Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 18

Nematomos moterys Niujorke: dailininkės menas ištirpdo kūnus miesto džiunglėse

Dailininkė Trina Merry meno kūrinius kuria ant kitų žmonių kūnų. Itin kruopščiai nudažydama moters kūną, ji sulieja jį su Niujorko vaizdais. Modeliai atrodo taip, tarsi būtų veidrodiniai ar padaryti iš stiklo. Menininkė vengia užsidaryti studijose ir sėdėti tarp drobių. Vietoj to, ji renkasi kitokį meno kūrimo būdą – leisdama modeliams visiškai susilieti ne su kambario sienomis, o su išoriniu pasauliu.
Manhatano tiltas
Manhatano tiltas / „Shuterstock“ nuotr.

Moterys buvo nufotografuotos priešais Bruklino ir Manhatano tiltus, Centrinį parką, Guggenheimo muziejų ir priešais žemutinio Manhatano bokštus. Tai tikrai nelengvas procesas, nes modeliai turi būti dažomi iškart gatvėje, o visas procesas gali užtrukti iki kelių valandų, pritraukdamas kartais nelabai norimų aplinkinių dėmesį, rašo „The Dailymail“. Visgi, JAV įstatymai yra palankūs menininkei. Žmonėms yra leidžiama apsinuoginti viešoje vietoje, jei tai daroma meniniais tikslais.

Ši unikali idėja menininkei kilo atsikrausčius į Niujorką iš San Francisko. „Norėjau apžiūrėti miestą, parodyti kitiems, kaip aš jį matau ir suprantu. Žmogus, stovintis priešais Laisvės statulą ar priešais „Empire State“ pastatą, nėra centrinė figūra, priešingai – jis susijungia su aplinka, ir tada matome tarsi žmogaus atspindį miesto fone“, – apie savo darbus pasakoja moteris.

Fotografai ėjo kartu su menininke visur, kur ėjo ji pati, ir padėjo kurti šias nuostabias nuotraukas vidury dienos Bruklino rajone. Visas procesas, anot Trinos Merry, yra gerai suplanuotas ritualas, kadangi reikia laukti, kol bus geras oras, nelis, nes lietus gali nuplauti visus kruopščiai sukurtus piešinius ant kūno.

Visgi, vieną kartą dailininkė turėjo iš naujo išdažyti vieną modelį, nes miesto vaizdą užstojo netoli menininkų grupės sustojusi mašina. Be to, pėstieji, taksi automobiliai dažnai sustoja pasigrožėti procesu, padaryti nuotraukų ir ko nors paklausti. Visi būna nustebę ir suintriguoti. Viena menininkės modelių, Jessica Mellow atskleidžia, kad būti dažomai yra puikus jausmas. Proceso metu ji vilkėjo tik apatinius ir ryškius bėgiojimo batelius.

Viena praėjusi moteris, Celeste Hernandez, patikino, kad Niujorkas toks ir yra, jau niekas čia nebestebina. Niujorko įstatymai leidžia apsinuoginti viešai, jei tai daroma dėl meno. Moterims irgi leidžiama apnuoginti krūtinę. Šie abu įstatymai buvo įtvirtinti tik po ilgos kovos.

1986 m. septynios moterys iš Ročesterio ir Niujorko užprotestavo prieš įstatymus, kurie leido vyrams vaikščioti neprisidengus viršutinės kūno dalies, o moterims tai buvo draudžiama. Septynetukas surengė iškylą parke nusirengusios ir nuogomis krūtimis. Šis viešas pasirodymas sulaukė atsako; 1922 m. Niujorko aukščiausiasis teismas priėmė nutarimą, kuris skelbė, kad lygios teisės yra patenkinamos su sąlyga, jog tokios visuomeninės problemos, kurios yra pagrįstos stereotipais ir yra stigmatizuojamos, nebūtų įtvirtintos kaip oficiali vyriausybinė politika.

Daugiau nuotraukų pasižiūrėti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius