-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 10 09

Pabelsti į medį – mokslo patvirtintas prietaras

Prietarais esame apipinti nuo pat vaikystės ir dažniausiai jais tikime: juk kiekvienas vairuotojas nusispjaus triskart per petį, jeigu važiuojant keliu prabėgs juoda katė, arba bandys išvengti nelaimės, belsdamas į medį...
Beldimas
Beldimas / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Prietaras

Šie ir daugelis kitų prietarų mums nėra svetimi, tačiau ar tikrai tokios apsisaugojimo priemonės gali būti veiksmingos? Mokslininkai sako, kad gali. Bent jau tokie tyrimo rezultatai buvo publikuoti „Eksperimentinės psichologijos“ žurnale (Journal of Experimental Psychology).

Taigi, fizinė veikla gali padėti ištrinti iš mūsų pasąmonės blogų įvykių vaizdinius ar bent jau sumažinti tikimybę, kad nutiks tai, ko nelaukiame. Trumpai tariant, laurus šiuo atveju galime skirti mūsų pasąmonės galioms ir vaizduotei.

Mokslininkai teigia, kad žmonės labiausiai tiki, jog tikrai nutiks kažkas blogo tuomet, kai pamato, jų nuomone, blogį nešantį ženklą. Nervindamiesi ir kurdami siaubingų įvykių scenarijus neretai jie iš tikrųjų sau pakenkia, todėl, tyrėjų nuomone, tam tikras ritualas, kad ir nusispjovimas triskart per kairįjį petį, juos nuramina ir išlaisvina iš slegiančių minčių gniaužtų. Tiksliau, žmonės mano tokiu būdu nustumiantys nuo savęs visas negandas ir nelaimes.

Tyrėjai iš „Chicago Booth School of Business“ universiteto tikina, kad veiksmai, kurie atliekami su tam tikra jėga nuo savo kūno, esą patys efektyviausi norint išvengti bėdų. Šio tyrimo autorė Jane Risen sako, kad ne visi veiksmai, kuriuos vedami prietarų atliekame, yra vienodai veiksmingi. O štai nustumdami nuo savęs įsivaizduojamas nelaimes galime pasiekti puikių rezultatų. Kad ir ką galvotumėte, jau geriau atlikti tam tikrą ritualą ir jaustis saugiai, nei eikvoti energiją negatyvioms mintims ir baimėms... 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius