Atrodo, koks skirtumas, kur padėtas kablelis ar parašyta y vietoj į, bet atsiminkite, kad tai jus charakterizuoja kaip beraštį – nepaisant visų diplomų ir baigtų kursų. Kaip jaustumėtės, jei ką tik į darbą priimtas pavaldinys jums atsiųstų sms: „Aciprašau, vėluosiu, ką tik acikėliau“?

Vida Press nuotr./Moteris planuoja
Vida Press nuotr.

3. Sugebėkite į reiškinius pažvelgti iš kito taško

Aišku, įsivaizduojate, kad jūsų požiūris teisingas, o klysta kiti. Pasistenkite bent retkarčiais į problemą pažvelgti savo pašnekovų ar oponentų akimis – tada bus lengviau suprasti jų elgesio motyvus. Su žmonėmis visada bendraukite pagarbiai – kaip jie jus beerzintų ar bepykintų. Jei ramiai kalbate su pykčiu kunkuliuojančiu žmogumi, jis palaipsniui nusiramina. Pabandykite.

4. Būkite smalsus

Yra žmonių, kurie paskutinę storą knygą perskaitė mokykloje. Jie sako, kad skaitymui neturi laiko. Tiksliau – neranda. Beje, jie tingi gilintis ir į profesinius tekstus – dažniausiai perskaito pirmus tris sakinius ir jau esą viskas aišku. Pasaulis toks daugiabriaunis, kad kažkada susiformavusios ir jau apdulkėjusios nuostatos kitiems atrodo juokingos – o neturėdami daug ir įvairios informacijos, negalite pasidaryti savų išvadų.

Scanpix nuotr./Žmogaus smegenys
Scanpix nuotr.

5. Neteiskite kitų

Ką mokame, tą mokame – klijuoti etiketes: „kvailys“, „kalė“, „tinginys“. Ir ne tik piktai kaimynei, bet ir kolegoms – už akių. Užuot putoję, galime pabandyti šaltakraujiškai suvaldyti situaciją. Banalu, bet tiesa – būti geru naudinga jums pačiam. Į erzinančius žmones žvelkite atlaidžiai – kaip į išdykaujančius vaikus.

6. Tapkite pavyzdžiu

Neauklėkite vaikų – vis vien jie bus panašūs į jus. Tobulėkite patys. Bet kuriuo atveju vaikai kopijuos jūsų manieras ir kada nors į savo šeimas pabandys išsinešti jūsiškės modelį. Tad būkite budrūs...

7. Tegul jus įkvepia pasaulio grožis

Domėjimasis bet kokia meno rūšimi padeda plačiau mąstyti ir nepritrūkti temų pokalbiams. Ir aišku, skatina mus tobulėti. Išsilavinusiam žmogui būtina susigaudyti pasaulinės literatūros, kino, teatro ir vaizduojamųjų menų pasaulyje. Ir tai ne tik būtina – tai malonu.

Vida Press nuotr./Vizija
Vida Press nuotr.

8. Išmokite suteikti pirmąją pagalbą

Dažniausiai pamatę bėdos ištiktą žmogų mes sugebame tik iškviesti greitąją pagalbą, tačiau kartais būna brangi kiekviena minutė, kol atvyks medikai. Išmokę, pavyzdžiui, daryti širdies masažą, galėsite išgelbėti kieno nors gyvybę. Auginantys vaikus privalo žinoti pirmosios pagalbos teikimo būdus vaikui užspringus, nusideginus ir susižeidus.

9. Nuolat pildykite savo žinių bagažą

Mokykla bei aukštoji mokykla mums suteikia pagrindinių žinių ir įgūdžių. Aišku, ne visas šiuolaikinio mokymo programas galima laikyti moderniomis ir praktiškomis, todėl mokytis savarankiškai pravartu visą gyvenimą. Beje, neužmirštant pačių pagrindų... Tikrai prisimenate daugybos lentelę?

Vida Press nuotr./Moteris su knyga
Vida Press nuotr.

10. Nebijokite ginti savo teisių

Žinokite savo, kaip darbuotojo, teises – kad vėliau neliktumėte nuskriaustas darbdavio. Dauguma žmonių geriausiai žino tik, deja, kelių eismo taisykles (ir tai ne visi), o į daugybę kitų taisyklių, normų ir įstatymų, reguliuojančių darbo santykius, mokesčius ir daugybę kitų gyvenimo sričių tiesiog nesigilina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius