-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 16

5 prekybininkų ir jūsų pačių spąstai, kurie skatina išlaidauti

Sutikite, kai prieš akis išnyra tos spalvotos nuolaidos, rėkiančios, kad „pirk dabar arba niekada daugiau negausi šito nuostabaus daikto TIK už pusę kainos“, atsispirti beveik neįmanoma.
Nuolaidos
Nuolaidos / Fotolia nuotr.

Nesvarbu, kad jūsų pirkinių krepšyje atsiduria oranžiniai aukštakulniai, kurių neapsiausite dar iki teminio Kalėdų vakarėlio, žvyneliais nusagstyta suknia, netinkanti beveik jokiai progai, kaklo papuošalas, nors mėgstate tik auskarus... Impulso pagauti griebiame tai, ko mums ne visada reikia, net gerai neapžiūrime, ar tas daiktas kokybiškas, ar tikrai mums pravers.

Remiantis apklausa, kuri buvo publikuota American Journal of Psychiatry, net 16 proc. amerikiečių kenčia nuo priklausomybės apsipirkinėti, kurios pasekmės būna tikrai ne pačios maloniausios. Tai gali daugeliui atrodyti smulkmena, tačiau kaip reikėtų jaustis, kai supranti, kad ką tik veltui iššvaistei pusę atlyginimo?

Ir kai vėliau piniginėje švilpauja vėjai, pradedame daryti išvadas. O štai kokios jos gali būti.

Nuolaidos. Ar tikrai?

Dabar, kai prasideda vasaros išpardavimai, reikia būti atidiems. Visų pirma, kad įvertintumėte ar tai, ką perkate, tikrai jums reikalingas daiktas, visų antra, atidžiai pažvelgtumėte į kainą. Tarkime, dažnai siūlomos prekės su nuolaida užrašomos labai gudriai. Didžiulis skaičius, rėkiantis, kad nuolaidos iki 80 proc., tikrai nereiškia, kad viskam galioja tokia nuolaida. Pavyzdžiui, dažniausiai tikrai kokybiški drabužiai kainuoja tiek pat, kiek ir kainavo, o akivaizdi nuolaida suteikiama likučiams ir tiems daiktams, nuo kurių norisi išvalyti sandėlį.

Tačiau grįžkime prie skaičių žaidimų, kurie tarsi simbolizuoja, kuo daugiau pirksi, tuo daugiau sutaupysi, tik tiesa, deja, ne tokia saldi. Ypač tas galioja internetinėse parduotuvėse – vienur nepastebime, kad reikia mokėti už prekių pristatymą, kitur – kad reikia būtinai pirkti už tam tikrą sumą, kad pristatymas būtų nemokamas, todėl prisirenkame prekių, kurių mums nė nereikia.

Ką daryti: nusistatykite biudžetą ir laikykitės jo kuo tvirčiau. Neleiskite sau be reikalo išlaidauti, jeigu norimas daiktas viršija biudžeto lubas. Taip pat užsisakinėdami internetu, atidžiai skaitykite, kokios pristatymo sąlygomis, ar galima pasinaudoti specialiais nuolaidų kodais ir pan. Visada bandykite sutaupyti ten, kur tai įmanoma.

Taip pat skaitykite: Greitos rytinės procedūros veido odai ir paakiams

Impulsyvūs troškimai

Jie mus „gaudo“ kiekviename žingsnyje. Prie kasos matome tai, kas spalvinga, ryšku ir traukia akį. Mums reikia tos skarelės, tų įdomių kojinių, to papuošalo ant kaklo, nors jis netiks nė prie vieno mūsų drabužio. Negalėdami atsispirti, mes nusiperkame daug smulkmenų, kurios mus užvaldė tik tą akimirką, nes pasirodė gražios, skanios, įdomios, o gal tinkančios kam nors padovanoti.

Ką daryti: duokite sau laiko pagalvoti, kiek tie daiktai jums reikalingi. Ar tikrai jais naudositės, gal daugelio dalykų, gerai paieškoję, rastumėte savo namuose? Dar geriau susidaryti sąrašą ir jo laikytis. Taip tikrai išvengsite pernelyg didelio išlaidavimo. 

Vida Press nuotr./Moteris parduotuvėje
Vida Press nuotr./Moteris parduotuvėje

Laukiate iki paskutinės minutės

Tai kiek panašu į impulsyvų pirkimą. Taip nutinka, kai turite būtinai ką nors įsigyti ir visiškai neturite laiko. Nesvarbu, kas tai bebūtų – suknelė, dovana, papuošalas. Skubate, nes to daikto būtinai reikia, ir griebiate pirmą pasitaikiusį, todėl natūralu, jog dažniausiai išleidžiate daugiau, o gaunate mažiau ir dar abejotinos vertės.

Ką daryti: planuokite savo laiką. Žinote, kas būna, kai artėja kalėdinė karštinė? Kartą atsidūrę tokioje, daugiau kartoti nenorėsite, taigi, taupykite ir laiką, ir pinigus, viską apgalvodami iš anksto.

Taip pat skaitykite: 30 būdų gyventi sveikai ir laimingai

Perkate urmu

Atrodo, kad taip tik sutaupysite ir, žinoma, neapsirinkate. Tačiau yra išskirtinių atvejų, kada tai nėra naudinga ir priverčia mus išlaidauti. Tarkime, maistas – kiek jo kasdien išmetama visame pasaulyje, sunku ir suskaičiuoti. Šiuo atveju reikia apmąstyti, ar tikrai viską suvartosite iki galiojimo datos, ar turėsite, kur sudėti tai, ką perkate, ar apskritai jūs valgote tai, ką norite pirkti? Ar jus masina tik puiki akcijinė kaina?

Ką daryti: visų pirma, atsakyti sau į šiuos aukščiau užduotus klausimus ir tada nuspręsti, kiek ir ko reikia pirkti. Kad ir kokia patraukli kaina gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, žavesys nuslops, kai nesuvartotą maistą mesite šiukšlių dėžėn kartu su savo uždirbtais pinigais. 

Neturite jokio plano

Jeigu veržiatės į prekybos centrus be jokios minties, ką ten įsigyti, tikrai įsigysite tai, ko nežinia ar jums kada nors reikės. Akimirkos, impulso pagauti mes perkame vien dėl malonaus proceso, o koks bus rezultatas, nesusimąstome. Trumpai tariant, pagundų išvengti kur kas paprasčiau su sąrašu – taip gaunate galimybę palyginti, kiek kas kainuoja, ir išsirinkti tikrai tai, ko jums reikia.

Ką daryti: išstudijuokite savo planus – ko jums tikrai reikia? Gal galite iškart apžvelgti drabužius internete, kad žinotumėte, į kokią parduotuvę eiti, palyginti kainas ir pan.? Taupyti gali būti paprasta, o išlaidauti labai smagu, kai tai daroma protingai. Tiesiog reikia pradėti nuo mažiausių žingsnelių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius