Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 05

Prabangi ekorankinė ir kitos netradicinės idėjos...

Madingos rankinės irgi gali būti ekologiškos
Ekogyvenimas
Ekogyvenimas / Shutterstock nuotr.
"Bottega Veneta" firmos ekorankinė

Kas sakė, kad garsiausi odinių rankinių gamintojai negali pasukti ekologijos keliu? Taip nusprendė pasielgti vienas žymiausių Italijos prabangių rankinių gamintojų Bottega Veneta, kuris moterų teismui pateikė naują aplinkai nekenksmingų rankinių kolekciją. Įmonės atstovas Tomas Maieris pabrėžia, kad ši kolekcija atsirado atsižvelgiant į tarp moterų vis populiarėjantį judėjimą prieš odos naudojimą ir norą saugoti gyvūnus. Naujosios rankinės įkvėptos japoniško popieriaus gamybos technikos (italų k. Carta Giapponese), t. y. jos pagamintos iš subtilių itin sparčiai augančio kozo medžio žievės atplaišų ir šilko.

 

Šokių aikštelėje gaminama elektros energija

Ekologiškas šokių klubas
Ekologiškas šokių klubas "Surya"

O štai Londone esantis Surya baras tapo pirmuoju ekologišku šokių klubu! Sugalvota, kad elektros energiją, reikalingą galingai apšvietimo ir garso įrangai, galima pagaminti išnaudojant paties klubo lankytojus. Kaip? Klubo savininkas Andrew Charalambousas sumanė pakloti grindis su po jomis esančiais specialiais įrenginiais, kurie, veikiami šokėjų svorio ir judesių, gamina elektros energiją ir patenkina bene 60 proc. baro poreikių. Maža to, bare įrengti energiją tausojantys oro filtrai, ypač mažai vandens naudojantys tualetai, geriama tik iš ekologiškų medžiagų pagamintų bokalų ir taurių. Ekoklubo idėja neatsitiktinai gimė jauno savininko galvoje – jis jau turi vėjo elektrinę ir saulės baterijų plokštes, kurių pagamintą energiją dovanoja kaimynams.

 

Nuolaidos dviračių mėgėjams

Vokietija yra viena iš nedaugelio pasaulio šalių, kurioje įteisinta prostitucija ir viešnamiai. Berlyno viešnamio Maison d’envie savininkas Thomas Goetzas nusprendė prisidėti prie ekojudėjimo ir tokiu būdu pritraukti daugiau klientų. Jis atvažiavusiems dviračiu arba viešuoju transportu klientams taiko 5 eurų nuolaidą teikiamoms paslaugoms.

 

Žalias stogas

Žalias stogas
Žalias stogas

Pastaraisiais metais modernioje architektūroje itin išpopuliarėjo vadinamasis žalias dizainas. Vienas iš tokių puikių pavyzdžių – Singapūre esančio Nanyango Technologijos universiteto Meno, dizaino ir medijos fakultetas. Penkių aukštų pastatas dvelkia mediena, pasižymi organiškomis formomis, jungiančiomis gamtovaizdį, architektūrą ir high-tech, bei simbolizuoja kūrybiškumą ir ekoidėjų įkūnijimą šiuolaikiniame moderniame gyvenime. Švelniai tarsi kalvos vingiuojantys šio pastato stogai paversti žaliaisiais plotais, kurie padeda apšiltinti pastatą, gerina oro kokybę ir surenka lietaus vandenį. Pastato sienos paverstos milžiniškais langais. Pro juos į vidų patenka daugiau šviesos ir šilumos, ir taip taupoma elektros energija.

 

Šviesos jungiklis moko vaikus taupyti

Elektros jungiklis
Elektros jungiklis "Tio"

Vienas svarbiausių ekologiško gyvenimo iššūkių – mokyti jaunąją kartą taupyti energiją ir gamtos išteklius. Kad tai padaryti būtų įdomiau, dizaineris Timas Holley sukūrė vaiduokliuko pavidalo elektros jungiklį, vardu Tio, kuris mažiesiems primena apie elektros energijos taupymą. Kaip? O gi keisdamas spalvą! Tik įjungtas Tio būna žalias ir šypsosi, po keturių valandų tampa geltonas ir liūdnas, o jei šviesa dega ilgiau nei aštuonias valandas, mielasis Tio pavirsta raudonu susiraukusiu monstriuku. Negana to, jis sukauptus duomenis apie taupymą nusiunčia į specialią kompiuterio programą. Ja besinaudojantys vaikai gali auginti virtualų medį, kurio augimas priklauso nuo sutaupytos energijos kiekio.

 

Žaliausia Amerikos gatvė

Neseniai Čikagos mieste JAV vadovai iškilmingai atidarė žaliausią Amerikos gatvę. Tai bene trijų kilometrų ilgio ruožas (Cermak Road ir Blue Island Avenue), kuris ne tik puikiai pritaikytas pėstiesiems ir dviratininkams, bet ir garsėja nepaprastomis žaliomis savybėmis. Pavyzdžiui, naujoji gatvė filtruoja lietaus vandenį ir saugo miesto kanalizaciją nuo perpildymo ir potvynių audrų metu. O įspūdingiausia – gatvės paviršius sukurtas iš specialių medžiagų, kurios valo orą ir mažina jo užterštumą.

Tekstas D. Smagurauskaitės

 

Taip pat skaitykite:

Keisčiausios ekologijos idėjos

Šiukšlės ar menas...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius