Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 18

7 patarimai, kaip sukurti šiltus ir stilingus „šiaurietiškus“ namus

Kiekvienas norime turėti jaukius namus, tačiau dažnai pasiklystame tarp stilių ir daiktų gausos. Skandinaviško interjero detalių parduotuvės „Bijūnai prie namo“ įkūrėja Miglė Černiauskaitė teigia, jog net lietuvių taip pamėgtas skandinaviškas stilius yra daugiakryptis, tačiau egzistuoja keli principai, į ką vertėtų atkreipti dėmesį kuriant „šiaurietiškus“ namus.
Skandinaviško stiliaus interjeras
Skandinaviško stiliaus interjeras / Gamintojo nuotr.

Verslininkė teigia, kad pirma reikėtų apsispręsti, kokią stilistinę skandinaviško interjero pakraipą rinksitės –  kursite kaimiško stiliaus interjerą, bandysite išgauti urbanistinį modernizmą, o gal susižavėsite gustavianiška estetika. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Miglė Černiauskaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Miglė Černiauskaitė

„Daugelis žmonių tik bendrai įsivaizduoja, koks tas skandinaviškas stilius – baltos sienos, sendinti daiktai ir dailiai išdėlioti niekučiai. Tačiau skandinaviško interjero pakraipų kur kas daugiau, nei viena, todėl prieš perkant baldus ar aksesuarus namams, patarčiau gerai apgalvoti, kas jums arčiausiai širdies ir kokių namų iš tiesų norite,“ – teigė M.Černiauskaitė. 

1. Geometrinių formų baldai 

Kiekvieno skandinavo namuose išvysite mažą kavos staliuką, o šį sezoną ieškokite marmuru ar betonu dekoruotų daiktų.

Geometrinės formos namams suteikia intensyvumo: jei norite tik pagyvinti aplinką, kambarį dekoruokite smulkiais akcentais – origamį primenančiomis vazelėmis, aštrių formų šviestuvais ar trikojais staliukais. Norintiems „wow“ efekto M. Černiauskaitė siūlo rinktis kampuotų formų ir netradicinių tekstūrų kavos staliuką: „Tai baldas Nr. 1! Kiekvieno skandinavo namuose išvysite mažą kavos staliuką, o šį sezoną ieškokite marmuru ar betonu dekoruotų daiktų. Tai naujausia tendencija, ypatingai pabrėžianti struktūros grožį!“. 

Gamintojų nuotr./Skandinaviško stiliaus interjero detalė
Gamintojų nuotr./Skandinaviško stiliaus interjero detalė
Gamintojų nuotr.

2. Spalvos: balta, juoda ir ne tik 

Nesvarbu, ar pasirinksite skandinavišką minimalizmą, ar kaimo estetiką, šio stiliaus pagrindas – šviesios spalvos. „Skandinavai paprastai renkasi baltą spalvą dėl vienos priežasties – nuolatinio saulės šviesos trūkumo. Tai pagrindinė spalva, tačiau kiekvieną sezoną atrandami vis nauji spalviniai deriniai.

Gamintojo nuotr. /Skandinaviško stiliaus interjeras
Gamintojo nuotr.

Šio rudens-žiemos tendencija – sodrios mėlyna, žalia bei metalo spalvos. Ir, žinoma, daugiau nei penkiasdešimt pilkų atspalvių“,  – pasakojo Miglė. Monochrominė paletė puikiai tinka bendram namų fonui – pilka dera su kitomis spalvomis, ypač švelnia rausva.

„Vasarą interjero detalėms verčiau rinktis pastelinius atspalvius, namams suteikti gaivumo mėtinė spalva, o šaltojo sezono metu galima rinktis ryškių spalvų akcentus.“ Pašnekovė patarė interjere nebijoti ir auksinės, vario bei bronzos spalvų – šį sezoną metalo atspalviai madingi, jais puoštų dekoro elementų itin gausu. 

3. Šviestuvai – ir nuotaikai kurti

Pastaruoju metu skandinavai vis daugiau dėmesio skiria dekoratyvinių lempučių dizainui, naujausiose rudens-žiemos kolekcijose populiariais išlieka tekstiliniai laidai ir stambios įsukamos lemputės. Įdomių formų šviestuvai ir linksmų spalvų laidai interjerui suteiks savitumo ir vintažinės elegancijos. 

Gamintojų nuotr./Skandinaviško stiliaus interjero detalė
Gamintojų nuotr.

„Žaisminga laido tekstilė – zigzaginis raštas ar ryškios metalinės spalvos – kambario interjerą „pagardins“ retro prieskoniu, o skandinaviškų namų dekorui būtent tokių akcentų ir reikia“, – teigė Miglė. Dekoratyvinės lemputės kambarį nušvies tik prigesinta, jaukia vakaro šviesa, todėl prisiminkite, kad vienus šviestuvus perkame dėl apšvietimo, kitus – nuotaikai kurti.  

4. Interjere derinamos įvairios medžiagos 

Lyg ir savaime suprantama, kad medinės detalės, baldai ir grindys yra būtini skandinaviško stiliaus namuose, tačiau šio sezono tendencijos rodo, kad dizaineriai iš naujo apmąsto  medžiagų panaudojimą. „Metalas, o dabar – betonas ir marmuras, įkomponuojami į baldų ir indų gamybą: naujausiose kolekcijose galite rasti dekoratyvinių marmurinių lentelių serviravimui, metalinių-marmurinių indelių maisto produktams laikyti, betoninių stalviršių, šviestuvų gaubtų, žvakidžių, kėdžių ir kitokių baldų“, – pastebėjo pašnekovė. 

Gamintojų nuotr./Skandinaviško stiliaus interjero detalė
Gamintojų nuotr.

Savo vietą skandinaviškame interjere turi ir kamštinė medžiaga – iš jos gaminamos vazų detalės, virtuviniai padėklai ir kiti dekoratyviniai akcentai, interjerą ypatingai pagyvins ir odinės detalės.

Gamintojų nuotr./Skandinaviško stiliaus interjero detalė
Gamintojų nuotr.

5. Eko baldai

Skandinavai nereikalingą medieną prikelia naujam gyvenimui, pavyzdžiui, panaudodami apleisto namo sijas naujo stalo gamybai. 

Dizaineriai įkvėpimo semiasi iš ekologijos – dar kartą panaudodami seną medieną jie sukuria vienetinius meno kūrinius, kurie turi šimtametę istoriją ir ypatingą vertę. Skandinavai nereikalingą medieną prikelia naujam gyvenimui, pavyzdžiui, panaudodami apleisto namo sijas naujo stalo gamybai. „Ekologija itin svarbi skandinavų gyvenimo dalis, tausodami gamtą ir perdirbdami medieną, dizaineriai kiekvienam daiktui suteikia unikalumo – pasaulyje dviejų tokių pačių objektų nerasite!“, – sakė Miglė. 

Gamintojų nuotr./Skandinaviško stiliaus interjero detalė
Gamintojų nuotr./Skandinaviško stiliaus interjero detalė
Gamintojų nuotr.

5. Žvakių ir žvakidžių gausa

Ugnies liepsnelė iš karto nuteikia maloniai, pasak „Bijūnai prie namo“ įkūrėjos, visi šiauriečiai pamišę dėl žvakių – taip jie vaiko tamsą. „Žvakidžių turi būti daug ir visur, jose – įstatytos žvakės ir jos PRIVALO degti!“. Skandinavai mėgsta ne tik arbatines, bet ir ilgas žvakes, todėl joms skirtų žvakidžių skandinaviškuose interjero salonuose visada rasite daug.

6. Dekoratyvinės lentynėlės

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad skandinaviškuose namuose viskas į lentynėles sudėliota atsitiktinai, tačiau iš tiesų kiekvienas niekutis – stiklinės dėžutės, dekoratyviniai skulptūros elementai, vazelės, pagalvėlės – eksponuojamas tik gerai apsvarsčius ir parinkus jam tinkamiausią vietą.

Gamintojų nuotr./Skandinaviško stiliaus interjero detalė
Gamintojų nuotr.

„Kvadratinės, stačiakampės ir rombo formos lentynėlės pagyvins  kambarį, o norintiems ypatingo akcento siūlyčiau ieškoti namelio formos lentynų. Dailiai pakabintos ant sienos gyvenamai erdvei jos suteiks vaikiško žavesio“, – patarė M. Černiauskaitė. 

Gamintojų nuotr./Skandinaviško stiliaus interjero detalė
Gamintojų nuotr.

7. Galerija ant sienos 

Vieną namų sieną paskirkite paveikslų, nuotraukų, plakatų ar piešinių galerijai. Nedvejokite, manydami, kad  į puikiai sukomponuotą kambario erdvę tokia mišrainė įneš chaoso – anaiptol, tai – jūsų nuotaikų ir prisiminimų kolekcija.

Gamintojų nuotr./Skandinaviško stiliaus interjero detalė
Gamintojų nuotr.

Prieš kabindami ant sienos pabandykite paveikslus išdėlioti ant grindų – taip lengviau apsispręsite, kas su kuo dera.

„Nesvarbu, ar įrėminsite baltą popieriaus lapą, enciklopedijos puslapį, nuotrauką ar seną plakatą – tai, ką parinksite kabinti ant sienos, yra jūsų individualumo išraiška,“ – teigė M. Černiauskaitė. Žinoma, svarbu darnus ekspozicijos išdėliojimas ir bendra harmonija tarp atskirų jos vienetų – prieš kabindami ant sienos pabandykite paveikslus išdėlioti ant grindų – taip lengviau apsispręsite, kas su kuo dera.

Gamintojų nuotr./Skandinaviško stiliaus interjero detalė
Gamintojų nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius