Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 02

Anna Maria Tussaud – skaudi populiariausią muziejų pasaulyje įkūrusios prancūzės istorija

Madam Tiuso muziejus – viena lankomiausių vietų Londone. Tačiau ne visi užsukusieji pasigrožėti įspūdingomis vaškinėmis figūromis žino, kad ši kolekcija kadaise buvo pradėta kurti ne dėl noro išgarsėti ar praturtėti, o iš didžiulio skausmo ir nevilties.
Anna Maria Tussaud taip atrodė, sulaukusi 42 metų.
Anna Maria Tussaud sulaukusi 42 metų / wikimedia.org nuotr.

Tarnaitės dukra

Nuo pirmosios 1835 metų dienos, kai vaškinių figūrų muziejus Londone pirmą sykį pravėrė duris, už jų driekiasi eilės smalsuolių. Iš įvairių pasaulio kampelių atklydę žmonės trokšta pamatyti neįtikėtiną reginį – po vienu stogu vieną greta kito stovinčius garsiausius pasaulio politikus, muzikantus ir aktorius, ryškiai šviečiančias šiandienos žvaigždes ir tik iš istorijos puslapių pažįstamus asmenis.

Stebindami neapsakomu panašumu į originalus, jie visi slepia skaudžią Annos Marios Tussaud (1761–1850), visuomet liūdnos ir tik tamsius drabužius vilkėjusios moters, gyvenimo istoriją. Pasakojimą apie gabią mergaitę, kurią likimas apdovanojo neįtikėtinu talentu, tačiau pagailėjo asmeninės laimės.

Džiaugsmo Prancūzijoje gimusios mergaitės gyvenime trūko nuo pat mažens. Tėvas, kurį ji pažinojo tik iš pasakojimų ir pačios susikurtų vaikiškų fantazijų, žuvo jai dar neišvydus pasaulio. Vokiečių karininkas Josephas Grosholtzas, tarnavęs austrų armijoje, buvo nukautas Septynerių metų kare. Likusi viena su vaiku, Annos Marios mama įsidarbino tarnaite tuo metu garsaus gydytojo ir vaškinių figūrų meistro namuose. Profesorių Philippe’ą Curtių Anna nuo mažens vadino dėde, o šis ja rūpinosi lyg tikras giminaitis. Tad ir dirbtuvių durys jai visuomet buvo praviros.

Gabi mokinė

wikimedia.org nuotr./Madam Tiuso muziejus
wikimedia.org nuotr./Madam Tiuso muziejus

Fotografija tuo metu dar nebuvo išrasta, todėl iš vaško liejami atvaizdai buvo ypač paklausūs. Išsinuomojęs galerijas prestižiniuose Paryžiaus rajonuose, ponas Philippe’as lyg voverė rate sukosi nesibaigiančių darbų verpete, o paskui bėgiojanti Anna Maria viską atidžiai stebėjo ir mokėsi. Iš pradžių išmokusiai vaško liejimo, šukuosenų modeliavimo ir drabužių siuvimo, netrukus gabiai mokinei buvo patikėta nulipdyti pirmąjį vaškinės figūros veidą. Keli bandymai ir mergaitei buvo leista įgyvendinti pirmą rimtą užsakymą – padėti dėdei sukurti paties Voltaire’o vaškinės figūros modelį.

Taip pat skaitykite: Iškili figūra – detektyvų karalienės Agathos Christie istorija

Jųdviejų darbai tikslumu stebino net visko mačiusią Paryžiaus aukštuomenę, o kalbos apie neįtikėtino panašumo vaškinius atvaizdus pasiekė ir patį karalių Louisą XVI. Nieko nuostabaus, kad susižavėjęs neeiliniu talentu Jo prakilnybė pakvietė Marią apsigyventi Versalyje ir šio meno išmokyti jo seserį Elizabeth.

Rodėsi, kad pagaliau visos negandos liko praeityje, o gyvenimas suspindo visu savo gražumu. Įsiliejusi į rūmų gyvenimą ir apsvaigusi nuo prabangių pokylių, Anna Maria netgi sutiko savo gyvenimo meilę grafą Laroką. Vyras negalėjo atsigėrėti jos talentu, o ji troško mylimąjį įamžinti vaško skulptūroje, kad visuomet šalia turėtų bent atvaizdą. Tačiau grafas nesutiko. Vaškinėse figūrose jis įžvelgė mirtį...

Tekstas G. Stanislovaitės

Plačiau apie Madam Tiuso muziejaus įkūrėjos Annos Marios likimo vingius, kančias ir sėkmę skaitykite 48-ajame savaitraščio „Ji“ numeryje!

Redakcijos archyvo nuotr./2014 m. gruodžio mėnesio žurnalo „Ji“ Nr. 48
Redakcijos archyvo nuotr./2014 m. gruodžio mėnesio žurnalo „Ji“ Nr. 48

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius